lauantai 13. maaliskuuta 2021

Mahr's aU Ungespundet Naturtrüb

Mahr's aU Ungespundet Naturtrüb

 • Tyyli: Kellerbier
 • Alk.%: 5,2
 • Panimo: Mahr's Bräu, Bamberg, Saksa

Bambergilaisen Mahr’s Bräun oluita on rantautunut nyt Suomeen vähän isomminkin – ainakin, mitä sosiaalista mediaa olen satunnaisesti tiiraillut. Tai no ei nyt mitään laivalastillista jokaiseen niemeen ja nopukkaan, mutta useampia tuotteita useisiin eri osoitteisiin ruokakauppoja ja ravintoloita myöten.

Osamme tästä ilosanomasta saimme me keskisuomalaisetkin, kun Palokan Citymarket nosti panimon kehutun ja kuulutetun kellerbieren, aU:n, hyllyynsä. Sinne se tosin tuntuu maastoutuvan vähän turhankin hyvin, sillä olen ehtinyt rokottaa hyllypaikkaa jo pariinkin otteeseen, eikä lähde osoita ehtymisen merkkejä. Ehkä valikoiman trendikkäämpi väriloiste yksinkertaisesti vain kiehtoo kuluttajaa enemmän tai sitten vanhahtavan ulkoilmeen omaava, puolilitrainen lasipullo vain katoaa pitkän olutseinän sisuksiin. Meinasin kyllä itsekin kävellä ensiostolla kokonaan ohi.

1600-luvullla perustettu toimija on kuitenkin yksi monista mainioista panimoistaan tunnetun Bambergin arvostetuista aarteista. Itsekin olen lueskellut lähinnä tarinoita sen oluista ja eritoten tämä hassun lyhyesti nimetty kellerbier on jäänyt kutkuttelemaan. Nykytrendiin sopivasti olutta on saatavilla paikoin myös pikkutölkeissä, mutta jotenkin hieman vierastan moista tässä kohtaa. Lasileka istuu paremmin tyyliin ainakin näin export-olosuhteissa.

a U eli ”ahh ooo” on Hallertauer Perlellä humaloitu, hieman punoittava kellerbier. Nimen taustoista voi lukea alle nimetyn blogikollegan tarinoista lisää, mutta U joka tapauksessa viittaa sanaan Ungespundetes, joka taasen on muun muassa synonyymi kellerbierelle ja zwickelille. Ungespundetes tosin viittaa myös ko. oluen tarjoilu- tai astiointimuotoon, mutta antaa Jounin kertoa siitä enemmän, kun hän on sen jo kertaalleen hyvin avannut ja oma selostus olisi lähinnä kopiointia:

Tuopillinen: Mahrs Bräu Helles & a U


Mahr's aU Ungespundet Naturtrüb

Utuinen, kuparisen värinen ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu nojaa aika vahvan leipäisen maltaisuuden sekä kauniin ruohoisen, hieman yrttisen humaloinnin yhteenliittymään.

Maku on mainio. Leipäinen, vaaleahko ja runsaanlainen maltaisuus petaa kauniin tien nyt yrttisempänä kaikuvan, ruohoisuudella terästetyn humalan marssille. Ylettömyyksiin ei katkerotkaan yllä, mutta sopivaa purevuutta kuitenkin löytyy. Näin on silti hyvä ja kyllähän se kehrää niin maan maittavasti.

Pisteet: 37/50

4 kommenttia:

 1. U on aivan käsittämättömän hieno olut, 50/50 lajissaan, ei mulla muuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mainio. Tekisi mieli kokeilla panimon muutakin tekemistä, ei voi mennä metsään :)

   Poista
 2. kyllä saunan jälkeen makuelämys parhaista kokemuksista 9+

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä käyttökohteelta. Lienee haettava seuraavalle mökkireissulle testattavaksi :)

   Poista