perjantai 30. lokakuuta 2015

Bayreuther Aktien Zwick’l Kellerbier


Tällä kertaa Saksasta on rahdattu lasin täytteeksi perinteikästä kellerbiereä.  Musiikkijuhlistaan tunnettu Bayreuthin kaupunki on monille tuttu myös säveltäjälahjakkuus Wagnerin asuinkaupunkina ja viimeisenä kotina. Saksalaiseen tapaan kulttuuria kuitenkin löytyy myös oluen muodossa ja vuonna 1857 perustettu Bayreuther Bierbrauerei on ottanut tämän asian kunnialla hoidettavakseen.

Münchenistä kotiin palannut, lopulta herttuaksi nimitetty Hugo Bayerlein perusti panimon eikä suinkaan kursaillut fasiliteettien suhteen. Perinteisten ravintola- ja leipomoyhteyksien sijaan kaupunkiin nousi monipuolinen panimoteollisuuden yksikkö omine mallastamoineen ja humalankuivatusuuneineen, korkeatasoisine lämmitysjärjestelmineen, kylmäkellareineen ja käymisvarastoineen. Panimosta tulikin nopeasti kaupungin tunnusmerkki ja yhteisön symboli.

Panimon, kuten monilta osin koko kaupungin alta löytyy pitkä kalkkihiekkakiveen kaivettu tunneliverkosto, jota myös panimon toimesta hyödynnettiin – ja ilmeisesti hyödynnetään jossain määrin edelleen. Tasaisena pysyttelevä, viileä lämpötila oli omiaan kylmää vaativien oluiden käyttämiseen ja säilömiseen. Perinteisesti tunnelit olivat oivallisia paikkoja elintarvikkeiden ja tykötarpeiden varastointiin, mutta tarjosivat sota-aikaan myös suojapaikan väestölle. Nykyisin vanhaa aikaa henkivissä kellareissa järjestetään myös kiertokäyntejä. Panimon pihalta löytyy myös vuonna 1888 avattu tuhatpaikkainen biergarten – aivan kuten pitääkin…

No mutta, maistataanpas sitten suodattamatonta, rehdin maltaista ja maistuvaa lagerolutta…

Bayreuther Aktien Zwick’l Kellerbier
Vaalean kurainen, samean ruskea ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on vaaleahkon maltainen, kevyen leipäinen, hieman makea mutta myös kevyesti mausteisen kuivahko. Keskirunsasta ruohonkatkua. Toimii...

Maku jatkaa tuoksun linjoilla ruohoisen heinikkoisen humaloinnin noustessa hieman runsaammin esiin. Leipäistä mallasta, kevyttä mausteista kuivuutta. Perusvarmoja linjoja, mukavaa runsautta ja maltaisaa jämäkkyyttä. Humalointi leikkaa tunnelmaa kivasti ja kokonaisuus onkin mieluisa.

Tuomio: Ruohoista purentaa ja muhkeaa maltaan mahtia tasapainoisessa paketissa. Hieno ja varmaotteinen kellerbier.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti