keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

HIISI Rahko Red Wine Sour

HIISI Rahko Red Wine Sour

  • Tyyli: Sour Ale
  • alk.%: 6,7
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Hiisiläisten seikkailut viinimäisten makujen äärellä ovat kantaneet hapanta hedelmää Alkoissakin nähdyn Rahkon muodossa. Punakkasävyinen, hieman kauraakin rungossaan kantava olut on vahvuudeltaan 6,7-prosenttinen ja saa happamuutensa tueksi punertavaa viinimäisyyttä punaisista viinirypäileistä.

Rahko onkin tuttu hahmo Ukonmaljan vuosientakaisen Weizenbockin kautta. Agricolan näkymyksissä hahmo luokitellaan kumarretuksi epäjumalaksi ja se nivoutuu yhteen etenkin pohjoissuomalaisten kansanuskomusten kanssa. Niissä Rahko tunnetaan varkaana, joka maalaa rötösöinään kuun tervalla pimentoon. Eipähän mollota häiritsemässä toimenkuvaa. Rahko liitetäänkin kuun vähenemiseen ja pimenevään vuodenaikaan. Sinne nuo hiisiläistenkin luomat makukuviot mieltä kenties johdattavatkin, vaikka sopisi punertavan viinimäinen ja pirteä sour varmasti kesäisemmänkin ajankohdan viettelyyn.

”Rahkoi tahkoi kuulle hunnun,
rasvas taivaan suuren rummun
levein vedoin joskus käy näin,
mieli virtaa yli äyräin.”

Rahko on punertavan vaalea, sopivasti hapan ja mieleltään moderni. Mustaherukan aamukasteisten lehtien tuoksu johdattelee raikkaan punaviinimäiseen lopetukseen.


HIISI Rahko Red Wine Sour

Punainen, ohuen ruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu henkii punertavaa marjaisuutta, kirpeyttä sekä kirsikkaisuutta. Ei mitenkään päällekäyvä, vaan aina kepeän raikas ja kesän värinen tunnelma. 

Maku on pirteä. Se kirpakka, hiilihappojen myötä pirskahteleva sekoitus tuoretta vadelmaisuutta, kirsikkaisuutta sekä viinimarjoja. Ehkä jotain kivihedelmääkin löytyy, myös kevyttä mausteisuutta ja lopussa tuntuisi olevan hieman katkeroakin. Varsin huomaamattomasti lasista katoavaa souria. Toimii.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti