tiistai 30. maaliskuuta 2021

Kotiolut: Vehniän Tammi Savulager

Vehniän Tammi Savulager

Vehniän taikajuomista viimeisin oli myös se kaikkein suuta hivelevin. Savuisen tyylikäs, ryhdikäs ja runsaan maltainen Tammi Savulager jäi odottelemaan varastoon talven taittumista ja aika tuntuikin olleenkin sen puolella. Sen verran hienoja piirteitä rauhallinen lepuuttelu oli olueen nostanut – tai liekö sitten ollut pullotteessa mukana jo alusta lähtien.

No joka tapauksessa tämä Savu-, Pilsner-, Amber-, Caramalt- ja Melanoidin -maltaista rakennettu, paahdetulla ohralla sekä mallastetulla rukiilla ryyditetty olut osui lagernautintojen kauneimpaan antiin, mitä melkeinpä kuvitella saattaa. Olut on humaloitu Northern Brewerillä ja lagerointivaiheessa mukaan on kytketty vielä reilu annos tummaksi paahdettuja tammilastuja. Isoja ja syviä makuja tummaa paahteisuutta unohtamatta oli siis tarjolla. Vahvuutta oluelle kertyi 6,5%, mutta huomattavasti numeroitaan isommalta se maistui.

Vehniän Tammi Savulager

Punakanruskea, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on tammisen savuinen. Ei Schlenkerlan syvyyksiin ulottuva, mutta hyvin jykevä ja roolinsa ottava tuiverrus esiin kuitenkin nousee. Muutoinkin jämäkän maltainen, imeltyneen leipäinen ja mausteisen rukiinen tunnelma. Erittäin miellyttävältä vaikuttaa.

Maku on jopa tuoksua toimivampi. Runsaan maltainen olemus petaa hyvät lähtökohdat monipuolisille, melko tummille sävyille. On imeltyneisyyttä, kevyttä limppuisuutta sekä mukavaa rukiin tunnelmaa ja kevyttä yrttisyyttäkin. Savuisuus ei vaadi koko areenaa itselleen, mutta on olennainen, hyvin solidi osa oluen makumaailmaa. Tamminen kaiku kumisee etenkin pitkän jälkimaun puolella. Onpas tunnelmarikas ja maistuva lager!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti