keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Thisted Limfjords Porter

 Thisted Limfjords Porter

Pohjoisjyllantilaisen Thisted Bryghusin Limfjords Porter kuuluu tanskalaisten olutklassikoiden kirjavaan joukkoon. Alkujaan olutta valmisti aalborgilainen panimo nimeltä Urban, jolta panimomestari Peter Klemmensen osti oluen valmistusoikeuden Thisted Bryghusille Urbanin toiminnan päättyessä vuonna 1986. Thisted loi nimen alle seitsenvuotisen kehitystyön päätteeksi oman portterinsa, joka sai lopullisen asunsa vasta vuonna 1997, jolloin Peter totesi ettei reseptiikan jatkojalostukselle ollut enää tarvetta – optimaalinen huippu oli saavutettu. Pitkällisen kehitystyön ja paneutumisen myötä Limfjords Porterista tuli Peterin lempilapsi.

Sittemmin oluesta on tullut lähinnä perinteisiin tanskalaispilsseihin* perehtyneen panimon yksi harvoja vientiartikkeleita ja sillä on ystäviä USAn olutpiirejä myöten. Klassikoksi nousseesta oluesta on tehty myös rajoitettuja erikoiseriä, kuten viime vuonna julkaistu Limfjord Porter Licorice sekä vastikään Mikkellerin kanssa juonittu Beer Geek Limfjord Porter. 

*= nykyään valikoima on hitusen jo leventynyt ja harrastajienkin makuun monipuolisemmin osuva.

Ratebeerissä Baltic Portereiden kärkikastiin kuuluva Thisted Porter on maustettu tujauksella lakritsia savumaltaiden täydentäessä osaltaan sen rungon vivahteikasta makutarjontaa. Edellä mainitun Limfjord Porter Licoricen nimi tulisikin oikeastaan olla Double Licorice, sillä se poikkeaa nyt käsiteltävästä originaalipainoksesta käytetyn enlantilaisen lakritsin määrän suhteen – annos on vain kaksinkertaistettu, ei sen kummempaa. Oluen nimi viittaa Vendsyssel-Thyn saaren muusta Jyllannista erottavaan, 180km pitkään ja matalavetiseen Limvuonoon, jonka rannalla sekä Aalborg että Thisted sijaitsevat. Koska Limvuono yhdistyy mereen molemmista päistään, on se käytännössä salmi.

Urbanin Limfjords Porter sai alkunsa jo 70-luvulla, mutta hieman epäselväksi on jäänyt, kuinka lähellä Thistedin “valmis” versio poikkeaa esikuvastaan. Nykyversiota näkyy saavan vaihtelevasti eurooppalaisten verkkokauppojenkin tarjonnasta eikä se ole hinnalla pilattu: omani tilasin aikanaan tanskalaisen Boxbeersin ”hyllystä” hitusen reiluun kahden euron hintaan. Olisi pitäny ottaa kerralla enemmän…

 Thisted Limfjords Porter
Tumman ruskea, rusehtavalla vaahdolla aateloitu olut. Tuoksu on savua lähentelevän paahtunut, hivenen suklainen ja tummanpuhuva. Runsas, syvä ja viettelevä hienoisella rouheudella höystettynä.

Maultaan erinomainen. Suklaan tähdittämä, tumma ja kahvisen paahtunut maltaisuus on luonteikkaan rosoista, leivän kuoreen sekoittuvaa ja monipuolista. Runsas makumaailma ei jätä kylmäksi ja paahde lähestyy tuoksun tapaan savuisiakin tunnelmia. Erinomainen kokonaisuus, joka saa lisäpontta kohtalaisesta katkeruudesta ja lopun salmiakkivivahteesta. Tuntumaltaan olut on melko runsas muttei soljuvuutta lähentelevä.

Tuomio: Toimiva ja varmaotteinen klassikko Tanskasta.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti