torstai 2. tammikuuta 2014

Southern Tier 2XIPA


Pohjois-Amerikan karttaa tarkasteltaessa saatat hyvällä onnella löytää piskuisen, karttakuvan perusteella varsin mitättömän näköisen vesilätäkön New Yorkin osavaltion länsikolkasta. Chautauquajärvi ei Suomenkaan mittapuulla yltäisi Länsi-Lapin suurinta järveä (76.) kummoisemmalle sijoitukselle pinta-ala-rankingissa ja kartta paljastaakin sen käsittävän häviävän pientä osaa omankaan alueensa vesimassoista. Matkaa mahtaviin Suuriin järviin kuuluvaan Eriejärveen on Chautauquan pohjoispäästä vaivaiset kymmenen kilometriä, mutta ilmakuvia selailevan henkilön on oltava varsin tarkkasilmäinen erottaakseen tuon pitkulaisen vesitilkkasen jylhien vesialtaiden lumouksen takaa. Kuin kapinahenkeä uhkuen, on pieni Chautauqua kuitenkin päättänyt valita tiensä suurista poispäin – se laskee vetensä nimittäin kohti etelää, kauas viiden suuren ulottuvilta vieden elinvoimaista vehreyttään kahden osavaltion (New York ja Pennsylvania) alueelle ennen purkautumistaan suurempaan Ohiojokeen!

Tästä kehnosta maantiedon oppitunnista saadaankin rakennettua kehno silta päivän olueen. Tuon samaisen Chautauquajärven etelärannalla sijaitsee nimittäin pieni Lakewoodin kaupunki, jossa pitää majaansa craft beer revolutionin ilosanomaa oluen ystävien keskuuteen vievä Southern Tier-panimo. Myös se on valinnut suunnakseen suurista poikkeavan tien ja pienestä ponnistaneen toimijan levikki onkin keskittynyt alkuun säännöllisemmin lähialueiden ravitsemiseen. Arvasit oikein! New York ja Pennsylvania ovat panimon tärkeimmät markkina-alueet… Liekö tämä vain hassu yhteensattuma? Todennäköisesti… Southern Tier Brewing Company on perustettu vuonna 2002 ja se aloitti toimintansa nykyistä vaatimattomammissa tiloissa the Old Saddleback Brewing Co.:lta hankituilla laitteilla. Panimo niitti nopeasti mainetta alueellaan ja hyvin pian kysyntään vastaaminen vaati toiminnan laajentamista. Kapasiteettiä on vuosien mittaan kasvatettu uusimalla ja laajentamalla laitteistoa, mutta myös fyysisellä lisätilojen rakentamisella. Uudet tilat vihittiin käyttöön vihdoin viime vuoden puolella!

Jatkuva toiminnan kehittäminen ja laajentaminen on mahdollistanut myös kansainvälisten markkinoiden hätyyttelyn. Itselleni Southern Tier 2XIPA on panimon ensimmäinen maistettu olut ja oikeastaan muutoinkin ainut mihin olen edes silmätysten Suomessa törmännyt. Kehuja olen kuullut, painavaa sanaa myös siitä lukenut, joten olihan se vihdoin otettava testiin kun jälleen vastaan asteli. Neljän humalan double IPAn katkerasta makunautinnosta huolehtivat muodikkaan amerikkalaiset Cascade-, Columbus-, Citra- ja Tomahawk-lajikkeet – jo kättelyssä heräsi innostunut epäilys tasapainottomasta katkerounelmasta. Lunastiko x-rated IPA kehunsa?


Southern Tier 2XIPA
Tasaisen samea, kevyesti vaahtoava olut, joka on väritykseltään hedelmäisen oranssi. Tuoksultaan tuoreen sitrushedelmäisen humaloitu. Joukosta löytyy myös ohuelti havuisen pisteliästä raikkautta sekä aromaattista tropiikin hedelmäisyyttä. Mallasrunko on kohtalaisen karamellinen, joskin hiukan tunkkaistakin vibaa henkivä. Mausta löytyy ihanasti purevaa, yhtä aikaa terävää ja suhteellisen syvää greippistä katkeron tanssia. Aromipuoli nostaa esiin eksoottista hedelmäisyyttä, joka jää valitettavan valjuksi suhteessa katkeropuolen vahvanlaiseen loppumarssiin. Maltaiden nurkkauksessa on tasapainottavaa karamellista makeutta, joka ei kuitenkaan onnistu leikkaamaan tarvittavaa siivua kokonaisuudesta. Makeutta ei näin ollen ole ainakaan liikaa, mikä on toki positiivinen asia. Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen ja sitä myöten onnistunut. Hienoiset kauneusvirheet rokottavat hyvää pakettia harmillisesti - maistuva katkeropuoli ei saa riittävää vastakaikua, mikä tosin on tyylissä varsin tavoiteltua ja perusteltuakin. Jotain jäin silti siltä kaipaamaan. Toisaalta humalointi edelle menevistä oluista nauttivalle tässä on oiva tutustumisen kohde. Ei lainkaan hullumpi, mutta jotenkin odotin enemmän...silti sain juuri mitä ansaitsin: laadukkaan humalaherkun!

Pisteet: 38/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti