maanantai 27. tammikuuta 2014

Kaksi tummaa Muflonia: Beer Hunter's Mufloni Talviporter ja Mufloni Aamupala StoutTalven lämmittäjä ja paahteinen aamupala...
Tällä kertaa ääneen päästetään arviot kahdesta tumman puhuvasta porilaisesta, joilla kummallakin on täsmällinen tehtävä oluen ystävien maailmassa. Kaksikosta vahvempi, Beer Hunter’sin Mufloni Talviporter on vahvuudeltaan kuuden prosenttiyksikön portteri, jota löytyy hanatavarana kotimaisista olutravintoloista hyvin vaihtelevasti. Aiemminhan arvioissani oli myös maitokauppavahvuinen Huurupukki-portteri, joka osoittautui keveydestään huolimatta varsin päteväksi olueksi – joten vahvemman rungon omaava talviolut saa osakseen ihan mukavat ennakko-odotukset!

Toisesta arviosta löytyy sen sijaan oluen ystävän aamupalapöytään soveltuva, samaisen Beer Hunter’s-panimon Mufloni Aamupala Stout. Periaatteessa se onkin kaurastout sen valmistukseen ohramaltaan lisäksi käytetyn kauran puolesta, mutta tarkemmaksi tyylilajiksi on kuitenkin määritelty dry stout mikä taas viestii siitä, että hieman kuivempi paahdenautinto on tiedossa. Vahvuutta tällä stout-oluella on tasan neljä prosenttia ja sen esiintyvyys tuntuisi olevan melko laaja ainakin suuremman olutvalikoiman omaavissa ruokakaupoissa kautta maan! Täytyy vielä tähän väliin kehaista pullotettujen Mufloni-oluiden tänä vuonna uusiutunutta etiketin ilmettä. Omaan silmään hieman retrouttakin sisällään pitävä muotokieli ja ennen kaikkea väritykset saavat helposti hymyn huulille eikä suotta – näkyhän on mitä mainioin! Aamupalan etiketti tuo muuten etäisesti mieleen Teräsmiehen rintaa koristavan logon… Tyylikäs se on joka tapauksessa. Mutta päästetäänpäs pukit laitumelle, aloitetaan kuopiolaisravintolassa nautiskellusta Talviportterista:

Beer Hunter’s Mufloni Talviporter
Beer Hunter’s Mufloni Talviporter
Tummuutta uhkuva, beigen vaahtokruunun hanasta matkaansa ottava kotimainen talvilaadun porter. Tuoksultaan miellyttävän paahteinen kahvisine vivahteineen. Tummaa suklaata, ehkä pikemmin kaakaota, mutta myös kevyttä tuhkaisuutta, lakritsia sekä ripaus tummaa hedelmäisyyttä. Maultaan myös mukavan maistuva. Paahteinen maltaisuus ja kahvinen aromikkuus ovat saaneet vahvan kumppanin kaakaojauheen tuomasta, kevyen kuivakkaista tuntumasta. Suklainen ote jääkin jälkimaussa suuhun leijailemaan miellyttävällä tavalla. Hentoisia viitteitä salmiakista löytyy myös, sama pätee kypsään, tummuutta uhkuvaan hedelmäisyyteenkin. Kahvista ja suklaasta huolimatta yleisilme ei ole kuivakka, se on oikein miellyttävä talven kirpakoiden pakkasten valon pilkahdus. Makukirjoltaan keskisyvä, tuntumaltaan voisi tarjota asteen enemmän runsautta, joskaan valittamisen aihetta ei suuremmin löydykään. Mielestäni varsin mukavasti toimiva porter-olut Porista! Kahvisen portterin ystäville - tositarkoituksella (saattaa sisältää myös suklaata).


Pisteet: 36/50

Ja seuraavaksi vuorossa kotioloissa, etiketistä poiketen iltapalana nautiskeltu Aamupala (kaura)Stout, joka löytyy siis melko laajasti ruokakauppojen oluthyllyistä!

Beer Hunters Mufloni Aamupala Stout
Beer Hunters Mufloni Aamupala Stout
Tummanpuoleinen, hieman reunoiltaan punertava, olomuodoltaan kermaista, beigeä vaahtoa pintaansa muodostava aamupalaolut. Tuoksu ei ole järin voimakas, mutta paahteista syvyyttä siitä löytyy mukavasti. Kahvia, hentoa happamuutta, paahtunutta mallasta ja tummaa suklaata. Maku on kaksijakoinen. Alkupuolisko on huomattavan vetinen, saa voimistuessaan kevyttä happamuutta joukkoonsa. Maun loppupuoli taasen viettelee paatuneimmankin paahdemaakarin – voimakkuus, syvyys ja makukirjo on lopun osalta kohdillaan. Kun makua alkaa löytymään, nousee se esiin kahvisen paahteisena maltaana, tumman suklaisena, ei kuitenkaan makeana vaan kuivempaan suuntaan taittuvana. Myös katkeron puraisua muistuttaa itsestään jälkimaussa. Haastavaan rakoon onnistunut olut, ohut runkokaan ei vesitä mukavan paahteista ja lopun osalta yllättävän napakkaa kokemusta. Kevyempi paahdenautinto luvassa, suosittelen!

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti