torstai 8. lokakuuta 2015

Kotiolut: Ukonmalja Tulilintu Weizen


Valo leikittelee hiivan laskeutuessa lasin pohjille...

Se on selvä syksyn merkki kun Ukonmaljan Tommin auto kaartaa kartanon pihaan. Tuomisina on taasen hyvä kattaus kotipanimon uusinta tuotantoa mitä erinäisimmin maustein ryyditettynä. Oman aidan marja-aronioilla aateloitu kirsikankivi-tammilastu-roggenbier kutkuttelisi jo kovastikin, mutta annetaan sen odotella hetki jahka ehdin hieman keräilemään tuoretta marjasatoa talteen. 

Ensimmäisenä maistoon valikoituikin avokätisesti humaloitu Tulilintu Weizen, joka kaartelikin lasiini melko tuoreeltaan… Se on keiton loppuvaiheessa jyhkeästi Amarillolla humaloitu vehnäolut, jonka humalapuolelta löytyy myös hieman Saazia. Hopfenweizeksi tämä varmaankin kääntyy ja mikäs siinä, hieno oluttyyli joka kelpaa testiin aina! Tulilinnulla on myös sisarolut, samasta vierteestä toiseen astiaan käymään lohkaistu Suomukylki Gose, jonka ajattelin ottaa tarkasteluun tulevana viikonloppuna. Tietoa oluen valmistuksesta löytyy tuttuun tapaan Tommin omasta blogista:


Ukonmalja Tulilintu Weizen
Alkuun olut vaikuttaa punertavan oranssilta, heti kättelyssä runsaan samealta ja kuohkeavaahtoiselta. Pullon pohjaa lähestyttäessä tunnelma kuitenkin muuttuu paksumman rusehtavaksi ja ehkä tästä hieman hätkähtäen jätän viimeiset hiivat kokonaan kaatamatta.

Tuoksu toimii, siinä hauskaa kuivakukkaista aromaattisuutta kuivatun ananaksisella parfyymipedillä. Tai tämä ainakin on ensimmäinen mielikuva. Ehkä kevyen mäntyinen, aromaattisen sitrusmainen viitta kokonaisuuden yllä kuitenkin leijuu ja se osuu hienosti yhteen mausteisen hiivaisuuden kanssa. TAP5:n sfääreissä ei kuitenkaan liikuta, mutta harvoin sinne saakka ylletäänkään. Mielestäni tämä on toimiva ja kauniin tasapainoinen esitys. Mallaspuolta voisi kuvailla jämäkäksi, hieman makeutta antavaksi.

Maultaan olut hieman suoraviivaisempi, edelleen aromaattinen muttei tuoksun volyymissä kuitenkaan. Sitrusgreippistä, hieman ruohoisen yrttistä menoa yhdistettynä hefehiivaiseen (voi jestas mikä sana) mausteisuuteen – erittäin toimivaa menoa. Jälkipotkussaan kirpakan pureva, rungossaan vaalean vehnäinen, yleisilmeen ollessa kuivaan päin melko vahvasti taittuva. Suoraviivaisuus kieltämättä toimii ja tästä hieman pliisuksi mielletystä kuvauksesta huolimatta maussa on miellyttävää syvyyttä sekä ennen kaikkea voimakkuutta. Vahvuuden voisi luulla olevan korkeampi – tämä on kehu, sillä alkoholia ei mausta löydy. Tuntumaltaan sopivan muhkea, silti ”vaalean kevyt” ja vehnäisen täyteläinen…

Tuomio: TAP5:een verraten ehkä suoraviivainen, mutta makujen tasapainoisuudessa ja runsaudessa tarinan edukseen kääntävä, varsin puhutteleva humalavehnä. Laadukas, varma ja oikein kehuttava.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti