sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Mallaskosken Black Imperial Rye

 Mallaskosken Black Imperial Rye
Mallaskosken Panimo ilahduttaa suurta yleisöä astumalla aika ajoin ulos – omaan makuun – vähän kevyempien ja helpompien markettioluiden tehtailusta. Pienempiä kokeilueriä kuuluu levittäytyvän melko tiheään pitkin lakeuksien ja muidenkin kasvukeskusten olutravintoloita, mutta tällaiset laajempaan jakeluun pääsevät, hitusen haastavammat tuotokset ovat hieman harvinaisempia. Tai tältä se ainakin äkkiseltään tuntuu.

Nyt on kuitenkin lyöty isoa vaihdetta silmään ja täräytetty ilmoille mahtipontinen, rukiista hurmosta esittelevä Mallaskosken Black Imperial Rye, joka nimensä mukaisesti jatkaa Black Pilsin ja Black IPAn aloittamaa, ”ahristavan tummaa” olutsarjaa. 11,4-prosenttinen, ehkäpä Barley Wineksi (tai siis Rye Wineksi) kääntyvä olut ei suinkaan jää vain meidän suomalaisten yksin nautittavaksi, vaan se lähti jo elokuussa valloittamaan maailmaa kiinalaisen Panda Brewingin kanssa solmitun vientisopimuksen siivittämänä. Ruishan on mitä mainiointa brändivientiä täältä pohjolasta. Hyvähyvä!

Raaka-ainelistauksessa mainitaan pale ale-, pilsner-, vienna- ja ruismaltaat, suklaamaltaat ja savumaltaat sekä humalapuolella aina toimiva Simcoe. Lopputulema on odotetun miellyttävä, nottajokelaisten selkeää parhaimmistoa esittelevä talven lämmittäjä.

 Mallaskosken Black Imperial Rye
Tummanruskea, aika vähävaahtoinen olut. Tuoksu paahtuneen maltainen, makeahkon leipäinen ja ehkä kahvinenkin. Syvän ja soljuvan, paikoin mokkaisenkin pehmeyden reunoilta löytyy kevyttä mausteisuutta sekä greippistäkin puristusta.

Maultaan tuoksua rouheampi ja miellyttävästi rukiista tunnelmaa esiin nostava. Ruislimppua, paahtunutta maltaisuutta, jopa hivenen kahvista henkeä. Huulia tahmaava siirappisuutta vastaparinaan lopussa iskevää, greippisen mäntyistä purevuutta sekä sopivan mausteista takapotkua. Rukiinen rustiikkisuus on esillä jälkimaussa. Hivenen lämmin, ei niin soljuva kuin olisi odottanut mutta edelleen tasapainoinen, mauiltaan runsas ja monipuolinen.

Tuomio: Rukiisen rehellinen ja hitaasti nautittava talvi-illan kumppani.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti