tiistai 6. huhtikuuta 2021

The Lost Abbey Angel's Share Scotch Barrel-Aged Barleywine Ale

The Lost Abbey Angel's Share Scotch Barrel-Aged Barleywine Ale
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 14,0
  • Panimo: The Lost Abbey, San Marcos, Kalifornia, USA

Kadonneen luostarin oluita ei ihan kamalasti ole tullut harrastettua, vaikka ne kaikessa arvokkuudessaan suun sisäpintoja hellästi hyväilevätkin. Tämmöinen skottiviskitynnyreissä kypsynyt Barley Wine oli kuitenkin etsiytynyt kellariini ja päätin korkata sen tavallista ohraviinimäisemmän kevään rauhassa. Jokunen näitä on tullut nautittua ja aikomus olisi pari vielä ennen kesää nautiskella.

Angel’s Share -oluitahan on Lost Abbeyltä tullut muitakin ja tämä skottiversiointi taitaa olla niistä jyhkein. Enkelten osuutta on lirautettu aiemmin mm. rommi-, brandy- ja bourbon -tynnyreihin ja Grand Crussa taitaa olla sekoitettuna vähän useampaakin vuosikertaa. Tynnyreissä vietetty aika on kullakin erällä yhdeksisen kuukautta, joten puuastian vaikutus on sitä myöten taattua laatua.

Down in Kentucky and across the pond in Scotland, distillers who age their whiskeys for many years refer to the evaporation of the spirits from their barrels as “The Angel’s Share.” We couldn’t agree more. Each time a barrel is filled, a measure of liquid seeps into the oak and is lost for good.

The Lost Abbey Angel's Share Scotch Barrel-Aged Barleywine Ale

Rusinaisen ruskea, läpitunkematon ja ohutvaahtoinen näky. Tuoksukin on rusinainen. Mallasleipää, kypsää kuivahedelmää, siirappisuutta ja hienoista viskisyyttä. Lämmin ja runsas, ihastuttava.

Maku... on ihastuttava. Viskitynnyröinti ei ota liian suurta palaa, vaan tuo makumaailmaan vain kevyen, omakohtaisen lisänsä. Ainakin pääosiltaan. Rusinaa, ylikypsää kuivahedelmää, luumua, siirappista mallasleipää. Mutta myös vahvaa runkoa korostavaa alkoholin lämpöä sekä ajoittaista makuakin löytyy.

Etenkin jälkimaku kuivahtaa ja viskimäisyys pääsee kahleistaan. Tasapaino ehkä hieman horjahtelee, muttei pahemmin oluen runsaus huomioonottaen. Iso ja intohimoinen olut tietty vaatiikin särmää ja rouheaa otetta, missä Lost Abbey kyllä onnistuu. Hidas myöhäisillan aateloija.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti