maanantai 13. tammikuuta 2014

Riegele BierManufaktur Amaris 50


Augsburgilainen Brauhaus Riegele on itselleni täysin uusi tuttavuus, joskin sen historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka. Panimon nykyinen nimi on kuitenkin peräisin hieman tuoreemmalta ajalta, tarkemmin sanottuna vuodelta 1884, jolloin Sebastian Riegele hankki sen itselleen. Panimo muutti ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella kaupungin laitamille. ja sen ”uusi” art noveua-tyylinen rakennuskanta on kuuleman mukaan alueen maamerkki. Riegele on Augsburgin suurin yksityinen panimo ja toimii edelleen perheyrityksenä – jo viidennessä sukupolvessa!

Amaris 50 on panimon ensimmäinen olut, jota olen maistanut – toistaiseksi myös ainoa. Sen tyylilajin selvittäminen vaati hieman salapoliisityötä, sillä hankin sen ajatuksissani kellerbierinä tai pilssinä, mutta huomasin nopeasti joidenkin tietolähteiden määrittelevän sen india pale aleksi tai APAksi…monesta paikkaa määritelmä puuttuu kokonaan eikä saksan taitamattomuuteni tutkimuksia varsinaisesti jouduttanut. Kysyin asiaa panimolta ja sainkin alkuun melko mielenkiintoisen vastauksen. Ihmettelin Ratebeerin IPA-määritystä ja tiedustelin, että eihän se voi pitää paikkaansa. Vastaus oli seuraavanlainen:


”Not quite. You could say it's an own interpretation of an IPA! Actually you could say it's a Pilsener 2.0!! With over 50 BU.”

Viritetty versio pilseneristä? No pohjahiivaa joka tapauksessa ja hyvin saksalaisin raaka-ainein, joten yhdistäväksi tekijäksi IPAn kanssa jäänee vain vahvanlainen katkeropitoisuus. Humalina toimivat siis saksalaiset Hallertauer Perle-, Opal-, Hersbrucker- ja Tettnanger Mittelfrüh-lajikkeet, joten ainakaan Atlantin taakse ei sen puolesta kumarrella. Amaris 50 kuuluu panimon kahdeksan oluen erikoisbrändiin, joista kunkin nimi kuvastaa jotain oluen omaleimaista ominaisuutta. Tämän IPAn (pilssin!) numero 50 kertoo siis sen vahvasta katkeropitoisuudesta. Insinöörin silmää muuten miellyttää kovasti takaetiketistä löytyvä oluen ominaisuustaulukko, josta käy ilmi sen erilaiset ominaisuudet väristä katkeroihin ja käyttötarkoitukseen. Pullokoko on suomalaisittain erikoinen 0,66l.


Riegele BierManufaktur Amaris 50
Oljenkeltainen, hentoisen samea ja ihan mukavasti vaahtoava, varsin komea olut. Tuoksu on vaalea ja varsin voimakas. Tuoreen ruohoista, runsasta ja varsin valloittavaa humalointia löytyy mukavasti - myös sitruksista pirskahtelevaa hapokkuutta siinä on. Vaaleaa viljaisuutta, joukossa leipäistä makeutta sekä jonkin verran yrttistä aromikkuutta. Keskirunsaan hiivainen. Ei lainkaan hassumpaa, vaikuttaa rapealta! Ja rapeaa onkin. Pääosin ruohoista, tuoreen kosteaa tunnelmaa aina maun loppupuoliskolle saakka, jossa raa'an greippinen ja loppuunsa hyvin runsas purenta nostaa katkerot voimiinsa. Jälkimaku on pitkä ja varsin voimaisa - se jättää suuhun jopa voikukkaista kitkeryyttä henkivän, katkeran kalvon. Vaaleaa, hennon leipäistä maltaisuutta sekä kevyttä hedelmäisyyttä löytyy hillitymmin, myös hiivan aromi on tuoksua maltillisempi. Suutuntuma keskirunsas, osin jopa jämäkkä kun peilataan yleiseen vaaleuteen ja kesän makuisuuteen. Vaalea, voimakas ja rapea - tehokas ja kaunis olut. IPA-mainostusta en rapsakasta humaloinnista huolimatta purematta niele, mutta tuo lienee jokin sakemannien näppärä markkinointitempaus. Totuttua runsaammin humaloitu pils/kellerbier, jonka maku on kyllä kohdillaan. Suosittelen tutustumaan...

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti