maanantai 2. huhtikuuta 2018

Fat Lizard All Out IPA & Ankle Slapper American Pale Ale


Liskopanimon 360-tölkit ovat rantautuneet jo Keski-Suomen korkeudellekin.

Kuten jos Jesus Lizardin yhteydessä totesin, on maamme liskorintama saavuttanut jo Olutkellarinkin kotikonnut. Muuramen K-Supermarketin kauppias on haalinut hyllyyn espoolaisen Fat Lizardin 360-törppösiä, eikä tilaisuutta voinut luonnollisesti sivuuttaa. Jesus Lizardia ennen ostoskoriin oli etsiytynyt jo mm. nämä kaksi nyt esiteltävää tuotetta, All Out IPA sekä Ankle Slapper American Pale Ale. 

All Out IPA on 5,5-prosenttinen, humalahörhöjä kosiskeleva olut. Se on humaloitu viiden lajikkeen (Simcoe, Columbus, Warrior, Cascade, Amarillo) voimin ja tätä arsenaalia on tykitetty kevyehkön IPAn sekaan vähän joka vaiheessa. Humalointeja on kaikkiaan kuusi eli ainakaan aromaattisuudesta ja puristuksesta homman ei pitäisi kiinni jäädä. Itse tölkin kylki tarinoi näin: 
In life there’s two settings: Half Ass or All Out. With five hops and six different hopping methods this beer is hopped All Out to 11. That’s more than most double IPAs! Although the hopping is intense, this light-colored IPA is balanced and tasty. Highly recommended to all hopheads and craft beer lovers.
Aavistuksen kepeämpi surffiolut Ankle Slapper on taasen kesäisen sävytteinen APA. Sen humaloinnista vastaa yksi suosikeistani eli Mosaic eikä kokonaisuutta voi kuin kiitellä. Juotavuus on erittäin herkullisella tasolla ja makumaailma tarjoaa aurinkoisen kesäpäivän tunnelmia alusta loppuun. Ankle Slapperistä näkyy olevan/olleen tarjolla myös kevyempi, 4,7-prosenttinen ja Amarillolla humaloitu versio, mutta tämä törppö oli tosiaan tuota Mosaicin aateloimaa släpperiä. 
This is a single-hopped American Pale Ale with a refreshing taste and a light punch of Mosaic awesomeness. The complex hop aromas are beautifully balanced with caramel malts that also give this beer its deep amber color and stoke. The result is a highly drinkable surf ale with lots of character.

Fat Lizard All Out IPA

India Pale Ale / 5,5% / Pisteet: 37/50
Hieman utuinen, runsasvaahtoinen ja oljenkeltainen olut. Tuoksu on tuhdin sitruksinen, greippinen, havuinen ja hieman yrttinenkin. Raikasta menoa, rapeudentunnetta tuskin tarvitsee erikseen mainita...

Maku toistaa tuoksua. Meno on selkeää ja suoraviivaista, voimakasta nousujohteisuutta alusta loppuun. Sitrushedelmät, tässä tapauksessa lähinnä greippi ja sitruuna tai curacao, nipistävät kieltä ja tarjoavat yhdessä havuisen tuoreuden kanssa aika pirteän paketin. Vehreää yrttiäkin on, taustalla myös vaaleaa yleistrooppisuutta. Melko katkera lopetus, pitkä ja pureva jälkimaku. Runko kestää kaiken tuon rymistelyn hienosti nostamatta suotta itseään millään muotoa esille.

Laatua, laatua. Erittäin miellyttävää juotavaa runsaaseen humalanjanoon.

Fat Lizard Ankle Slapper American Pale Ale

American Pale Ale / 5,3% / Pisteet: 36/50
Kuparinen, runsaan ja riittoisan vaahdon nostava olut. Tuoksu on Mosaicia parhaimmillaan. Pirteä ja raikas tunnelma on täynnä sitrusta ja sormissa muhennettuna mustaviinimarjapensaan lehteä. Simppeli, toimiva, kutsuva.

Samaa linjaa toistaa makupuolikin. Yleinen viinimarjapensaan aromi tunkee joka puolelle, muttei lyö yli. Sitrushedelmistä se keltakuorinen aloittaa vahvasti, kääntyy hiljalleen limempään suuntaan ja omaa lopussa jo greippimäistäkin suoruutta. Sopivan pureva, hyvin raikas ja mauiltaan melko voimakas. Todella hyvä American Pale Ale, jossa runko ei ole tiellä mutta tukee juuri oikeassa suhteessa vahvaa jälkeä tekevää arvohumalaa.

Toimiva APA. Ja näin.

2 kommenttia:

  1. Mielipiteeni on: persikkaa ja banaania. Ei yhtään sitrusta 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voi hyvin olla, tästä arviosta on jo yli kolme vuotta aikaa, joten reseptiin voi olla hyvinkin olla tullut muutoksia :) Ilmeisen hyvää edelleen kumminkin? :)

      Poista