lauantai 18. tammikuuta 2014

Riedenburger Dolden Sud IPA


Tällä kertaa lasiini kaatui saksalaisvalmisteinen IPA, mikä ei ehkä edusta sitä perinteisintä saksalaista olutosaamista saati perinteitä. Kuten muuallakin, myös germaanien valtakunnassa vahvemmin humaloidut pintahiivaoluet ovat nostaneet suosiotaan ja myös paikalliset panimot ovat ottaneet mehukkaat katkeropommit tuotevalikoimiinsa. Myös Riedenburger Brauhaus on tuonut markkinoille tuoreimpana lisänä Dolden Sud IPAn. Panimo on perustettu vuonna 1866 ja sen kotipaikkana toimii mahtavaan Tonavaan Kelheimin edustalla laskevan Altmühljoen rannalla sijaitseva Riedenburgin kaupunki. Matkaamme makujen perässä siis jälleen kerran eteläiseen Saksaan, melkolailla Baijerin keskikohdille…

Panimo valmistaa oluensa luomuraaka-aineista ja sen tuotteilla onkin viralliset lisenssit täyttävä luomu-tunnustus. Riedenburger aloitti myös yhteistyön joen yläjuoksulla Plankstettenissä sijaitsevan benediktiiniläisluostarin kanssa vuonna 1997, mikä tarkoittaa oluen valmistusta yksinomaan luostarin viljelemistä viljoista. Näin syntyi neljän ”luostarioluen” sarja, joka kantaa nimeä Plankstettener. Nelikkoon voi käydä tutustumassa tarkemmin panimon kotisivuilla. Luomustatuksen lisäksi oluiden valmistuksessa on jo yhdeksänkymmentäluvun taitteesta lähtien määrätietoisesti siirrytty kohti kestävämpää ja ekologisempaa toimintaa. Panimo on suunnitelmallisesti päivittänyt laitteistoaan ja käyttääkin tätä nykyä aurinkoenergiaa sekä vaihtanut jäähdytysjärjestelmänsä vähemmän saastuttavaan vaihtoehtoon. Suodatus jätettiin kokonaan pois vuonna 1997, mikä on mieluisaa kuultavaa jo ihan nautinnan näkökulmasta – ei pelkästään luontoa säästävästä valmistusprosessin yksinkertaistamisesta johtuen. Valmistukseen käytetty vesi saadaan syvältä maan alta, suunnan muutoksen alkuvuonna 1989 tehdystä 144-metrin syvyisestä porakaivosta, jonka vettä ei tarvitse käsitellä millään muotoa.

Vuosituotanto on 20.000-hehtolitraa ja panimon oluita onkin näkynyt myös suomalaisissa ruokakaupoissa. Valikoimasta löytyy mm. emmer- ja spelttioluita, mutta myös tiettävästi gluteeniherkille tavallista vehnää paremmin sopivasta yksijyvävehnästä valmistettu olut – täysin gluteenitonkin vaihtoehto heiltä löytyy. Tämän päivän epistolaan vielä palatakseni voinen todeta humalan hakuisuuden olevan todistettavasti voimissaan, sillä Dolden Sud IPA on ollut panimon oman verkkokaupan parhaiten myyvä tuote julkistamisensa jälkeen. Katsotaanpa mille se sitten maistuu!


Riedenburger Dolden Sud IPA
Hennon samea, jokseenkin kullankeltainen olut – ehkä vähän tummempi kuitenkin. Vaahtoa muodostuu parisen senttiä, joskin tuo tiivistyy varsin nopeaa tahtia ohueksi pintakerrokseksi. Tuoksu varsin vaalean sävyinen, mallaspuolen muistuttaessa hienoisesta makeudestaan huolimatta osin vaalean viljaistakin koulukuntaa. Aromaattista, kukkaista hedelmäisyyttä, toki myös trooppisempaakin tuntua löytyy. Hennosti vielä yrttistä otetta sivummalla. Vaalea, kesäinen ja varauksella raikas kokonaisuus tuoksun osalta.

Myös maussa vaaleahko, hienoisen karamellinen mallasrunko henkii jokseenkin viljaista keveyttä olemukseltaan, joskaan suutuntumaan se ei vetisyyttä liiemmin tuo mukanaan – kevyt, mutta osuvan lennokas tuntuma sopii tällä kertaa olueen loistavasti. Liekkö mukana vehnäistä pyöreyttä, ehkä se kuvaa tuota osuutta parhaiten. Kukkaisen kirpakkaa, sitruksisen terävää ja hennon yrttistä potkua löytyy myös mukavasti – samaten kuin kevyttä, vaaleahkoa tropiikin hedelmäisyyttäkin. Lopusta nousee myös tuoreen ruohoista purentaa.

Vivahteikas, tietyllä tapaa maistuvan karvaankin lopun saava IPA, joka on ihan mukava piritys hedelmäpommien valtaamaan IPA-maailmaan. Pidän tästä kovastikin, loistava olut kesän kaipuuseen, mutta toimii näköjään mainiosti myös pikkupakkasilla. Hyvä, hienon rapea ja tuore saksalais-IPA, josta huomaa germaanivaikutteet verrattuna Atlantin serkkuihin. Hienoa!

Pisteet: 37/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti