torstai 15. lokakuuta 2015

Kneitinger Dunkel

Tummat lagerit sopivat syksyyn... Aina...
Regensburgin historiallisessa keskustassa sijaitseva Brauerei Kneitinger sulautuu vanhan kaupungin katukuvaan kauniisti, mutta myös ilmentää tuota ikiaikaiselta tuntuvaa tunnelmaa germaanisten, perusvarmojen ja maistuvien makujensa myötä. Panimon sijoilla on valmistettu olutta aina vuodesta 1590 saakka, mutta rohkeimmat epäilykset ajoittaisivat mallasjuoman mestaroinnin alkuajan vieläkin pidemmälle, aina 1530-luvulle saakka. 

Kneitingerin nimi tuli mukaan jokunen vuosisata myöhemmin Johann Kneitinger I:n astuessa panimon johtoon avioliiton kautta (tähän sopinee fraasi ”pukin kautta panohommiin”). Toiminta jatkuikin perheen sisällä aina kolmen sukupolven ajan Johann Kneitingerin III:n Sofie-vaimon kuolemaan (1991) saakka. Johann itse menehtyi jo vuonna 1975 eikä pariskunnalla ollut perillisiä, joten Sofie halusi ohjata omaisuuden hyvään tarkoitukseen. Vuonna 1985 saikin alkunsa Hans und Sofie Kneitinger –säätiö, joka nykyisin vastaa myös panimon toiminnasta. Säätiö saa rahoituksensa lähinnä panimon kautta ja sen tuella rahoitetaan muun muassa paikallista lastenkotia sekä senioriasumista.

Regensburg on asukasluvultaan hieman nykyistä Jyväskylää pienempi kaupunki. Sen keskiaikainen, aikoinaan eteläisen Saksan kulttuurikeskuksena toiminut kaupunkikeskusta kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Tonavan halkoma perinnekaupunki onkin Saksan suosituimpia vierailukohteita, mutta täysin itsestään selvyys ei sen asema kulttuurikohteena ole. Etenkin toisen maailman sodan aikaan sen välittömässä läheisyydessä sijaitsi parikin strategisesti tärkeää kipupistettä. Keskusta kuitenkin säästyi pahimmilta pommituksilta ja sen vanhakaupunki on nykyisin suurin Alppien pohjoispuolella sijaitseva keskiaikainen kaupunki. Siitä käytetään myös leikkisää nimitystä "Italy's most northern city"…

Kneitinger Dunkel
Tummahko, punertavanruskea olut vaaleahkolla vaahtokerroksella. Tuoksu on syvän maltainen, rauhallisen tumma ja kutsuva. Limppuista, pinnaltaan imeltynyttä leipäisyyttä, sopivaa paahteisuutta sekä kohtalaisen runsasta, kuivanlaista suklaisuutta. Oikein mainio!

Myös maku toimii ja tuoksusta tuttu suklainen maltaisuus on edelleen hyvin mukana. Se sulautuu kauniisti keskirunsaan paahteisuuden joukkoon ja saa hyvää tukea limppuisen paahtuneelta, pinnaltaan imeltyneeltä leipäisyydeltä. Lipussa hyvin mietoa, yrttisen terävää katkeroa jälkimaun ollessa paahteisen leipäinen ja kuivan suklainen. Tuntumaltaan keskirunsas, hiilihapoiltaan sopiva ja yleisesti mukavan jyhkeä sekä runsas makuinen.

Tuomio: Erittäin miellyttävä, syvä ja runsaan maltainen dunkel. Rehdin oloista menoa limpun, paahteen ja maltaisen suklaan teesein.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti