perjantai 16. lokakuuta 2015

Kotiolut: Ukonmaljan Rukki Roggenbier & Aavemarja Rye-Chokeberry Wild Ale



Jännän äärellä...
Vein viimesyksynä Ukonmaljan Tommille ämpärillisen omasta piha-aidasta poimittua marja-aroniaa, jotka odotetusti päätyivät veikeän olutkokeilun raaka-aineiksi. Nyt vuotta myöhemmin hieman kevyempi supermarjan sadonkorjuu on taasen suoritettu, joskin tilhen perkeleet valtaosan ehtivätkin popsimaan. Mieltä kuitenkin lämmittää ne muutamat litrat pakkasessa mutta myös Tommin tuoma maistiainen Aavemarja Rye-Chokeberry Wild Alea eli rukiista marja-aronia ”lambicia”. Sain jo aiemmin käsiini myös Tommin tekemää Rukki Roggenbieriä, joka on peräisin samasta vierteestä kuin Aavemarjakin… Siksipä ajattelin ottaa molemmat testiin samalla kertaa. Ihan näin sadonkorjuun kunniaksi.

Oluiden pohja rakentuu vahvasti rukiin varaan jota on maltaiden kokonaismäärästä reilu puolet. Katkerohumalana toimii Magnum, mutta joukkoon on lisätty myös paikalliselta siirtolapuutarha-alueelta (luvan kanssa) kerättyjä kotimaisia maatiaishumalia. Tämän jälkeen oluet ovatkin sitten kulkeneet omia teitään:


Roggenbieriksi lohkaistu puolikas on kuivahumaloitu kohtalaisella kattauksella samaisia maatiashumalia ja sen käyminen on tapahtunut pullahiivan ja American Ale-hiivan sekoituksella. Pullahiiva, ruis ja maatiaishumalat… Siinäpä erittäin kutkuttava kombinaatio täynnä kotiseuturakkautta.

Aavemarja-lambicin tie padasta pulloon kuulostaa varsin veikeältä. Ravinteikkaiden marja-aronioiden lisäksi reseptiikkaan kuuluu ripaus laktoosia ja tammilastuja mutta myös vodkassa liotettuja kirsikankiviä. Suurin taika kuitenkin löytyy villihiivasta, jonka Tommi on kasvatellut oman takapihansa marja-aronioista.

Tarkempaa kerrontaa oluiden valmistuksesta löytyy tuttuun tapaan Tommin omasta blogista josta löytyy mielenkiintoista triviaa myös villihiivaseikkailusta kiinnostuneille:



Vasemmalla Aavemarja, oikealla Rukki...

Rukki Roggenbier 



Oranssihtavan ruskea, valossa jopa punertava olut. Melko samea… Tuoksu miellyttää, se on mukavan maalaismainen ja kutsuva. Matkassa on sellaista hefeweizenmaista hiivan mausteisuutta, hieman makeaa, karaktääristä rukiisuutta ja leivänreunaa.

Maultaan olut on hyvä. Ruis toimii hienosti antaen makuun oman, tärkeän leimansa mutta pelaa myös yhteen pippuripohjaisen mausteisuuden kanssa. Varsin kuiva, joskin leipäistä makeutta hieman antava – hiilihapoiltaan tehokas muttei hyökkäävä. Kohtalaiset katkerot, lopussa myös sellaista kuivatun niittykukkaista, kuivaa yrttisyyttä. 

Pisteet: 34/50 

Marjasato syysauringossa...

Aavemarja Rye-Chokeberry Wild Ale


Tumman ruskea, marjatiivisteen punaisuutta henkivä, tasaisen läpitunkematon olut. Kauniisti sanottuna ”aika ruma”. Tuoksu on jännä, melko kiehtova. Ensimmäinen ajatus on hassun teemäinen ja ehkä siinä jotain sellaista ruusunmarjaisuutta matkassa onkin. Marja-aronia on hyvin esillä, yllättävän pehmeänä, glögimäisen punakkana. Jotain kanervamaista mausteisuutta ja hienoista leipäisyyttä.

Maultaan edelleen mielenkiintoinen, lopulta varsin elegantti ja lämminhenkinen. Tummanpunainen marjaisuus värjää koko maun. Mukana on rehtiä, vanhan mustikkavarvikon runkoa, käännetyn sammalen aromia ja syksyn lehtien havinaa – tunnelmallisen maanläheinen lienee sana jota tavoittelen. Jonkin verran happamuutta, viitteitä mausteisesta punaviinistä tai glögistä. Jotenkin olisin marjan ominaismaun perusteella odottanut huomattavasti jyhkeämpää happamuutta tai rouheutta, mutta ehkä parempi näin. Juurakkoista yrttisyyttä, mutta myös kevyttä makeutta. Rukiinomaista leipääkin kaivan – varsin vivahteikas ja kutkuttava kokonaisuus. Todella onnistunut. 

Lambicmaisuus hieman piilottelee ja Brysselin seutua ennemmin suuntaisin katseeni perushärmäläiseen, aitoon kotiseutumaisemaan. Tässä voisi hyvin olla kyseessä ”perinneolut”, jollei paremmin tietäisi. Aitoja makuja, hyviä makuja, tunnelmallisia makuja…

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti