maanantai 29. maaliskuuta 2021

Panimoyhtiö X Tammi Bourbon BA Imperial Stout

Panimoyhtiö X Tammi Bourbon BA Imperial Stout

  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 10,0
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi

En ollut edes hoksannut, että Panimoyhtiö X:n uusin Tammi-painos edustaa aiemmista ginitynnyröinneistä poiketen viskihuuruisempaa maailmaa. Sen julkaisustahan jo joku tovi ja asia tuli sattumalta puheeksi muutama aika sitten, kun panimolla asioin. Nyt panimokaupan hyllyillä keikkuva erä on laskujeni mukaan Tammi-sarjan kolmas, tällä kertaa Bourbon-tynnyröity sellainen. Kahta Gin BA -versiota en ole erikseen blogissani arvioinut, mutta BBA-leima muuttaa olutta sen verran paljon, että oma avaus lienee paikallaan. Aiempi Tammi-arvio on tehty siitä aivan ensimmäisestä erästä ja se löytyy tämän linkin takaa:

Panimoyhtiö X Tammi Gin BA Imperial Stout

Tasan kymmenprosenttinen, mainion Marras Imperial Stoutin pohjaan rakentuva tynnyriolut osoittautuukin oman lukunsa arvoiseksi, eikä suotta. Bourbon-maailman sävyt sopivat oluttyyliin yleensäkin erinomaisesti ja kun tuo alkuperäisolutkin sen verran hyvin toimii, loksahtavat hienot palaset paikoilleen vähintäänkin osiensa summan arvoisesti. Erittäin mainiota menoa.

Panimoyhtiö X Tammi Bourbon BA Imperial Stout

Hyvin tummapiirteinen olut vaaleanruskealla vaahdolla. Tuoksu on varsin paahtuneen maltainen, tumman suklainen, taustaltaan limppuinen ja pehmeän lakritsinen. Tynnyristä kaikuu vaniljaisuutta ja tuoksu on kokonaisuudessaan kutsuva.

Tuhti makumaailma nojaa tuoksun linjoihin, joskin jälkimaussa löytyy korostunutta lakritsisuutta. Tumma suklaisuus vahvistuu ajan mittaan ja alkoholin lämpö ilmoittelee itsestään varsin selkeästi. Makuun se ei tunge. Hidas, huulet tahmaava ja varsin paahteinen olut, jossa bourbonin henki on kohtalaisen vahvana läsnä, ei kuitenkaan ylitse jyräävänä elementtinä. Tammien hieno linja siis jatkuu.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti