sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Alkon Pienpanimo-oluet 2021: Hiisi Loviatar (2021)

Hiisi Loviatar 2021
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 11,0
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Hiisin tarinaa tuli fiilisteltyä vastikään ihan erillisen jutun muodossa, jossa ihasteltiin paitsi panimon tuotevalikoiman laajaa variaatiohistoriaa, myös siihen rinnalle vakiintuneiden klassikkojen määrää. Lasken myös hiisiläisten oman Pohjan akan, Loviattaren, näiden klassikoiden joukkoon, vaikkei oluen tuotannolla isompaa jatkumoa viiden vuoden takaisen ensiesiintymisen jälkeen ole ollutkaan.

Upea, runsas ja kauniin rukiinen ruisviini lunasti paikkansa paitsi minun, myös monen muun sydämissä ja oli osaltaan yksi paikallispanimon uraa uurtaneista taidonnäytteistä. Ruis ja Hiisi ovat alusta lähtien olleet hieno parivaljakko ja vaikka kätkin useamman pullon tuota pienpanimoerää kellariini, olen aktiivisesti haikaillut uuden painoksen perään. Nyt sitä vihdoin saatiin ja talteenhan sitä piti hakea. Loviattaren nykymalli on puoliprosenttia alkuperäistä painosta runsasvahvuisempi, mutta muista muutoksista en ole tietoinen. Tuskin tätä kamalasti viilaamaan on lähdetty – ainakaan makumuistojen vertailun perusteella.

Taikansa olut onkin tuntunut säilyttäneen hienosti ja samankaltaisia vilunväristyksiä ensisiemaus tälläkin kertaa aiheutti ennen makujen runsauden ja niiden mukana hiipivän lämmön rentouttaessa mielialaa. Sain yhden pullon panimolta synttärilahjaksi ja hain muutaman lisää omalla rahalla, mutten osaa sanoa mistä näistä arvio on kirjoitettu. Väliäkö tuolla, hyvää kelpaa kehua.

Hiisi Loviatar 2021

Punertavan tummanruskea olut kevyellä vaahdolla. Tuoksu on imeltyneen maltainen, limppuinen, kypsän kuivahedelmäinen, paahtuneen toffeinen, hennon pähkinäinenkin. Rukiilla on selvä rooli tunnelmassa ja sen aistii imeltyneisyyden sekä yleisesti limppuisuuden ohella myös tunnelmaa värjäänänä rustiikkisuutena, mausteisena taustavätinänä.

Maku kietoo mukaansa. Syvä, imeltyneen rukiinen, kypsän kuivahedelmäinen, tumman siirappinen ja alkoholin lämpöä hehkuva kokonaisuus valtaa mielen. Taustalöa mausteisuutta, kevyttä marjaisuutta, lopussa luomukaupan suklaata ja lakritsia ilman yli-imelää sokerisuutta. Hidas, huulia tahmaava muttei järin soljuva. Tätä tunnelmaa on odotettu palaavaksi monet vuodet...

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti