tiistai 20. huhtikuuta 2021

Boon x Mikkeller Goût Americain Oude Geuze

Boon x Mikkeller Goût Americain Oude Geuze
Mikkellerin ja Boonin sekoittelema Goût Americain Oude Geuze on tehty vastauksena jenkkien happamuuden himoon. Boonilaisten mukaan taalamaan kansa on kovin persoa mitä happamiin makuihin tulee. Sen yleispätevyydestä ei minulla mitään käsitystä ole, mutta lieneekö samanlainen totuudeksi mielletty päätelmä, kuin suomalaisten kahvinhimo.

Happamuuden arvostus on joka tapauksessa huomattu Boonilla omakohtaisesti. Kun panimo sekoitteli tavallista napsakammalla happamuudella varustetun VAT  108 -pullotteen, kantautui Atlantin takaa palautetta, ”nottei pärise vieläkään riittämälti”. Aihetta pohdittiin Belgiassa syvemmin, mutta sokeaa ”kaupalllisuuden” säveltä ei kuitenkaan lähdetty soittelemaan.
But no, we didn't decide to make something even more sour. We care what Belgians like to drink, we will listen to the Belgian taste pallet, so we DON'T want to make malt vinegar. No one wants to drink salad dressing.. (in Belgium at least).
Hapan pisteliäisyys, piqûre acétique, koetaan Boonilla epätoivotuksi virhemauksi, eikä tällaista haluttu lähteä omiin tuotteisiin tuomaan vain ja ainoastaan toisen mantereen makuvirheintoilijoiden vuoksi. Sen sijaan alettiin rakentamaan erilaista, Boonin gueze-näkymyksiin paremmin sopivaa, silti amerikkalaisetkin jollain tapaa huomioivaa tuotetta. Avuksi tähän urakkaan saatiin innovatiiviset tanskalaiset eli Mikkellerin edustajisto.

Lopputulemana on kaksikon epävirallinen näkemys ”amerikkalaisesta mausta” (vrt. ”suomalaiseen makuun”), joka huomioi myös panimon omat näkemykset tuotteidensa laatutason suhteen. Se on varsin nasevan napsakka, muttei hallitsevan etikkahappoinen kuitenkaan. 1-, 2- ja 3-vuotiaista lambikeristä sekoitellusta Geuzesta löytyy myös pieni annos ”neigiä”, happoisen pisteliästä lambikerää, mutta sitä on käytetty sekoitteessa vain mausteen tapaan – antamaan lisäsyvyyttä ja -vivahteikkuutta monipuolisemmalle kokonaisuudelle.

“Drink it with cheese”, neuvoo Mikkeller. Nautin sen silti yksin.

Boon x Mikkeller Goût Americain Oude Geuze
Vaaleankeltainen, kipakasti kupliva ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on varsin happaman kirpeä, kuiva ja voimakkaan oloinen. Vaaleaa viljavuutta, tiukkaa sitrushedelmien happamuutta, omenaista hapokkuutta... Napakalta vaikuttaa.

Maku toistaa tuoksua, mutta on myös hieman pyöreämpi. Omenaa aika vaaleassa, koristeomenaisessa sekä Granny Smithin kaltaisessa, kirpakassa muodossa, sitrusta varsin happamalla rutistuksella. Ehkä muutakin vaaleaa ja hapanta hedelmää tuolta voi poimia. Varsin kuiva, napakka ja kirpeä. Hiilihapot ovat aika teräviä, muttei mitenkään erityisen ylikorostettuja määrältään. Jälkimaku tuo mukavaa lisäsyvyyttä hieman hedelmäisemmän,kuivan valkoviinimäisen, tallimaisen ja kevyen mausteisen tulkinnan myötä.

Kärkevästä ponnekkuudestaan huolimatta hienosti hallittavissa oleva kokonaisuus ja aika tyylikäskin sellainen. Erittäin hyvä ja heittämällä laatu-Geuzejen kärkijoukon tuntumaan.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti