perjantai 6. huhtikuuta 2018

Pääväkeste Õnnevõlg

Pääväkeste Õnnevõlg
  • Tyyli: Abbey Tripel
  • Alk.%: 9,9
  • Panimo: Pääväkeste Pruulikoda, Orava vald, Põlvamaa, Viro
  • Pantu: Must Lips Pruulikoda, Tallinna, Viro
Näin se vaan lähti peruspakanakin mukaan pääsiäisjeesusteluun, kun sopivan pullon Tallinnassa näki. Tuntemattoman virolaisen kiertolaispanimon Tripeli ei suoranaisesti järjellä perusteltavalta päähankkeelta kuulosta, mutta jokin tässä vain kutkutti. Virsikirjasta revitty, kammottavan vanhoillinen fontti, viimeisen ehtoollisen potretilla tyylitelty, kaiken kaikkiaan sysiruma etiketti oli sen verran inhorealistinen ajatus jo itsessään, että tähän oli tartuttava. Lisäksi luulin, että yläreunassa komeileva Pääväkeste olisi virolainen termi kuvan tapahtumalle, mikä ostohetkellä huvitutti kovasti. Päiväkestit, hehe.

No, Pääväkeste olikin lopulta tse kiertolaistoimijamme nimi ja itse olutta tituleerataan sanalla Õnnevõlg. Panimo operoi Viron kaakkoiskärjestä, Põlvan maakunnan Pääväkesen kylästä käsin. Koska vironkielen tiet ovat kiintoisat mutta tuntemattomat, piti asiaa ”tutkia” erään hakukoneen pettämättömällä kääntäjällä. Tässä tieteellistä faktaa asiasta:
  1. Pääväkesteõnnevõlg = Isän pää  
  2. Pääväkeste õnnevõlg = Kansojen siunaus
  3. Pääväkeste õnne võlg = Manner onnettomuusvelka
Kovin tuotteliaaksi ei Pääväkeste ole vielä heittäytynyt, sillä tämän tallinnalaisella Must Lipsillä pannun Tripelin lisäksi sen tiedoista löytyy kolme IPAa. Se, kuinka pyhä tai vakavapiirteinen raamattuolut tämä nyt sitten on jää minulle arvoitukseksi. Kuvajainen voi tietty olla luostarityylisen oluen tarvitsema tehokeino, tai sitten takana on jotain syvällisempää. Uskalsin silti korkata, vaikka ennakko-odotukset ihan muista syistä johtuen olivatkin aika pelonsekaiset. Mutta tämähän oli oikeastaan aika perhanan hyvä Tripel. Oikeasti.
I know you are standing somewhere there behind the old trees and holding this bottle of beer in your hand. And you are already know the deal. There is always outrageous dummy madness. Because foolishness is afraid of what it is not capable to understand. And this stupidity hates that fear. Even if it’s just love.
No need to be afraid forever. You don’t need to carry this absurd rage. It’s your time and decisions right now. Let them be scared the ocean of anger themselves. You were not born to this world to give up. And I support you my friend. I promise that I will find you and I will fight for you my friend.

Pääväkeste Õnnevõlg
Rusehtava, vähintäänkin tummankeltainen ja samea olut runsaalla vaahtokerroksella suojattuna. Vaahtopää on muuten hyvin kestävää sorttia. Pullon pohjalla oli kohtalainen määrä sakkaa, josta osan jätin suosiolla kaatamatta.

Tuoksu on varsin miellyttävä. Kypsää kuivahedelmää, rusinaa, aniksen ja korianterin kaltaista tunnelmaa, belgimaisteisuutta ja kuivaa viljavuutta pehmentävää toffeisuutta. Parasta antia on kuitenkin tuo parfyyminomainen, runsaudeltaan hienoisen hillitty tapviitosmaisuus eli kuivakukkahajusteinen sitrushedelmän aromi, joka kovaa nuuhkaistessa aivastuttaa.

Maku jatkaa tuoksun tunnelmissa. Se on tuoksua kuivempi, eritoten lopussa puskevan mausteisuuden sekä alta lämmittävän alkoholin ansioista. Alkupuolelta löytyy suht pitkälle mukana pysyvää kypsää kuivahedelmää, joka esiintyy rusinan, vaalean luumun ja vastaavien tahdittamina. Katkeron iskiessä esiin nousee myös tuota anismaisuutta, joka sointuu yhteen sitruksisen särmän kanssa. Korianterista vivahdetta löytyy jo aiemmin ja tuo tuoksussa hyvin esillä ollut aromaattisuus hiipuu hieman puolivälin jälkeen, mutta voimistuu taas jälkimaun puolella solidimman sitruksen ja mausteisuuden kaveriksi. 

Vakuuttava belgi virolaisilta. Tuli aika puskista.

Pisteet: 38/50

1 kommentti:

  1. Extremely insightful and interesting. You taught me quite a bit. How long does one sauna? saunajournal.com

    VastaaPoista