perjantai 3. tammikuuta 2014

Kotisiideri: Testissä CideErikin kolmikko!



Marraskuun puolivälissä Jyväskylässä vaikuttava kotiolut- ja siiderimestari Leevi ”CideErik” otti minuun yhteyttä ja tiedusteli kiinnostaisiko mahdollisesti maistaa hänen tekemiään siidereitä. Siidereitä allekirjoittaneen tuleekin juotua melko harvakseltaan, mutta olen itseäni haastaakseni muutaman jo blogiinikin arvioinut. Otin siis haasteen ilomielin vastaan, kyllähän hyvälle juomalle riittää aina kiinnostusta! Kuuleman mukaan tämänvuotinen siiderisatsi on järjestyksessään kolmas tuorepuristetuista omenista tehty siiderierä, jonka Leevi on valmistanut. Omenoita oli tänä vuonna runsaanlaisesti ja niitä oli haalittu erinäisiä reittejä pitkin – kaikkea ei siis nipistetty kotipihalta tai aidan takaa yön pimeydessä. Kotiolut-forumilta voi muuten käydä tutkimassa, millaisin eväin siiderit on valmistettu sekä mietteitä eri valmistusvaiheista. Jutusteltiin siinä pullojen haun yhteydessä hieman niitä näitä ja Leevi kertoilikin suunnitelmistaan myös kotiolutrintamalla – hankinnassa on uutta laitteistoa vanhan matkattua pohjoiseen ja tulevia oluteriä oli jokunen jo mielessä. Myös hänen taannoin käymästään Mustialan oluenvalmistuskurssista oli puhetta ja pieni innostuksen poikanen aihetta kohtaan nousi itsessänikin – mutta pidetään nyt realiteetit mielessä ja hoidetaan niitä hommia, mihin aikaa tällä hetkellä on, eli maistellaan muiden tekemisiä! Mutta tuossa sai hyvää informaatiota kotikaupungin kotioluttaitureiden määrästä – veikkaan silti arvioivani edelleen luvun alakanttiin. 

Kotikutoista omenasiideriä Jyväskylästä!
Sain mukaani kolmea eri siideriä, jotka ovat kaikki lähtökohdiltaan samaa tavaraa, eli tuorepuristetuista omenista valmistettua, kuivaksi käynyttä siideriä. Yksi pulloista sisälsi siiderin sellaisenaan, mutta kahteen muuhun Leevi oli lisännyt makeutusaineita – toiseen yhden tabletin steviaa ja toiseen saman verran hermesetasta. Mainitut makeutusaineet eivät ilmeisesti kelpaa hiivan ravinnoksi, joten mielenkiintoista nähdä, kuinka ne muuttavat makua verrattuna naturellina tarjoiltuun versioon – saati sitten keskenään. Valitettavasti en saanut laitettua kaikkia kolmea maisteluun rinnakkain vaan nautiskelin pullot hiljakseen ennen joulua aina sopivan tilaisuuden tullen. Kirjoittelin kustakin kuitenkin mietteet ylös ja annoin kouluarvosanan, kuten siideriarvioissani olen tähänkin saakka tehnyt. Muistutan, että siidereiden arviointi ei ole leipälajiani, joten sanamuodot ja vertaukset saattavat asiantuntijoiden korvaan välillä särähdellä! (Viimeistään) tässä vaiheessa vastuu siirtyy lukijalle… Alta löytyy mietteet kustakin siideristä maistelujärjestyksessä.

CideErik Naturel
CideErik Naturel 

Utuisen sameaa, ihan pirteän keltaista siideriä hienoisella hailakkuudella varustettuna. Maussa omenaisuus on kuivahkoa, vaaleaa ja vihreän hapanta – löytyy siitä myös melko vahvaa hiivan aromia, mikä tuo joukkoon myös kevyttä mausteenomaista tuntua. Yleisilmeeltään melko kuiva, joskin omenan vihreys tuo kokonaisuuteen mukavasti tuoreutta. Hedelmäinen makeus on vaaleaa, varsin hapanta ja taustan hiiva-aromista huokuu kevyt kotiviinimäinen tuntu – kevyttä käyneisyydenkin kaikua löytyy, mikä selittynee makeuden vähäisellä peittävyydellä. Ehkä kevyttä vetisyyttä maun reuna-alueilla, vähän samaan tapaan kuin ulkonäön viestimässä hailakkuudessakin. 

Osa pullosta testattu uunilohen kaverina ruokapöydässä: vihreä omenaisuus leikkaa kauniisti kalan rasvaisuutta. Toiminnallisuudeltaan ehkä vahvemmillaan ruokajuomana.

CideErik Stevia-edition
CideErik Stevia-edition

Hieman tummahkon keltainen, kevyesti läpikuultavan utuinen. Maultaan yllättävän painokas kokonaisuus! Omenaisuus on runsaanlaista, pitkälti vahvan tiivistemäistä mehua muistuttavaa – ei missään nimessä esanssista, vaan aidompaa tavaraa. Hedelmäinen happamuus on keskirunsasta ja siideri on tiiviydestä johtuen sopivan tuhtia juotavaa. Kotiviiniä ei mausta löydy, hiivaisuutta kevyenä sivuaromina väriä tuomassa – maanläheistä mausteisuutta sekä terävää hiilihappoa loppumaun puolella yhdessä profiilia nostaneen vihreän omenan happamuuden kanssa. Supistaa suun mennessään vuoraten sen tuoreen omenaisella kalvolla. Hyvää juotavaa, ilmeisesti pieni makeuttaminen toimii itselleni blankkia versiota paremmin!

CideErik Hermesetas-edition
CideErik Hermesetas-edition

Pulloa avatessa meinaa tulla kiirus sisällön porhaltaessa ulos pakkauksestaan. Vahingoilta vältytään ja lopulta lasiin saadaan hieman ananasmehua sävykkäämmän keltaista, tasaisen sameaa ja mukavasti vaahtoavaa siideriä. Tuoksu lupailee hyvää, siinä on rehtiä, vihreää omenaisuutta, josta löytyy miellytävää hedelmäistä makeutta hapokkuuden seuraksi sekä asteen verran hiivaista aromia. Maku ei viettele aivan tuoksun tavoin pehmeydellään, joskin happaman omenainen tunnelma henkii vihreää tuoreutta. Vaalea, vihreä ja pienten omenien terhakkuutta omaava kevyesti makea hapan nautinto, jossa on ilmassa pehmeänlainen hiivan aromi. Ehkä jopa raa’an omenainen hapan kalvo vuoraa suun kuivattean sen pinnat – hyvin potkivaa happamuutta tukee edelleen omenainen makeus, mahtava kombinaatio! Suutuntumaa piristää, toisaalta keventää pienikuplaiset, varsin runsaat hiilihapot. Oivallinen kesäjuoma, joka tuskin kalpenee lämpimän kevätauringonkaan edessä. Ehdottomasti kolmikon vakuuttavin!

Yhteenveto:
  • CideErik Naturel: 7 ½
  • CideErik Stevia-edition: 8+
  • CideErik Hermesetas-edition: 9-
Tämä oli mielenkiintoinen testi jo itseni kannalta, sillä olen aina pitänyt itseäni kuivan siiderin ystävänä. Sitä varmasti olenkin, mutta perusajatuksena ollut ”mitä kuivempi, sen parempi” lienee johtanut itseäni hieman harhaan. Täysin kuivattu versio nimittäin osoitti, että pientä makeuden lähdettä makuhermoni siihen kaipasivat, mikä osoittautuikin todeksi maistettuani makeutettuja versioita. Hermesetas vei muistiinpanoissa sekä mielikuvissa ehkä selkeästikin pisimmän korren – tämänkaltaista juomaa ostaisin takuuvarmasti kaupastakin. Olutkellari kiittää ja kumartaa, hienoja siidereitä on CideErik saanut loihdittua kotikonstein – moni käyttää omenansa varmasti paljon huonommallakin tavalla...lauseen molemmissa merkityksissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti