keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Nokian Keisari Pils

Nokian Keisari Pils
Nokian Panimo toi kevään kunniaksi markkinoille kutsuvan vihertävään tölkkiin pakatun, pohjoissaksalaista tyylisuuntaa edustavan Pilsin. 4,5-prosenttinen uutuustuote ei jostain syystä hyödynnä tyylilajia palvelevaa kevyttä kaupparajan nostoa, mutta tuotteen kehujia tuntuu riittävän tästäkin päätöksestä huolimatta. Ja hyväähän tuo ensimaiston perusteella kyllä olikin. Itse panimo kuvailee olutta seuraavasti:
Keisari Pils on valmistettu suomalaiseen makuun sopivaksi perinteistä Pohjois-Saksalaista pils-kulttuuria kunnioittaen. Makujen vivahteita korostava suodattamattomuus polkaisee tähän vaaleaan ja raikkaaseen pilsiin ryhtiä ja runkoa juotavuutta unohtamatta. Keisari Pils on oivallinen jokapaikanhöylä, istuu tilanteeseen kuin tilanteeseen eikä kikkaile.
”Suomalaiseen makuun sopiva” on yleensä kaikki odotukset karsiva sananparsi, mutta tällä kertaa suosittelen sisäistämään sen jotenkin tähän tapaan: oluen tyylilajiksi on valittu avokätisemmin humaloitujen, eteläsaksalaisten ja tsekkiläisten Pilsin sijaan pohjoisempaa koulukuntaa edustava, edelleen raikas ja mukavan rapsakka Pils, josta ei aivan samanlaista terävää vääntöä löydy kuin Tannenzäpflestä tai Urkista. Peruskaljaa ylevämpään lagerjanoon tämä on erittäin pätevä vaalea lager ja kokonaisuutena varmasti laajaa alaa puhutteleva tuote lauseen positiivisessa merkityksessä.

Pilsener-maltaan varaan rakennettu olut on humaloitu Magnumilla, Traditionilla sekä seikkaperäisillä ”sesongin aromihumalilla”. Nokiankin mittakaavassa joidenkin lajikkeiden saatavuus lienee jo jonkinlainen ongelma, joten aromipuolen ennakoitaneen elävän hieman tarjonnan mukaan. Eipä siinä sen ihmeitä sitten. Jyvässeudulla tarjonta on ollut alkuun aika keskittynyttä, mutta levikki tuntuu hiljalleen laajenevan. Omani ostin muistaakseni jostain keskustan marketista – useammassa sitä on jo näkynytkin.

Nokian Keisari Pils
Oljenkeltainen, kauniin vaahdon kruunaama, kirkas olut. Tuoksu on raikas, mutta hieman kesy. Ruohoa, viljavaa mallasta, kevyttä kukkaisuutta ja pientä makeuttakin.

Maku on tyylipuhdas, mutta alkuun hieman kesy. Tarina kuitenkin kehittyy suotuisaan suuntaan ruohoisuuden löytäessä sen kaivatun, viimeisen pykälän silmään. Napakanlainen, vehreä ja tuore humalointi tarraa hyvin kiinni ja pitää otteessaan pitkälle jälkimakuun. Tästä minä pidän. Mallaspuoli on viljavantuntuista, vaaleaa ja kevyesti esiintyvää, lopetus mainitulla tapaa sopivan pureva ja yleisilme rapean kuivakka. Miellyttävä Pils. Tälle tulee olemaan käyttöä.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti