keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Slottskällans Imperial Stout 2013


Länsinaapurin Uppsalassa oluitaan valmistavan Slottskällans Bryggerin Imperial Stout on niittänyt havaintojeni mukaan mainetta alan harrastajien keskuudessa ihan kiitettävästi. Panimolta olen maistanut aiemmin neljää eri tuotetta, mutta niistäkin on aikaa jo melko reippaasti. Imperial Stout on kuitenkin kartellut allekirjoittanutta varsin tehokkaasti, vaikkei suoranaisesti kovinkaan ahnaasta ajojahdista voidakaan puhua. Alkon valikoimissakin se on piipahtanut (2008-2010), mutta tuohon aikaan en moisen perään osannut edes haaveilla. Hintaa putelilla näytti muuten tuohon maailman aikaan olevaan maltilliset 3,25€/0,33l, kun olutravintolassa samasta määrästä köyhtyy tänä päivänä lähes kymmenen euroa… Alkon nykyhinta asettuisi varmaankin jonnekin niiden puolivälin ”paremmalle” puolelle, mikäli SlottISsta valikoimiin nyt saataisiin. Mutta maistetaanpa ainakin huhujen perusteella laadukasta imperial stouttia, joka on matkannut luoksemme Ruotsin neljänneksi suurimmasta kaupungista. Pullon vuosikerta näyttäisi lukemaa 2013.

Slottskällans Imperial Stout 2013

Varsin tumma, melko vaatimattoman vaahtokerroksen päälleen muodostava olut. Beigeä vaahtoa saa kyllä esiin kauniisti lasia pyöräyttämällä... Tuoksu on syvä, oikein miellyttävä ja tummaa taikuutta roppakaupalla kätkevä. Paahtunut tunnelma värittyy varsin kauniisti pinttyneen lakritsin tuntumasta. Joukosta löytyy niin kahvia kuin hyvä kattaus tummunutta hedelmäisyyttäkin – joskin tietynlainen mämmin imeltynyt, tumman rouhea makeus kätkee sitä melko hyvin. Hieman jauheisen kaikuista suklaatakin on ihan kivasti

Mausta löytyy niinikään palapelin palat nätissä järjestyksestä, joskin hienoisen karkeaksi yleiskuva siinä jääkin. Tumma, kahvinen paahteisuus on mallikasta ja saakin tukea lakritsin vivahteikkaalta läsnäolosta, joka nousee kauniisti tukemaan lopun nousevan hillittyä katkeron puraisua - myös alkoholi näkee lopussa tilaisuutensa koittaneen ja lähettää paikalle pienen tiedustelupartion, joka tyytyy lähinnä pieniin pistoihin kamiinan lämmityksen lomassa... Hitunen salmiakkia, sopivan häiritsemättömästi tummaa, kitkerän makeaa suklaata ja hyvin esillä oleva kattaus kuivattua, tummaa hedelmäisyyttä. Suutuntuma ei nouse odotuksia vastaavaksi, vaan hieman vaisu olemus sillä on. Pääosin vakuuttava, runsasmakuinen ja tumman vivahteikas kokonaisuus, joka jää hieman kuivakaksi eikä viettele aivan toivotulla tavalla. Odotin todella paljon, sain hieman vähemmän...voi kun saisi pullollisen jemmaan odottamaan parempaa hetkeä, nyt aika ei ehkä ollut se otollisin? Älä silti käsitä väärin - tätä ei kannata jättää maistamatta! Ei vain vastannut hypeensä, jonka olin päähäni saanut istutettua...mutta ihan sievoisen pistelukeman arvoisesti se silti maistui.

Pisteet: 38/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti