perjantai 2. huhtikuuta 2021

Maku Barley Wine

Maku Barley Wine

  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi

Makun taannoisen näytepaketin tuhdein tapaus oli luonnollisesti myös se kaikkein kaunein. Ysipinnainen Maku Barley Wine aiheutti jonkiasteista kunnioituksen tuntemusta jo pelkkänä ilmestyksenä, enkä oikein osaa pukea sanoiksi tuon intuitiivisen tuntemuksen taustoja. Kenties panimon tavaramerkkeihin kuuluva turha konstailemattomuus, aitoihin ja tasapainoisiin makuihin nojaava osaamistaso vain herätti jotain takaraivossa.

Ohraviinihän on olutmaailman tyylikkäimpiä tyylilajeja ja se myös vaatii tekijältään tietynlaista kunnioitusta, rajojen tuntemusta sekä vastapainoa antavaa luottamusta. Parhaimmillaan ja taiten tehtynä kenties sitä kauneinta tarjontaa, mitä jalojen mallasjuomien laaja kirjo voi maistajalleen tarjoilla. Makun kikkailematon varmuus antoi kieltämättä odottaa hyvää. Ja lähes erinomaistahan me saimmekin.

Maku Barley Wine on omaa aikaasi. Vieraiden lähdettyä sujautat tohvelit jalkaasi, tunnustelet tupakkatakkisi taskuja. Aah, olutkellarin avaimet! Hyräillen laskeudut narahtelevia portaita tammipaneloidusta hämärästä kellariin johtavaan käytävään. Hyväilet tynnyreitä jykevissä telineissään ja kumarrut laskemaan lasiisi aimo lorauksen tuoksuvaa juomaa. Ei saa häiritä.

Maku Barley Wine

Punakanruskea olut vaaleanlaisella vaahdolla. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, toffeisen maltainen ja kuivakakkuinenkin. Mukana on sitruksista vastapainoa tai pitäisikö sanoa vastakeveyttä. Hyvältä joka tapauksessa vaikuttaa.

Maku on hieno, se nojaa tuoksun kuvailuihin. Toffeinen, kuivakakkuinen maltaisuus, kuivahedeläinen tausta ja sitruksinen, tunnelmaa piristävä pirteys yhtyvät kauniilla tapaa hienoksi kokonaisuudeksi. Rusinaa, hentoa appelsiinimarmeladia...

Tuntumaltaan ei kenties kaikkein runsain ilmestys, mutta nyt se tuntuu kääntyvän eduksi. Tasapaino on kohdillaan ja meno miellyttää. Mehevämpi luotaus tekisi olemuksesta turhan raskaan. Näin on hyvä. Tyylikäs, ihastuttava, kaunis. Lämmin.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti