keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

HIISI Ruisperkele Extra IPA - Odotettu Comeback!

HIISI Ruisperkele Extra IPA

  • Tyyli: Double Rye IPA
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Kevään mieluisin paluumuuttaja on luonnollisesti jo vuositolkulla palaavaksi kaipailtu Ruisperkele. Hiisiläisten nimensä mukaisesti rukiinen hahmohan jäi hienosti makumuistiin viitisen vuotta sitten ja sen perään on tullut itsekin aika ajoin kyseltyä. Vähän puskista sen paluu kuitenkin tuli, mutta mikäs sen mukavampi yllätys.

Panimolta paljastettiin, että aivan alkuperäisen reseptiikan pohjilta paluuta ei kuitenkaan suoritettu, joskaan rukiista ja ronskista humaloinnista ei puutetta ole tälläkään kertaa. Jonkin verran ruismaltaan ja -hiutaleen määrää on kuitenkin pudotettu, jottei suuri lataus tukkisi röörejä aivan yhtä tehokkaasti kuin aikanaan. 

Muistan vielä elävästi, kuinka Ruisperkeleen ja Loviattaren ”jälkipyykin” mielekkyyttä minulle aikanaan lämmöllä avattiin. Aika varmasti kultaa muistoja, mutta myös kertynyttä viisautta on panimolla nyt hyödynnetty oluen uudelleen koostamisessa.

Nykypäivän Ruisperkele on joka tapauksessa luvatun rukiinen ja minusta erinomaisesti hiisimäistä maailmankuvaa ja tunnelmointia edustava arvo-olut. Se on osa Alkon huhtikuista erikoiserää ja kuuluu luonnollisesti myös olutravintoloiden tarjontaan.

Pahan päivän irvisilmä,

sadon nurja noutajainen.

Miehen viepi marrasmieli,

sylen syvään juurakkoonsa. 

Rukiinen, rouhea ja runsas. Rangat rusentava, ronski olut ärräpäiltä ärräpäille.


HIISI Ruisperkele Extra IPA

Kuparinen, samea ja mielikuvien myötä aika kutsuvan rukiinen näky ohuella, mutta nätiltä vaahdolla. Tuoksussa on karamellisoitunutta rukiisuutta, sen mukana kulkevaa kevyttä mausteisuutta sekä kypsää kuivahedelmäisyyttä havuisella sivalluksella täydennettynä.

Maku on varsin jykevä, suussa soljuva ja karamellisen maltainen, selkeän rukiinen ja taas kuivahedelmäisen kutsuva. Havuisuutta löytyy, samoin kevyttä sitrusta sekä rukiinen mausteisuutta. Vahvuus ilmenee kivana muhkeutena, mutta myös kevyenä lämpönä.

Rungokas DIPA, joka tahmaa huulet ja puree lopussa varsin voimakkaasti - vanhaa kunnon menoa siis alusta loppuun ja sillä vanhalla kunnon ruis-Hiisi -sinetillä varustettuna vielä! Ei näistä vaan voi olla pitämättä. Ruisperkele, tervetuloa takaisin! 

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti