lauantai 21. huhtikuuta 2018

Alchemist Luscious

Alchemist Luscious
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,2
  • Panimo: The Alchemist, Stowe, Vermont, USA

No niin. Mikkellerin helmikuinen paketti toi käsiini kehutun, kohkatun ja todistettavasti erinomaisen Lusciousin. Vermontilainen Alchemist Brewery tunnetaan eritoten sumeasta Heady Topper ja  Focal Banger –kaksikostaan, mutta myös tämä satunnaisemmassa tuotannossa oleva brittityylin Imperial Stout omaa vahvan kannattajakunnan. Yhdyin tähän sakkiin kertamaistolla.

Luscious on elänyt vuosien mittaan ainakin vahvuutensa puolesta. Waterburyn toimipisteestä tuli aikoinaan ulos 11-prosenttistakin öljyä, mutta sittemmin vahvuus näkyy vakiintuneen sinne yhdeksän prosentin kieppeille. Luscious, kuten muutkin panimon epäsäännöllisemmän kierron tuotteet ja kausioluet valmistetaan vuonna 2016 avatulla Stowen panimolla. Panimollahan on kaksi toimipistettä, joista toinen on tuo aiemmin mainittu, palveluiltaan suljetumpi Waterbury, toinen vierailijoitakin salliva Stowe.

Alchemist Luscious
Sysimusta, paksunnäköinen ja runsaan, ruskean vaahdon nostava olut. Tuoksussa runsaasti paahtunutta maltaisuutta, tummaa limppuisuutta hieman pinttyneellä siirappikuorella, lakritsia sekä kuivaa tummaa suklaisuutta. Ilmoilla on myös brittihenkeen istuvaa, kartanokirjaston kuluneen mutta ylevän nahkatuolin nahisevaa virettä. Syvä, paahteinen, kuivahko. On hieno tuoksu.

Maku vie tunnelman vieläkin syvemmälle. Se on runsas, jyhkeä ja jylhä. Erinomainen nautinto-olut. Runsasta, osin kahvimaista paahdetta, tummaa limppua, paahtunutta siirappikuorta, lakritsia, kuivaa suklaisuutta... Kaakaotakin ehkä. Ja sitten sitä nahkaista kartanotunnelmaa. Syviä sävyjä, tuhtia suutuntumaa ja muhevaa tasapainoa. Kaunista.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti