keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Hangaround & Nobody Black Summer Day NEIPA

Hangaround & Nobody Black Summer Day NEIPA
 

Vielä joitain vuosia sitten markkinoilta löytyi useampiakin Black IPOja, mutta viime aikoina sillä saralla on ollut todella hiljaista. Ilman sen syvempiä arkistokaiveluita kehtaisin heittää, että niiden valmistus loppui NEIPA-buumin myötä aikalailla seinään. Voin olla väärässäkin ja sanotaan sekin nyt suoraan, etten tuosta lajista oikein koskaan isommin innostunut, vaikka erittäin hyviäkin lajiedustajia aika ajoin vastaan tulikin. Nyt kun tarjontaa ei sitten ole, alkaisi makuhermot jotain tuon tapaista kaipailemaan – Siperia onneksi paikkaa puutteita enemmän kuin hyvin.

Ja Siperiasta tuli päissäni puhetta myös nyt käsittelyssä olevan oluen äärellä. Hangaround & Nobody -duo visioi jokin aika sitten Suomen ensimmäistä Black NEIPAa  ja nyt tuo huhuttu tuote on saatu ainakin paikalliseen jakeluun – Jyvässeudulle siis. Mallaskuu tosin ehti tähän junaan hieman aiemmin ravintolavahvuisen Dark New England IPAnsa voimin, mutta hopea ei ole HNB:n häppee ja onhan Black Summer Day sitten kauppatarjonnan ensimmäinen lajiedustaja.

Black Summer Day on tosiaan tummemmilla maltailla kevyesti, mutta ulkoilmeen puolesta hyvin selkeästi ryyditetty NEIPA. Tummanpuhuva väritys ei kuitenkaan tuo esimerkiksi paahteen sävyjä makumaailmaan, muttei lopputulema myöskään mitään trooppista hedelmäsmoohietakaan ole. Jotain nokisuutta mausta omaan suuhun löytyy, mutta sekin voi toisaalta juontua enemmänkin näköaistin aiheuttamista makuharhoista ja perus-NEIPAa suoremman havugreippisemmäksi kokemastani humaloinnista.

Ja siitä se Siperia mieleen vähän tulikin. Black Summer Day ei kuitenkaan mikään suoraan Plevnan kruununjalokiveen vertautuva teos ole, eikä edes sen hillitympi pikkuvelikään, mutta makumaailmoista löytyi äkkiseltään aika paljonkin samoja sävyjä. Uskon, että tämä mielleyhtymä määritti myös aika paljon sitä, mitä makutuntemuksia ja vertailukohtia oluesta maistelun edetessä alitajuisesti lähdin kartoittamaan. Olisikin hauska tietää, millaista luonnehdintaa tästä tulisi aikaiseksi tyystin sokkona maistellessa – ilman mitään lähtötietoja tai näköhavaintoja.

Mielenkiintoinen ja hyvänmakuinen olut se yhtäkaikki on, mutta tuskin mikään suuremman käyttötarpeen aluevaltaus omalla kohtaa kuitenkaan. Sen verran hyvää tekemistä kaksikolla on noiden ”vaaleiden NEIPOjen” saralla muutoinkin.

Hangaround & Nobody Black Summer Day NEIPA

Tummanruskea ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on jännän "kylmä", greippisärmäinen. Aika suoraviivainen.  

Maku tuo mieleen kevyen version Siperiasta – ei suoraan, mutta se oli kuitenkin ensimmäinen ajatelma, josta tunnun alitajuisesti pitävän hanakasti kiinni läpi maistelun. Greippiä, muutoinkin sitrushedelmäistä menoa ja havuja. Ei paahdetta, mutta kevyen nokista tai vastaavaa, kepeää maltaan läsnäoloa kuitenkin löytyy. Myös mehukkaimmat NEIPA-hedelmäisyydet puuttuvat. Mielenkiintoinen ja hyvänmakuinenkin, muttei ehkä uutuuden viehätystä enempää minun juttuni.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti