maanantai 28. kesäkuuta 2021

Garage Riba Unfiltered Pils

Garage Riba Unfiltered Pils

Espanjalainen Garage-panimo ei varmastikaan esittelyitä kaipaile. Uutta oluterää saapui Barcelonasta taas myös Palokan Citymarkettiin ja iskin silmäni pieneen pinkin väriseen purnukkaan. Sisällöllä ei oikeastaan ollut tässä vaiheessa mitään väliä, eikä tekijälläkään, pitihän moinen ilmestys testiin saada. Onnekseni tekijä kuuluu omassa suussani erehtymättömien laatupanimoiden joukkoon ja suodattamaton Pilskin osuu tyyliltään hienosti germaanikesäni teemaan, joten ei käy tuurin suhteen valittaminen. Ehkä herkkä Pils hieman hellemaan trendipanimon käsissä sivukielellä normaalisti hirvistyttäisi, mutta Garagen suhteen luotto on melko vahvaa tälläkin kertaa.

Panimo kehuukin, että Pils-tyylisten lagereiden parissa on tehty harjoitteita vuosien ajan ja tämän reseptien hionnan, raaka-aineiden tarkan valikoinnin ja palavan onnistumisenhalun kautta laseihimme kaatuu huippuunsa trimmattu, pohjoissaksalaiseen tyyliin viritetty Riba. Vaikka omaan ostopäätökseeni vaikuttikin eniten upea etiketti, ei sisällön suhteen tehtyjä panostuksia sovi missään nimessä vähätellä.

Oluen valmistuksessa käytetty vesi on muokattu tyylilajille sopivaksi käänteisosmoosin avulla. Maltaiksi kelpuutetaan yksinomaan bambergilaisia Pilsner-maltaita ja humalatkin on valikoitu saksalaisten humaltarhojen vainioilta: Hallertau Mittelfruh, Tettang ja omaan suuhun upeasti toimiva Saphir. Eli hieman semmoista sitruksen kuoren aromikkuutta olisi perusyrttien ja puhtaan maltaan ohella tarjolla.

Tänä päivänä lienee  erikseen mainittava, ettei Riban teossa ole turvauduttu lainkaan kuivahumalointiin,  vaan nekin eväät on isketty ryhdikkäästi whirpooliin - humalaa pitäisi siis piisata ihan mukavasti. Olut on saanut lageroitua matalassa lämpötilassa ilman muun maailman menon täyttämää kiireilyä ja kyllähän tuo hyvin tasapainoinen, maistuva ja erheetön lagerolut mielestäni onkin. Suodattamattomuus pehmentää rungon tuntemuksia sopivasta, muttei turhia raskauttavalla tavalla. On hyvä. Mutta on myös aivan liian pieni pakkauskokokin…

Tämä olisi kiva tilata myös baarissa. Hei, paappa Riba ja sitä rataa.

Garage Riba Unfiltered Pils

Sameahko, viljavan vaalea ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on oivallinen. Pehmyt, samalla ruohoisen pureva ja raikas. Vaalea maltaisuus on läsnä ja tuo tuota pehmeyttä tuoreen ruohoisuuden, hieman suoran sitrusmaisuudenkin taustalle.

Maku nojaa tuoksuun. Varsin napakassa ja tuoreutta uhkuvassa humaloinnissa esiintyy vehreän ruohoisuuden ohella myös vanhan mantereen humalten vaaleaa ja suoraviivaista, yrttisävyistä sitruksisuutta. Mallaspuoli ei itseään tyrkytä, mutta suodattamattomuuden myötä esiin tulee pehmeää, hyvin vaaleaa ja viljavaa makuaan. On hyvä, ellei jopa loistava.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti