perjantai 10. tammikuuta 2014

Mikkeller Mexas Ranger


Mikkellerin Mexas Ranger… Tumman puhuva ale-olut – liekko sitten portteri – josta löytyy oikeastaan vähän kaikkea, ainakin raaka-ainelistan perusteella: viittä eri mallaslaatua sekä paahdettua ohraa, maissia ja tortilloissakin käytettäviä masa harina-maissijauhoja. Löytyy niin meksikolaista horchada-siirappia, mustia papuja kuin mantelimaitoakin. Meksikolaista suklaata, avokadon lehtiä ja sitruunasavikkaa. Lisäsäväyksen kokonaisuuteen tuo vielä chilikattauksen cascabel-, de àrbol-, guajillo-, mulato- ja pasilla-lajikkeet. Rehellisesti sanottuna puoletkaan mausteaineista ei soita kelloja – ei minkäänlaista käsitystä niiden mausta tai tarkoituksesta oluen valmistuksessa. Mielenkiintoinen keitto on siis kyseessä. Kerran olen tätä tanskalaisten ”Meksikon ihmettä” maistellutkin, eikä tuo muistikuva onneksi kovinkaan pervoa jälkeä oluesta ole jättänyt. Oikeastaan melko nautinnollinen olut on kyseessä, sopivan potkiva humala-chili-linjalla paahteen kanssa. Humalapuolelta löytyy muuten Tomahawk, Centennial ja Saaz… Pantu tuttuun tapaan Belgiassa, De Proefbrouwerij’n toimesta.

Mikkeller Mexas Ranger
Tumman puhuva, jyhkeä ja musta. Vaahto on väriltään beigeä ja se jättää reunoille kevyttä harsoa. Tuntumaltaan miellyttävä, suht paksu ja hidasliikkeinen. Makupuoli taas on kutkuttavan monipuolinen, ulottuva ja syvä. Tummaa, hieman kuivahkoa kahvista päähteisuutta – palanutta espressoa. Tummaa suklaata, pähkinää ja melko runsasta mausteisuutta – chilin ja pippurin muodossa tällä kertaa, ehkä joukosta löytyy myös viittauksia vaniljasta. Kuten jo mainittua, kokonaisuus on suht pehmyt, tumma ja syvä tukahduttamatta tunnelmaa liiallisuuksilla. Jälkimaun chilin potkut yhdessä suklaan kanssa toimivat loistavasti, samoin niillä seuduin heräävä, sopivan rapeaksi nouseva sitrushedelmäinen humalointikin. Potkiva, silti sopivan pehmyt olut. Et pety!
 
Pisteet: 40/50

2 kommenttia:

  1. Kerran olen tätä päässyt maistamaan kaverin lasista ja oli kyllä mukavan mausteinen tapaus, josta jäi positiiviset fiilikset. Pitäisi kyllä joskus päästä kokeilemaan koko pullollinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuota kannattaa maistaa mikäli vastaan sattuu! jostain uskottelin itselleni, että valmistus olisi lopetettu, mutta ilmeisesti tieto oli väärä... Kyllähän tuota voisi toistekin maistoon ottaa! Hieno olut...

      Poista