sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Fuller’s Vintage Ale 2013

  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%:  8,5
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Salainen agentti 050005
Se oli tuttuun tapaan loppu vuotta kun Alkon valikoimiin saapui lontoolaisen Fuller’sin pahvitötteröön pakattu vuosikertaolut.  Fuller’s Vintage Ale 2013 on järjestyksessään seitsemästoista erikoispainos tätä vuosittain ilmestyvää olutsarjaa. Vintage Alejen pohjana toimii panimon Golden Priden resepti, jota muutetaan vuosittain vaihtelemalla mallas- ja humalakattausta – aina ainakin sen verran, että voidaan puhua eri oluesta. Tähän viimeisimpään, viime vuoden versioon onkin lykätty mallaspuolelle talviohraa ja humaliksi on valikoitu Goldings-, Sovereign-, Challenger- sekä Admiral-lajikkeet. Olut on pullokäyvä ja sen parasta ennen päiväys näkyy viettävän aina vuoteen 2023 saakka, joskin itse panimo mainostaa päiväyksen tarkoittavan itseasiassa best after-päivämäärää. Vintage Alen sanotaankin kypsyvän ajan myötä kuin laadukas viini tai viski ikään. Heti kärkeen täytyy myöntää, että kyseessä on ensimmäinen vintage-pakkaus, joka Olutkellarissa aukaistaan. Onhan tätä ollut aiempinakin vuosina tarjolla, mutta jostain syystä en ole koukkuun tarttunut – en kyllä keksi syytä tälle, ei vain ole tullut ostettua… Hassua sinällään, sillä paketin sisältö kiinnostaa kovasti. Kyseessä on tuttuun tapaan rajoitettu painos ja jokainen pullo on numeroitu – omassani komeilee sarjanumero 050005.

Fuller’s Vintage Ale 2013
Todella kaunis, paatunutta hedelmäisyyttä uhkuvan tumman oranssi ulkomuoto enteilee viettelevää tunnelmaa yhdessä kumpuilevan, todella kestävän vaahtokruunun kanssa. Tuoksu on imelyyttäkin huokuvan makea, pehmyt ja viettelevä. Runsaasti karamellista, imelletyn limppuista maltaisuutta sekä puoliksi kuivattujen tummien hedelmien makeutta. Hennon pähkinäinen yrttisyys kuivattaa tuntua, joukosta löytyy myös ripaus suklaakonvehdin appelsiinitäytettä. Tunnelmallisen, kosteaan ylämaakartanoon istuvan brittitunnelman täydentää saarivaltion ”talvi-iltoihin” lämmikettä tuova hentoinen alkoholin pehmeä henkäys. Kaunista… 

Maultaan niinikään pehmyt, joskin keskiasteisesta hieman vajaaksi jäävä sitruksen kuorinen, yrttinen humalointi tuo mukavaa vivahdetta kokonaisuuteen – loppumaun yhteydessä suuhun jää mukavan kihelmöivä, alkoholin lämmittämä tunne joka on yhdistelmä katkeron puremaa ja tasapainoista, joskin pienikuplaisen terävää hiilihappoisuutta. Makea maltaisuus ei ole ehkä tuoksun mittakaavassa karamellinen, mutta imeltynyt leipäinen ote taasen on enemmän voimissaan. Makeutta on myös kuivattujen hedelmien muodossa, mutta oman mausteensa joukkoon tuo tuntumaa kuivattava yrttinen mausteisuus josta löytyy myös kevyt annos pähkinäistä tunnelmaa. Lisäksi tasaisena sävynä on kevyt, mutta tunnistettava punaisten marjojen vivahde. Suutuntuma on sopivan paksu, ei liian tökkö saati tahmaava. Se on lämmin, kevyen kuivattava – erittäin onnistunut, rauhallisuutta uhkuva ja vivahteikas makunautinto. Tulet takkaan, hyvä kirja käteen ja valoa juuri sen verran että näet lukea nahkatuolisi syvyyksissä… tarvitset vain Vintage Alen ja tunnelma on valmis!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti