perjantai 30. huhtikuuta 2021

La Rulles La Grande 10

La Rulles La Grande 10
 

Kevään tulo on taas herätellyt belgioluiden kaipuuta ja La Rulleshan on niissä mittelöissä erittäin kovan luokan tekijä, eikä saatavuuskaan pöllömpää tällä hetkellä Suomessa ole. Otin A-kauppareissulla mukaan aiemmin kokemattoman ja itselle tuntemattoman pullollisen juhlavan kuuloista La Grande 10:iä.

Olutta on valmistettu ensi kerran jo reilu vuosikymmen sitten, kun panimo juhli ensimmäisiä pyöreitä vuosiaan. Vasta vuodesta 2000 lähtien hienoja makuja olutmaailmaan paahtanut panimohan on noussut arvostettuun asemaan paitsi laadun, myös aikanaan ottamansa etunojan turvin. La Rulles on nimittäin niitä ensimmäisiä belgipanimoita, joka otti jenkkihumalat hyötykäyttöön craft-buumin vasta jyrähdellessä kaukana Atlantin takana. Vallonialaiset olivat kuitenkin fiksuja ja ottivat uudet aromit osaksi osaamiaan belgityylejä, joissa jälki onkin ollut kiiteltyä ja omaankin lasiin kauniisti osuvaa kautta linjan.

Se, mikä La Grandessa pääsi yllättämään oli oluen vahvuus – täydet 10%. En pistänyt sen tarkemmin merkille muuta tietoja oluesta, kuin tekijän ja että ”vaaleaa belgikamaa näyttäisi olevan”. Alun perin olin lähtenyt kokeilemaan, josko panimon kevyempiä Estivalea tai Blondea olisi maakunnan pää-Alkosta löytynyt. Kevyelle ja kesäisen vaalealle belgille olisi nimittäin ollut ja on edelleenkin kovasti tilausta. No, luu meinasi jäädä käteen, kun en netistä valikoimaa jaksanut tarkastaa, mutta jotain Rullesia matkaan kuitenkin tarttui.

Rehellisyyden nimissä tunnustan, että tämäkin olisi varmaan jäänyt poimimatta, mikäli vahvuuden olisin kaupassa jo huomannut. Omaan suuhun kun nuo 8-pinnaiset tripelitkin ovat usein turhan kuivia ja viinaisia tekeleitä – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Asianlaita selveni vasta lasiin kaatamisen jälkeen ja hyvä niin, sillä juhlajuomahan lumosi maistajansa kertaheitolla. Ei tietoakaan korkeasta vitamiinilukemasta maun puolella ja muutoinkin tasapaino vaalean vahvan belgimaailman ja omaan suuhun tunkevan saisonmaisuuden välillä vaikutti mestarilliselta onnistumiselta. Erinomainen kokonaisuus.

La Rulles La Grande 10

Kauniin kullankeltainen olut todella hienolla, kestävällä ja tiiviillä vaahdolla koristeltuna. Tuoksu on vaalean, kuivatun belgihedelmäinen ja -mausteinen. Muutoinkin hienon, pirskahtelevan hedelmäinen tunnelma, eikä oluen vahvuus kyllä tule ilmi lainkaan. Lämmön myötä mukaan nousee ensin kevyttä toffeisuuttakin, mutta kuivempaan suuntaan tuo lopulta kuitenkin vaikuttaa kääntyvän. Melko saisonmainen meno lopulta, vaikkei suoranaisen selkeästi kuitenkaan.

Maku on upea, eikä vahvuus viekäkään oikein meinaa paljastua. Hyvä niin. Ehkä takaa paikoin pientä kuivaa lämpöä nousee, mutta vähäistä se omaan suuhun joka tapauksessa on. Tuoksun tapaan tasaannetun saisonmainen päähänpinttymä kulkee edelleen mukana. Ei puhtaasti selkeän lajiuskollisena, mutta viitteenä kumminkin.

On vaaleaa, kypsää, kuivattua hedelmää, myös tuoreempaa vaaleaa hedelmäisyyttä kuin mukavaa mausteisuuttakin. Myös kevyen makeaa, vaaleaa maltaisuuttakin, joka lämmön myötä pyöristyy vaalealla toffeudella. Kaiken kaikkiaan upea ja vahvuuteen nähden vaaleaksi belgiksi hämmentävän tasapainoinen, vahvuutensa kauniisti kätkevä olut.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti