lauantai 25. tammikuuta 2014

Uutta Hiisiä kaksin kappalein: Palokka Savu-Ukko sekä Harjun Höyry!Hiisin aloittaminen viime kesänä on toden teolla elävöittänyt Jyväskylän olutelämää ja –kulttuuria. Kulunut viikko tarjosikin uusia makuja kaksin käsin. Torstaina Palokan suunnalta kajahti huuto, että jo perinteeksi muodostunut Palokka-sarja oli saanut uutta väriä tällä kertaa sinertävään asuun puetusta Savu-Ukko-oluesta – myyntipaikkana tuttuun tapaan kaupungin pohjoisin Citymarket. Perjantaina sosiaalinen media tiedotti keskusta-alueen kolmesta K-Marketista löytyvän Harjun Höyry-nimistä höyryolutta, steam beeriä. Litroja myyntiin kertyi alkuun vain viisisataa kumpaistakin, joten kysyntä syönee tarjonnan varsin nopeasti pois. Molemmathan piti luonnollisesti kipaista hakemassa maistoon ja häiriköinpä hieman panimon väkeäkin oluiden taustoja tiedustellen.Savua ja höyryä on joka tapauksessa siis tarjolla... paikallisesti tottakai!

Palokka Savu-Ukko
  • Tyyli: Savuolut
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Seitsemäs Palokka!
Seitsemäs Palokka-veljes näki siis vihdoin päivänvalon ja tuo valo kuulti pakkasilman verhoaman utuisen horisontin takaa. Paukkuva pakkanen ja valkea maa eivät tulokasta silti lannistaneet, onhan Savu-Ukko talven lapsi. Sydäntalveen sopivaksi keitelty savuolut on laadittu runsaan tuntuiseksi, tummankupariseksi lämmittäjäksi jossa ei maltaita suotta säästellä. Savuisuutensa Ukko saa paikallisesta ohrasta, jotka myös lähialueen leipureille raaka-aineita savustava taitaja on pehmeällä savun kosketuksella maustanut.

Eli savuolutta olisi taasen tarjolla Palokan suunnalla ja ainakin syksyinen versiointi maittoi itselleni mainiosti. Tummaa, talven varalle pantua olutta, johon olutmestari Tatu kertoo hakeneensa vahvuuteen nähden mahdollisimman tukevaa tuntumaa. Raaka-aineista löytyy ohran lisäksi myös ruista, mutta savuisuus on siis peräisin paikallisesti tuotetusta, niinikään paikallisesti savustetusta savuohrasta! Makuspekseiksi minulle kerrottiin pot still-viskit ja villalanka – ”sillein hyvällä tapaa”… Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Oman runoni (anteeksi muuten siitä) lisäksi, myös pullon kyljestä löytyy lyhyt tarina joka virittää maistajan oikeaan tunnelmaan:

”Mies istuu pirtissään rauhallisesti vuoleskellen. Seuranaan hänellä on oman pellon rukiista tehty, savuinen ja maltainen oluensa. Palokkalaisia tietysti molemmat.” 

Palokka Savu-Ukko
Tasainen, tumman kuparinen ja hennon samea palokkalainen kaatuu lasiin muodostaen parisenttisen, melko kestävää laatua olevan vaahtokerroksen. Tuoksussa savu hieman piilottelee ja onkin läsnä hieman turpeisenkin henkäyksen kautta – joskin hyvin tunnistettavaa sen aromi kuitenkin on. Rukiin käyttö pääsääntöisesti toimii itselleni ja se tuokin kokonaisuuteen miellyttävää rouheutta, mutta tukee myös  leipäistä makeuden alkulähdettä. Joukosta löytyy makeutta kevyemmin myös hedelmäisessä muodossa, mutta pääsuunta on ehdottomasti maltillisen savuiseen, ehkä turpeenomaista maanläheisyyttä henkivään mallasherkkuun.

Myös maussa savuisuus on varsin hillittyä, mutta nousee esiin salakavalasti poskia hipoen. Miellyttävän maltainen kokonaisuus henkii sekä rehdin limppuista makeutta että maanläheisempää turvesuon tunnelmaakin. Etäinen kaiku viskien jylhään maailmaan tästä siis löytyy – lopussa suuta nipistävät myös sopivan maltilliset katkerot ja jostain vain kaivan esiin myös kevyttä hedelmäisyyttäkin. Miellyttävästi ruskeaan maltaisuuteen nojaava, hennosti savuisuutta lävitseen päästävä paikallisolut, joka saa tarvittavaa potkua rukiin käytöstä, mutta myös keskitäyteläiseksi yltävästä rungostansakin. Savua olisin toivonut hiukan lisää, se tuskin olisi maltaan roolia juurikaan näivettänyt. Joka tapauksessa makumaailmaltaan talveen sopiva mallasherkku, josta ei vahvuutensa puolesta varsinaiseksi winter-warmeriksi ole. Toimii silti pahimpaan pakkaseen ja jokunen pullo tätä tulee lisää varmasti haettuakin! 

Pisteet: 35/50

Harjun Höyry
  • Tyyli: Höyryolut / Steam Beer / California Common
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Harjun Höyry taasen on tilaustyönä keskusta-alueen kolmelle K-kauppiaalle tehty erikoiserä. Olutta on saatavilla vain kolmesta K-Marketista; Kauppahallista, Ruokavinkistä sekä Kympistä. Tilausoluet eivät ole Hiisille mikään outo juttu, näitähän tuntuu valmistuvan aina vähän väliä jonnekin suunnalle. Tällä kertaa tarkkojen speksien sijaan panimo sai täyden luoton ja vapaat kädet valmistaa ”jotain mielenkiintoista, mutta helppoa juotavaa”. California common eli höyryolut on Hiisin Tatulle mieluisa oluttyyli, jota hän on myös haikaillut päästä valmistamaan. Nyt kun vapaat kädet tarjosivat siihen mahdollisuuden, päätettiin Heinämäessä tarttua tuumasta toimeen. 

Höyryolut tyylinä on peräisin USAn länsirannikolta jo 1800-luvulta saakka. Nykymuotoisen, modernin hyöryoluen esikuvana pidetään Ancor Steam Beeriä, jota on ollut saatavilla myös Alkon valikoimissa. Anchor on myös panimona rekisteröinyt termin steam beer (1981), jonka vuoksi höyryoluiden yleisnimenä tunnetaankin california common… Oluttyyli on siitä kiehtova, että se valmistetaan lager-hiivalla, mutta käytetään  paremmin pintahiivaoluelle sopivissa korkeammissa lämpötiloissa. Näin saadaan yhdistettyä lagerin maistuva maltaisuus sekä ale-oluiden hedelmäinen vivahteikkuus. Yleisesti ko. oluiden vahvuus asettuu välille 4,5-5,5%, joten Jyväskylän keskustaa varjostavan sorakumpareen, Harjun nimikko-olut sattuu haarukkaan juuri sopivasti.

Harjun Höyry on Hiisille siinä mielessä ehkä hieman epätyypillinen olut, että se on melko tyylipuhdas lajinsa edustaja. Se on vaalea olut, jossa humalointi on sekä katkero- että aromipuolella hoidettu Northern Brewer-lajikkeella. Pienenä twistinä joukkoon on kuitenkin lisätty ripaus Williamettea ja hiivana on käytetty legendaarista Cry Havoc-hiivakantaa, joka soveltuu ominaisuuksiltaan sekä lager- että ale-oluiden valmistukseen. Mitä tahansa hyllyltä löytynyttä lager-hiivaa  oluen tekoon ei siis ole käytetty! Etikettiä komistaa siis yhdessä Jyväsjärven kanssa kaupungin ruutukaava-alueen rajaava jääkautinen kerrosmuodostelma, ytimekkäästi Harjuksi nimetty virkistysalue ja sen lakea komistava Vesilinna. Etiketistä tekee muista erottuvaksi sen ehkä jopa messuesitemäinen ulkomuoto, mikä kieltämättä toimii varsin hyvin – tokihan kuvaan olisi voinut mahduttaa myös kaupungin urheilu-mekan, Harjun stadionin valoineen (ja nälkäisen kettulauman)... Joka tapauksessa mielenkiintoinen uutuus – höyryolutta ei liian usein kohdille satu, kotimaisista edustajista puhumattakaan! Olutmestarin kommentit oluesta kuuluivat muuten seuraavasti:

”Lopputulos oli omaan makuun pehmeän maltainen, muttei ylitäyteläinen, vaan raikas jano- tai vaikka saunajuoma.” 

Harjun Höyry
Hennon utuinen, kullan keltainen olut oranssilla vivahteella. Vaahtoa se muodostaa alkuun ihan miellyttävän näköisen kerroksen, jolla ei kovin pitkä elämän kaari kuitenkaan ole. Tuoksu on suhteellisen hillitty, joskin yleisvaikutelma on varsin miellyttävä ja toimiva. Makeahko, vaalea maltaisuus saa seurakseen jopa nallekarkkista hedelmäisyyttä – trooppiseen suuntaan tunnelmassa mennään noin muutoinkin, aprikoosi-mango-persikka-linja tekee hyvää työtä. Maussa mennään asteen-pari raikkaampaan suuntaan, joskin eksoottinen hedelmäisyys pysyy visusti mukana.  Tuoksun linjoilla hedelmäkattauksessa mennään, mutta mallaspuolelta ei makeutta aivan tuoksun tavoin enää nouse. Humalointi on nostanut päätään ja onkin omimmillaan suht runsaassa jälkimaussa. Se rikkoo sopivan purevana hedelmäisyyden verkkoa tuoden joukkoon rapeaa yrttistä aromia sekoitettuna villin niittykasvuston tuoreuteen. Tuntumaltaan oikein sopiva, suhteellisen raikas ja vaaleaa keveyttä uhkuva olut makua unohtamatta. Mutkaton, riittävän pureva ja hyvän makuinen olut – saunaan, kaveriksi tai kevyeen naposteluun! K-kauppiaat, read my lips: tilatkaahan toinenkin satsi valmistumaan!

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti