maanantai 19. lokakuuta 2015

CREW Republic X 2.1 Barley Wine

Tunnelmallinen tilanne vaatii tunnelmallisen oluen...
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 9,5
  • Panimo: CREW Republic, München / Unterschleissheim, Saksa

Müncheniläisellä CREW Republic –panimolla on ollut alusta saakka hyvä tekemisen meininki ja kohtuuhintaisina pysyneet oluet ovat olleet kohtalaisen aktiivisesti maistettavina Olutkellarissakin. Kaivelin tällä kertaa kellarista esiin hieman spesiaalimpaa oluterää, kokeilevaan Brewmaster Experimental –seriesiin kuuluvaa X 2.1 Barley Wineä. Sarjan oluet ovat eräänlaisia prototyyppejä, joita ei panimon mukaan tultane sellaisina enää koskaan tuotannossa näkemään. Vähän isompieleistä tarjontaa esittelevä X-rated –sarja on kuitenkin kerännyt kehuja eli aivan mitä tahansa ei special-brändin alla ole lähdetty keittelemään. Barley Winen toinen versio suuntaa katseensa britteihin. Sen runko rakentuu Pilsner- ja Crystal-maltaiden varaan Herkulesin, Fugglesin ja East Kent Goldingin vastatessa toimivasta humalakattauksesta.

Aiemmin CREWin oluet on valmistettu läheisen Hohenthanner Schlossbrauerein laitteistolla, mutta nyt omakin tuotanto on ilmeisesti saatu jo käyntiin. Ostin olueni joskus viime keväänä, joten täyttä varmuutta sen alkuperästä minulla ei ole. X 2.1 voi vielä hyvinkin olla lähtöisin Hohenthannista - tai sitten ei...

CREW Republic X 2.1 Barley Wine
Punertavan oranssi, hidasliikkeinen ja lähes vaahdoton kokonaisuus. Tuoksultaan se on tuhti, runsaan maltainen ja kypsä. Hitaasti juoksevaa toffeeta, keskitummaa, imeltynyttä limppuisuutta, hieman hunajaa ja kuivattua hedelmäisyyttä. Sellaista kevennettyä mämminäisyyttä, syvää rusinaa... Soljuva, tunnelmallinen ja lämmittävä.

Makumaailma kiehtoo, rentouttaa ylevyydellään ja lämmittää tunnelmallaan. Rusinaista toffeisuutta, leipäistä maltaisuutta ja kukkaista hunajaisuutta. Alkoholi lämmittää, muttei juuri maistu - suussa soljuvaa tunnelmaa leikkaa lopussa yrttisen raikas, sitrushedelmäinen puraisu. Monivivahteisessa, ruskean sävymaailman syvyyksiin johdattavassa makupaletissa on myös runsasta, aprikoosiin, viikunaan ja ehkä luumuunkin viittaavaa marmeladimaista hedelmäisyyttä. Suutuntumassa vaikuttaa tuhdin mallasrungon hitaasti soljuva, kielen päällä pyörivä runsaus mutta myös toffeinen tahmaavuus.

Tuomio: Runsas, monivivahteinen ja syvä barley wine syksyn pimeyden vaatimaan arvokkaaseen tunnelmaan...

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti