Hiisin aloittaminen viime kesänä on toden teolla
elävöittänyt Jyväskylän olutelämää ja –kulttuuria. Kulunut viikko tarjosikin uusia
makuja kaksin käsin. Torstaina Palokan suunnalta kajahti huuto, että jo
perinteeksi muodostunut Palokka-sarja oli saanut uutta väriä tällä kertaa
sinertävään asuun puetusta Savu-Ukko-oluesta – myyntipaikkana tuttuun tapaan
kaupungin pohjoisin Citymarket. Perjantaina
sosiaalinen media tiedotti keskusta-alueen kolmesta K-Marketista löytyvän
Harjun Höyry-nimistä höyryolutta,
steam beeriä. Litroja myyntiin kertyi alkuun vain viisisataa kumpaistakin, joten kysyntä
syönee tarjonnan varsin nopeasti pois. Molemmathan piti luonnollisesti kipaista
hakemassa maistoon ja häiriköinpä hieman panimon väkeäkin oluiden taustoja
tiedustellen.Savua ja höyryä on joka tapauksessa siis tarjolla... paikallisesti tottakai!
Palokka Savu-Ukko
- Tyyli: Savuolut
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Seitsemäs Palokka! |
Seitsemäs Palokka-veljes
näki siis vihdoin päivänvalon ja tuo valo kuulti pakkasilman verhoaman
utuisen horisontin takaa. Paukkuva pakkanen ja valkea maa eivät tulokasta silti
lannistaneet, onhan Savu-Ukko talven lapsi. Sydäntalveen sopivaksi keitelty
savuolut on laadittu runsaan tuntuiseksi, tummankupariseksi lämmittäjäksi jossa
ei maltaita suotta säästellä. Savuisuutensa Ukko saa paikallisesta ohrasta, jotka
myös lähialueen leipureille raaka-aineita savustava taitaja on pehmeällä savun
kosketuksella maustanut.
Eli savuolutta
olisi taasen tarjolla Palokan suunnalla ja ainakin syksyinen versiointi maittoi itselleni
mainiosti. Tummaa, talven varalle pantua olutta, johon olutmestari Tatu kertoo
hakeneensa vahvuuteen nähden mahdollisimman tukevaa tuntumaa. Raaka-aineista
löytyy ohran lisäksi myös ruista, mutta savuisuus on siis peräisin
paikallisesti tuotetusta, niinikään paikallisesti savustetusta savuohrasta! Makuspekseiksi
minulle kerrottiin pot still-viskit
ja villalanka – ”sillein hyvällä tapaa”…
Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Oman runoni (anteeksi muuten siitä) lisäksi,
myös pullon kyljestä löytyy lyhyt tarina joka virittää maistajan oikeaan
tunnelmaan:
”Mies istuu pirtissään rauhallisesti vuoleskellen. Seuranaan
hänellä on oman pellon rukiista tehty, savuinen ja maltainen oluensa.
Palokkalaisia tietysti molemmat.”
Tasainen, tumman kuparinen ja hennon samea palokkalainen
kaatuu lasiin muodostaen parisenttisen, melko kestävää laatua olevan
vaahtokerroksen. Tuoksussa savu hieman piilottelee ja onkin läsnä hieman turpeisenkin
henkäyksen kautta – joskin hyvin tunnistettavaa sen aromi kuitenkin on. Rukiin
käyttö pääsääntöisesti toimii itselleni ja se tuokin kokonaisuuteen
miellyttävää rouheutta, mutta tukee myös leipäistä makeuden alkulähdettä. Joukosta
löytyy makeutta kevyemmin myös hedelmäisessä muodossa, mutta pääsuunta on
ehdottomasti maltillisen savuiseen, ehkä turpeenomaista maanläheisyyttä
henkivään mallasherkkuun.
Myös maussa savuisuus on varsin hillittyä, mutta nousee
esiin salakavalasti poskia hipoen. Miellyttävän maltainen kokonaisuus henkii sekä
rehdin limppuista makeutta että maanläheisempää turvesuon tunnelmaakin. Etäinen
kaiku viskien jylhään maailmaan tästä siis löytyy – lopussa suuta nipistävät
myös sopivan maltilliset katkerot ja jostain vain kaivan esiin myös kevyttä
hedelmäisyyttäkin. Miellyttävästi ruskeaan maltaisuuteen nojaava, hennosti
savuisuutta lävitseen päästävä paikallisolut, joka saa tarvittavaa potkua
rukiin käytöstä, mutta myös keskitäyteläiseksi yltävästä rungostansakin. Savua
olisin toivonut hiukan lisää, se tuskin olisi maltaan roolia juurikaan
näivettänyt. Joka tapauksessa makumaailmaltaan talveen sopiva mallasherkku,
josta ei vahvuutensa puolesta varsinaiseksi winter-warmeriksi ole. Toimii silti
pahimpaan pakkaseen ja jokunen pullo tätä tulee lisää varmasti haettuakin!
Pisteet: 35/50
Harjun Höyry
- Tyyli: Höyryolut / Steam Beer / California Common
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Harjun Höyry taasen on tilaustyönä keskusta-alueen kolmelle
K-kauppiaalle tehty erikoiserä. Olutta on saatavilla vain kolmesta K-Marketista; Kauppahallista, Ruokavinkistä sekä Kympistä. Tilausoluet eivät ole Hiisille mikään
outo juttu, näitähän tuntuu valmistuvan aina vähän väliä jonnekin suunnalle.
Tällä kertaa tarkkojen speksien sijaan panimo sai täyden luoton ja vapaat kädet
valmistaa ”jotain mielenkiintoista, mutta helppoa juotavaa”. California common
eli höyryolut on Hiisin Tatulle mieluisa oluttyyli, jota hän on myös haikaillut
päästä valmistamaan. Nyt kun vapaat kädet tarjosivat siihen mahdollisuuden,
päätettiin Heinämäessä tarttua tuumasta toimeen.
Höyryolut tyylinä on peräisin USAn länsirannikolta jo 1800-luvulta saakka. Nykymuotoisen,
modernin hyöryoluen esikuvana pidetään Ancor Steam Beeriä, jota on ollut
saatavilla myös Alkon valikoimissa. Anchor on myös panimona rekisteröinyt
termin steam beer (1981), jonka
vuoksi höyryoluiden yleisnimenä tunnetaankin california common… Oluttyyli on
siitä kiehtova, että se valmistetaan lager-hiivalla, mutta käytetään paremmin pintahiivaoluelle sopivissa
korkeammissa lämpötiloissa. Näin saadaan yhdistettyä lagerin maistuva
maltaisuus sekä ale-oluiden hedelmäinen vivahteikkuus. Yleisesti ko. oluiden
vahvuus asettuu välille 4,5-5,5%, joten Jyväskylän keskustaa varjostavan sorakumpareen, Harjun nimikko-olut sattuu haarukkaan juuri sopivasti.
Harjun Höyry on Hiisille siinä mielessä ehkä hieman
epätyypillinen olut, että se on melko tyylipuhdas lajinsa edustaja. Se on
vaalea olut, jossa humalointi on sekä katkero- että aromipuolella hoidettu Northern
Brewer-lajikkeella. Pienenä twistinä joukkoon on kuitenkin lisätty ripaus
Williamettea ja hiivana on käytetty legendaarista Cry
Havoc-hiivakantaa, joka soveltuu ominaisuuksiltaan sekä lager- että ale-oluiden valmistukseen. Mitä tahansa hyllyltä löytynyttä
lager-hiivaa oluen tekoon ei siis ole käytetty! Etikettiä komistaa siis yhdessä Jyväsjärven kanssa kaupungin ruutukaava-alueen rajaava jääkautinen kerrosmuodostelma, ytimekkäästi Harjuksi nimetty virkistysalue ja sen lakea komistava Vesilinna. Etiketistä tekee muista erottuvaksi sen ehkä jopa messuesitemäinen ulkomuoto, mikä kieltämättä toimii varsin hyvin – tokihan kuvaan olisi voinut mahduttaa myös kaupungin urheilu-mekan, Harjun stadionin valoineen (ja nälkäisen kettulauman)... Joka tapauksessa mielenkiintoinen uutuus – höyryolutta ei liian usein kohdille satu, kotimaisista edustajista puhumattakaan! Olutmestarin kommentit oluesta kuuluivat muuten seuraavasti:
”Lopputulos oli omaan
makuun pehmeän maltainen, muttei ylitäyteläinen, vaan raikas jano- tai vaikka
saunajuoma.”
Hennon utuinen, kullan keltainen olut oranssilla
vivahteella. Vaahtoa se muodostaa alkuun ihan miellyttävän näköisen kerroksen,
jolla ei kovin pitkä elämän kaari kuitenkaan ole. Tuoksu on suhteellisen
hillitty, joskin yleisvaikutelma on varsin miellyttävä ja toimiva. Makeahko,
vaalea maltaisuus saa seurakseen jopa nallekarkkista hedelmäisyyttä –
trooppiseen suuntaan tunnelmassa mennään noin muutoinkin,
aprikoosi-mango-persikka-linja tekee hyvää työtä. Maussa mennään asteen-pari
raikkaampaan suuntaan, joskin eksoottinen hedelmäisyys pysyy visusti mukana. Tuoksun linjoilla hedelmäkattauksessa mennään,
mutta mallaspuolelta ei makeutta aivan tuoksun tavoin enää nouse. Humalointi on
nostanut päätään ja onkin omimmillaan suht runsaassa jälkimaussa. Se rikkoo
sopivan purevana hedelmäisyyden verkkoa tuoden joukkoon rapeaa yrttistä aromia
sekoitettuna villin niittykasvuston tuoreuteen. Tuntumaltaan oikein sopiva,
suhteellisen raikas ja vaaleaa keveyttä uhkuva olut makua unohtamatta.
Mutkaton, riittävän pureva ja hyvän makuinen olut – saunaan, kaveriksi tai
kevyeen naposteluun! K-kauppiaat, read my lips: tilatkaahan toinenkin satsi valmistumaan!
Pisteet: 35/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti