Kurkistetaan kellarin kuluneeseen vuoteen! |
Siitä on nyt vuosi, kun Olutkellari avasi ovensa kaikelle
kansalle. Vuosipäivän kunniaksi onkin hyvä hiljentyä pohtimaan, mitä vuoden
aikana onkaan saatu aikaiseksi!
Alkusysäys blogin perustamiselle tuli varsin itsekkäistä
lähtökohdista – halusin kehittää itseäni kirjoittajana ja julkinen vaihtoehto
loi kannustimen perehtymään asioihin syvällisemmin. Toisaalta
pakkomielteenomainen asioiden dokumentointitarve lienee vahvana tekijänä koko
harrastuksen ylöskirjaamisen aloittamisessa. Alusta saakka oli kuitenkin selvää, ettei pelkkä
oluen arviointi tulisi riittämään, vaan halusin kaivaa esiin oluiden taustoja
hieman syvällisemmin – oluisiin liittyvät tarinat, tavat, perinteet ja
uskomukset yhdessä historian värittein kiehtovat kovasti. Taustojen kaivelun
yhteydessä matkaan onkin tarttunut paljon mielenkiintoista tietoutta, mikä
ruokkii nälkää myös jatkossa.
Perustin blogini varsin otolliseen aikaan, sillä Jyväskylässä
elettiin varsin odottavia aikoja olutkulttuurin suhteen. Uusi olutravintola
Harry’s oli laajentanut kaupungin olutvalikoimaa jo hyvän hetken ja
paikallisolut Palokan ensimmäiset erät olivat olleet menestys. Silti katseet
osoittivat toiveikkaasti kauas lähitulevaisuuteen – kaupunkiin huhuiltiin
nimittäin omaa panimoa! Vaikkei kirjoitusuraa ollutkaan takana montaa viikkoa,
päätin ottaa asioista selvää suoraan asianomaisilta itseltään. Helmikuussa
julkaisemani haastattelun pohjalta kirjoitettu Jyväskylän olutkulttuuri nosteessa? – Palokka-ilmiö ja Panimoyhtiö Hiisi-juttu ei lopulta jäänyt ainoaksi paikallisylpeyksien matkasta
kertovaksi artikkeliksi! Hiisin tekemisiä onkin tullut seurailtua olan yli pitkin
matkaa – kulunut vuosi on jo siinä mielessä ollut todella antoisaa aikaa.
Sumuinen ohrapelto päätyi lopulta myös olennaiseksi osaksi Olutkellarin ulkoista ilmettä! |
Pääpaino kirjoittelussa on joka tapauksessa pysynyt oluiden
arvioinnissa, joskin myös muuta tekstiä on siinä sivussa päässyt myös
syntymään. Varsinainen olutmatkailu on jäänyt jo perhesyistä melko vähille,
mutta keväällä piipahdin kaveriporukalla Lontoossa toteamassa, ettei edes perusbitterin
löytäminen ole itsestään selvyys päämäärättömälle kävelijälle saarivaltakunnan
pääkaupungissa! Massalager jyllää hanarivistöissä ja maistuvamman juoman eteen
saa tehdä hieman salapoliisityötäkin. Muutoin vuoteen mahtuu niin
uutispläjäyksiä kuin humalan katkuisia jorinoitakin, mutta myös tunnelmamatka
oluen alkulähteille.
Ukonmaljan oluet ovat yksi harrastuksen kohokohdista! |
Vuoden oluelliset kohokohdat painottuvatkin syksyn
tietämiin, jolloin sattui ja tapahtui paljon mielenkiintoista. Hiisi sai
toimintansa käyntiin ja lokakuussa olutta maisteltiin itselleni vuoden
päätapahtumaksi nousseilla Oluton Festareilla. Pienpanimokattaukseen
keskittynyt tapahtuma oli hyvä lisä Jyväskylän olutantiin ja mielenkiintoinen
Taisto-kotiolutkilpailu sai myös ratkaisunsa tuona viikonloppuna! Taisto toi
kotioluen tavallisen kansan tietoisuuteen, mutta pienen mutkan kautta myös
Olutkellarin huulille. Kilpailun ensivaiheen mittelössä paikallinen Ukonmalja
nimittäin antoi maistettavaksi kilpailuoluttaan Alkemistia, joka oli muuten
allekirjoittaneen ensimmäinen maistettu kotiolut! Tämän jälkeen Ukonmaljan
kanssa onkin tullut pidettyä tiivistä yhteyttä ja maistuvia kotioluita on virrannut
pitkin syksyä kellarin suojiin testattavaksi. Syksymmällä pääsin myös
tutustumaan Hiisin tiloihin ja hetkeä myöhemmin seuraamaan Taiston voitto-oluen,
Ukonmaljan Hanskauppiaan valmistusta tuossa Heinämäen Hiisinpesässä!
Yksitoistatuntinen ”työpäivä” oli varmasti tähän mennessä opettavin päiväpuhde
ja ehkä se kaikkein kirkkaiten mieleen jäänyt tapahtuma tänä vuonna!
Hiisin nurkissa pyöriminen poiki myös toisentyyppisen
yhteistyökuvion, nimittäin panimon mäskeillä taikuuksia tekevän
paikallisleipomo Jyväs Pakarin esittelyn! Marraskuussa taas annettiin tulitukea
hyvälle asialle kirjoittamalla Jaskan kanssa hieman politiikkaa, kun pienpanimo-olutta
vietiin selväksi eduskuntaan – pienpanimoiden esiinmarssi poikikin lakialoitteen, eli homma lähti etenemään hitaasti mutta toivon mukaan varmasti!
Lyhyeen matkaan mahtuukin runsaasti kokemuksia, uusia tuttavuuksia sekä paljon
opittuja asioita. Tästä on hyvä jatkaa tulevaan ja etsiä runsaasti uusia makuja
maisteltavaksi, mutta myös hyödyntää ”tutkimustyössä” kertynyttä tietoutta
varman oluen valinnassa! Vuoden olutanti ja muut tunnustukset on pitkälti käyty
lävitse Olutopas.infon vuosiäänestyksen yhteydessä, jotenka niitä en tähän
lähde listaamaan. Sen verran on kuitenkin sanottava, että kulunut vuosi oli
varsin maistuva kautta linjan, tästä suuri kiitos kuuluu vahvaa tulemista
tekeville kotimaisille pienpanimoille! Hullua porukkaa, joiden kärsivällisyys
ja pitkäjänteisyys alkoholipolitiikan murskaavan ikeen alla tekee oluen
ystävien elämästä maistuvaa ja antoisaa! Alla vielä viisi itselleni eniten
mieleen jäänyttä asiaa olutvuoden 2013 ajalta:
- Hiisi aloitti toimintansa Jyväskylässä
- Ukonmaljan kotioluet
- Oluton Festarit
- Kotimaisten pienpanimoiden vahva tuleminen
- Hansakauppiaan valmistuksen seuraaminen
Lisäksi hyvä kutina siitä, että katseet ovat hiljalleen
kääntymässä laadukkaamman juoman puoleen – mikäli sille vain annetaan
mahdollisuus! Mutta mitäpä vuosikatsaus olisi ilman tilastoja? Olutkellarin ensimmäinen täysi vuosi (14.1.2013-14.1.2014) numeroin ja
tilastoin, olkaa niin hyvät:
Ensimmäiseksi haluan nostaa esille suurimman ihmetyksen aiheeni: nimittäin kävijämäärän! Vuosi sitten ajattelin, että kiva jos muutama kaveri juttuja lukee, mutta ilmeisesti tarinat ovat maistuneet myös muillekin. Juttujen levikki on ollut pitkälti Olutoppaan ja Facebookin varassa, mutta hyvinhän ihmiset ovat jutut niidenkin kautta löytäneet - mutta pitäisikö sitä vanhan silti vielä Twitterikin opetella..? Ehdottoman positiivisena yllätyksenä tullut yleinen kiinnostus tuntuu toki hyvältä, mutta se kannustaa myös pitämään juttujen tasoa yllä - luonnollisesti myös kehittämään sisältöä entisestään. Sehän se alkuperäinen tavoite koko kirjoittamisen aloittamisessa olikin. Bloggerin laskuri on hieman epätarkka, mutta antanee hyvän kuvan kävijävirrasta. Alta löytyykin vuoden 2013 kävijäkehitys kuukausittain aina blogin perustamispäivämäärästä lähtien. Kiitokset kaikille lukijoille - teitä on vuoden aikana ollut kaikkiaan yli 67.000 kpl!
Mutta millaisia juttuja te olette blogistani sitten lukeneet? Juttuja vuoden aika valmistui kaikkiaan 226 kpl, joista luetuimmiksi nousivat:
- Hiisi Kiira
- Olut selväksi eduskunnassa
- Lutakko IPA
- Nokian Keisari 66 American Pale Ale
- Jyväskylän olutkulttuuri nosteessa? – Palokka-ilmiö ja Panimoyhtiö Hiisi
Vuoden aikana blogiin valmistui kaikkiaan 198:n oluen arviot. Näistä arvioista oli
- Kotimaisten pienpanimoiden oluita 84 kpl
- Alkon valikoimista 59 kpl
- Kotimasten pienpanimoiden oluita Alkon valikoimista 21 kpl
Arvioidut oluet tulivat kaikkiaan neljästätoista (14) eri maasta ja panimoita kertyi yhteensä kahdeksankymmentäviisi (85) - kotimaiset oluet olivat lähtöisin kaikkiaan kahdeltakymmeneltä eri toimijalta, joten aivan kaikkien oluisiin en vuoden aikana päässyt pureutumaan. Oluttyyleistä on vaikea antaa absoluuttista määrää erilaisten tulkintojen ja hybridien vuoksi, mutta päälle viidenkymmenen niissäkin mennään (n. 54kpl). Pisteiden valossa parhaan oluen titteli jaetaan kolmen oluen kesken, sillä kolmikko BrewDog Dog A, Plevnan Siperia Imperial Stout sekä Stone Imperial Russian Stout keräsivät kukin kunnioitettavat pisteet 43/50.
Yläpuolinen kaavio kuvaa arvioitujen oluiden lähtömaiden jakaantumista. Luontevasti eniten arvioita kertyi kotimaisista oluista (90 kpl), mutta vahva edustus oli myös Tanskalla (20), Skotlannilla (18) sekä USAlla (17). Skotlannin kova luku selittyy pitkälti erään punkpanimon olemassa ololla, sillä panimoiden joukosta BrewDogin (16) oluet päätyivät kellaristin vihkoon kaikkein herkimmin. Toiseksi reitatuimpia panimoita olivat kotimainen Malmgårdin Panimo (12) sekä tanskalainen haamupanimo Mikkeller (12). Muista kotimaisista vahvasti makuelämyksiä oli tarjoamassa paikallispanimoni Hiisi (10) sekä porilainen Beer Hunter's (8).
Mikäli blogin arvioista tehdystä excel-kirjanpidostani vedetään karkea keskiarvollinen yleistys kulutustottumuksista, maistuu Olutkellarissa parhaiten noin seitsemän prosenttinen, Suomessa valmistettu vaalea, jenkkihumaloitu pintahiivaolut tai mahdollisesti kahvista tummuutta uhkuva stout/porter eri versionteineen (baltic, sweet, milk, imperial...). Yksittäisenä makuna savuisuus näyttää myös nauttivan suurta suosiota, eikä suotta - onhan kyseessä yksi suosikki piirteistäni oluessa. Joka tapauksessa keskiverto-olut on kaapinut kasaan pisteitä ihan mukavat 35/50, joten olen joko höveli pisteyttäjä tai sitten valikoin testiin vain hyviä oluita...Ylle olenkin kerännyt suuntaa antavan esityksen kuinka eri oluttyylit esiintyivät määrällisesti arvioiden muodossa.
Siinäpä triviaa, millä ei liene mitään käyttöä - tilastoja on toki hauska ihmetellä, mutta pätevää yleistystä niiden pohjalta on hankala tehdä... Mutta uusi blogivuosi odottaa ja se tuo tullessaan paljon ihmeteltävää - tavalla tai toisella! Ehkä jotain hienosäätöä blogii tulen tekemään ja pisteytystavan muutos on ollut jo pidempään pohdinnassa. Mutta katsotaan mitä tuleman pitää, mitä sitä hötkyilemään! Kiitokset kuluneesta vuodesta lukijoille, tukijoille ja uusille tuttavuuksille! Olkoon vuosi 2014 edellistäkin maistuvampi.
Kolmen varsin juovotun panimon tuotokset rivissä! |
Kellarin tarina on saanut jälleen uuden luvun…
J-P
On se sullakin ollut "työntäyteinen" vuosi! Erittäin mukava on ollut lueskella sun juttujasi, joten jatka samaan malliin. Hienosti on olutkellarissa porukkaa käynyt itselläni ekaan vuoteen tuli lähes saman verran kävijöitä eli 68 tuhatta. Innolla odotan jatkossakin juttujasi ja toivottavasti tänäkin vuonna tapaamme hienojen oluiden merkeissä :) Kippis
VastaaPoistaterv. Jaska
Nooo, hieman toki arvon kollegaa kevyemmällä linjalla on menty, mutta toiveissa olisi itselläkin vapauttaa hieman aikaa vähän muuhunkin kirjoitteluun kuin pelkkiin arvioihin :) Ihan mukavasti on blogi kuitenkin löydetty - todella mukavaa että kiinnostusta on noinkin paljon ihmisillä riittänyt. Tästä on hyvä jatkaa! Voisihan sitä kesän mittaan jonkin oluen äärellä alas istahtaa! Saakohan SOPPissa jotain olutta? ;)
Poista