keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Belhaven 90/~ Wee Heavy

Syksyyn hienosti sopiva olut.

”A pint of ninty-bob, please”, kuuluisi lausahdus Belhavenin skottialea tilattaessa jossain ylämaiden kantakrouvissa. Belhaven 90 /~ Wee Heavyn kirjoitusasu voi suomalaiselle tuottaa hankaluuksia epämääräisen /~ -”äänteensä” vuoksi, mutta onneksi kaikelle on selityksensä. Merkintä juontaa juurensa aiemmin Skotlannissa käytettyihin veroluokkiin, jotka vähemmän yllättäen perustuivat oluen vahvuuteen. Shillinkiluokat tai kansanomaisemmin bobit eivät ole olleet käytössä herran aikoihin, mutta jotkut panimot vaalivat perinteitä oluidensa nimissä – vähän samaan tapaan kuin Suomenkin suurpanimot (ja jopa viralliset instanssit) nojaavat käytöstä poistuneisiin kakkos-, kolmos- ja nelosolut-termeihin… Skotlannissa kategorioita oli neljä ja ne olivat käytössä pääsääntöisesti 1800-luvulla:
 • Light eli 60/~   ->  alle 3,5%
 • Heavy eli 70/~  ->  3,5% - 4,0%
 • Export eli 80/~  ->  4,0% - 5,5%
 • Wee Heavy eli 90/~  -> yli 6,0%
Lukuarvo kertoi kunkin oluen hinnan härkätynnyriltä eli 235:lta litralta… Myös kategorioiden kirjoitetut nimet, kuten heavy ja export ovat jääneet käyttöön kansankielessä.

Alkoon saapunut Belhaven 90 /~ Wee Heavy löytyy edellisen taulukon vahvimmasta päästä mikä käy ilmi suoraan nimestäkin. Olut on tiettävästi samaa tavaraa kuin panimon Belhaven Wee Heavy / 90 Shilling eikä tuota liene nimien eriävän muodon vuoksi syytä epäillä, sillä 90 /~ =  90 shilling… Skottialet eivät aivan hirvittävän yleisiä vastaantulijoita ole, mutta aina sitäkin mieluisampia tuttavuuksia. Syksyinen ajankohta on tällekin yksilölle mitä parhain – onhan hiipivän hämärän aika aina maltaan ominta aikaa…

Itse panimosta ja sen historiasta löytyy hieman triviaa aiemmin kirjoittamastani Scottish Oat Stout -jutusta...

Belhaven 90/~ Wee Heavy
Kastanjainen, kaunista punaa kantava, tumman ruskea olut. Tuoksu on mainio, syysiltaan mainiosti istuva. Tummaa, kypsänä kuivattua hedelmäisyyttä makean limppuisella, tummahkon sävyisellä maltaisuudella paritettuna. Kevyempää pähkinää, hyvin hienoista mausteisuutta. Pehmyt, orastavan imeltynyt ja tumman punertavan tunnelmallinen. Syksyn taikaa Skotlannin nummilta...

Mausta löytyy enemmän särmää, mikä luonnollisesti verottaa pehmeää yleisilmettä. Puumaisen kuiva, brittisitruksen sivallus on melko voimakas, luonnetta antava ja mukavaa lisäpotkua tarjoava lisäelementti maun puolelle. Muutoin tarjolla on rusinainen hedelmäistä, imeltyneen limppuista ja aavistuksen keksisen maltaista syvyyttä, kevyttä pähkinää ja hyvää lämmittävyyttä. Sellaista kanervahunajaista tuulahdustakin on aistittavissa ja kokonaisuus onkin miellyttävän syvä, monipuolinen ja hyvin tasapainoinen. Makeutta ja imeltyneisyyttä löytyy, mutta samasta paketista voi kaivaa myös tasapainottavaa purentaa sekä pähkinäaromista kuivuutta. Oikein hyvä.

Suutuntuma on kuivuuden lähteiden myötä hieman tuoksun nostamia odotuksia ohuempi, joskin sopivan soljuva ja maltillisen rauhallinen.

Tuomio: Tasapainoinen, runsasmakuinen skottiolut takan ääreen. Ei aivan sieltä tuhdeimmasta päästä eli sopii hyvin myös tulen sytyttelyvaiheen kumppaniksi, alkuillan tunnelmanumeroksi. Hieno olut.

Pisteet: 37/50

4 kommenttia:

 1. Ihan vain uteliaisuudesta kysyisin, mihin perustat tuon 6,5% alkoholia, kun pullo sekä Alkon sivut sanovat tuon 7,4%? Hyvä olut oli kyllä. Ehkä eineen turhan makea, mutta kuten sanoit, takkatulen ääreen juuri sopiva!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustan lukeman puhtaaseen näppäily/ajatusvirheeseen :D pitää korjata, kiitos huomiosta. Olut on toki hyvä :)

   Poista
  2. Ja tarkoitus ei ollut millään pahalla sanoa, pisti vaan tuolta silmään, kun tuota alkoholiprosenttia aiemmin kaverin kanssa ihmeteltiin. (: Hinta oli kuitenkin niin edullinen.

   Poista
  3. Eiphä mithään, näitä virheitä pujahtaa juttuihin aina välillä. Hyvä että niistä huomautetaan ja tietääpähän itsekin että juttuja myös luetaan :D

   Poista