keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Kotiolut: Vehniä Lager 2020

Vehniä Lager 2020

Vehniän joulupaketin läpikäynti jatkuu tällä kertaa mielenkiintoisen lagerin muodossa. Mikollahan tuntui käyvän keittolaitteiston lämpövastus poikkeuksellisen kuumana joulua lähestyttäessä, mutta varautuminen talven rientoihin oli aloitettu jo paljon aiemmin.

Lagerin mallaskattauksesta löytyy Pilsner-, Cara Amber- ja Cara Munich -laatuja, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu humalapuoleen. Nyt on nimittäin siirretty tuonti-cryot ja muut Ameriikan unelmat sivuun Vehniän kartanon oman maatiaishumalakannan tieltä ja sadonkorjuukin on hoidettu korkeimman omakätisesti. Arvostan kokeilevaa mielenlaatua ja muistelen, ettei maatiaiskantoja ole tullut vastaan kuin ehkä parissa sahdissa ja tietty kotioluissa, kuten Vehniän edellisessä lagerpainoksessa ja vaikkapa Ukonmaljan vuosien takaisessa Roggenbieressä

Selkeää mielikuvaa en niiden mausta ole koskaan osannut rakennella ja usein joukossa on myös ollut muitakin lajikkeita, kuin pelkkiä ”kotipihan perinneköynnöksiä”. Aika jännä, mutta nopeasti lasista katoava lopputulema näistä eväistä kuitenkin näemmä syntyy.

Vehniä Lager 2020

Vaaleankeltainen, hieman samea olut valkealla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu on hieman yrttinen, terävä ja kevyen hedelmäinen. Taustalla vaaleaa maltaisuutta.

Maku on ihan hyvä. Ei ehkä puhtain helles-tyylin edustaja, mutta raikas ja aika rapeakin se on. Jännää, kevyttä ja vaaleaa hedelmäisyyttä, yrttisyyttä sekä kukkaisuutta. Terävät hiilihapot, kepeä mutta melko kärkäs tunnelma. Katoaa lasista aika nopeaa tahtia eli taittuu kyllä janoon oivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti