tiistai 1. marraskuuta 2016

Lapin Panimon Lapin Amber Lager & Aihki Dark LagerSuomen pohjoisimmat oluet...
Uusia pienpanimoita syntyy edelleen tasaista yksi per kuukausi –tahtia ja samalla oluen valmistuksen pohjoisraja on hivuttautunut jo napapiirin korkeudelle. Suomen pohjoisimmat oluet ovat jo reilun kuukauden ajan lähteneet maailmalle Rovaniemeltä, kesällä toimintaansa käynnistelleen Lapin Panimon sammioista. Vahvasti vetämään lähteneen paikallisen tarjonnan lisäksi oluita on saanut satunnaisesti etelämpääkin ja myös me jyväskyläläiset saimme tästä äskettäin osamme. Pitihän tuota lähteä Palokan Citymarkettiin ihmettelemään. Ja hyvä että lähdin…

Latviasta Rovaniemelle muuttaneen Arturs Dutkan ja Antti Kuivalaisen yhteensopineista ajatuksista reilu vuosi sitten käyntiin lähteneen hankkeen tuotoksia on saatu maistella syyskuun alusta lähtien. Päämarkkina-alueena toimii luonnollisesti panimon lähiseutu ja paikallisuus näkyy sen toiminnassa mainostoimisto Höyryn mestaroimaa ulkoista ilmettä myöten - terveiset Marialle ansiokkaasta työstä! Lapin tunnelmasta onkin hyvä ammentaa luonnetta ja etenkin moderniin asuun muotoiltu logo keräsi kehuja Olutkellarin kotiraadilta.


Tuhannen litran eräkoolla operoivan Lapin Panimon vuosituotantotavoite on vuosina 2017-2018 noin 150 000 litraa, joskin kapasiteetin venyttäminen äärimmilleen yltäisi jopa 600 000 litraan. Oluellisen oppinsa VLB Berliinissä, Saksan panimoteollisuuden tutkimus- ja opetuslaitoksessa, saanut Dutka vastaa panimon oluttuotannosta vanhemman panimomestarin, lähes 40-vuotisen kokemuksen omaavan Wolfgang Trautnerin ollessa mukana kehitystyössä. Joukkiota täydentää aiemmin Sinebrychoffin laaduntarkkailussakin toiminut Heidi Mikkonen, joka panimoemäntänäkin pohjoisessa tunnetaan.

Pohjoisessa ei ole aivan kepeimmällä linjalla lähdetty keittelemään. Panimon laiteinvestoinnit pullotuslinjoineen olivat maireat 720 000 euroa, jotka saatiin kasaan miljoonan euron osakeannilla. Lapin lähes 19 miljoonan olutlitran markkinoista ei tällä investoinnilla kateta prosenttiakaan, mutta persoonallista ja laadukasta olutta arvostava kuluttajakunta haarukoitunee rovaniemeläispanimon asiakkaiksi aidosti paikallisen vaihtoehdon houkuttelemina. Alku on ollut lupaava.

Logo keräsi kehuja...
Mutta niin tekivät myös oluet...
Kolpeneenharjun pohjavettä valutettiin aluksi Lapin Amber Lagerin ja Kero Alen valmistusta varten, mutta sittemmin kaksikko on saanut rinnalleen myös jyhkeästin nimetyn, tumman puhuvan Aihki Dark Lagerin. Palokasta löytyi ensiyrittämällä panimon molemmat lagerit, mutta eiköhän se Kerokin haaviin vielä tartu jahka vastaan tulee. Panimolla on aikomus kasvattaa valikoimaa ajan mittaan mm. sesonkioluilla, eikä nykyään yleisiä tilausoluitakaan ole mahdollisuuksista unohdettu. Tällä hetkellä tuotanto nojaa kauppavahvuisiin tuotteisiin, mutta aika näyttää mitä tuleman pitää. Ainakin jo nyt hienosti toimivasta Aihkista näkisi mieluusti rotevammankin version.

Yleisesti ottaen Lapin Panimon hieman varman päälle pelattu, joskin laadukkaaksi havaittu ja vahvuuksiin nähden hyvinkin runsasmakuinen aloitus on mukavaa vaihtelua räjähdysmäisesti yleistyneen debyytti-IPAilun rinnalla – enpä olisi pari vuotta sitten tätä uskonut sanovani… Mikäli Rollossa halutaan jossain välissä hitusen enemmänkin leikitellä, voisi brettainen Rollofunk olla kovakin sana...

Lapin Lapin Amber Lager

Lapin Panimo, Rovaniemi / Amber Lager / 4,5%
Tummankeltainen, punertava olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu on rusehtavan maltainen, mukavan leipäinen ja yrttisen kukkea. Mallaspuoli on esillä hyvin, mutta myös rehtiä puristusta on tunnelmaan saatu ja kokonaisuus onkin varsin runsaan oloinen.

Makumaailma jatkaa tuoksun linjoilla. Edelleen tummahkoa, runsaan leipäistä maltaisuutta, lopussa yrttistä, kukkaisan kirpakkaa purentaa sekä mukavasti potkivaa mausteisuutta. Luonteikasta puumaisuuttakin löytyy. Yrttinen ote ja leipäisyys jatkuvat pitkälle jälkimakuun. Runsas, rehdisti iskevä ja vähän rustiikkinenkin, mielestäni hyvin koostettu paketti.

Tuomio: Ennakkoluuloton, runsasmakuinen ja maistuva amber lager pohjoisesta.

Pisteet: 36/50

Lapin Aihki Dark Lager

Lapin Panimo, Rovaniemi / Tumma Lager / 4,6%
Tummanruskea, valoa vasten kauniisti punertava runsaalla vaahdolla. Tuoksussa aika runsaastikin paahtunutta maltaisuutta, kevyempää limppuisuutta ja ruohikkoista purevuutta. Viljavaa kuivuutta tuntuu maltaasta nousevan, vaikka kevyttä, siirappikuorisen leivän makeuttakin on läsnä.

Maultaan Lapin tavoin miellyttävän runsas, varsin avokätisesti paahdetta tarjoileva ja leipäisen maltainen kokonaisuus. Loppupuolelta löytyy sopivaa, suht hillittyä ruohoyrttisyyttä jälkimaussa katkeron rinnalle nousevan, kevyen mutta tiiviin leivän kuoren siirappisuuden sinetöidessä tasapainoisen, toimivan paketin. Myös hienoista suklaan virettä on ilmoilla ja kolea sää saa halajamaan nokipannukahvia. Miellyttävän paahteinen esitys.

Tuomio: Kaikin puolin mainio tumma lager, josta kokisi mieluusti hitusen vahvemmankin version. Vakuuttaa jo näissä vahvuuksissa, mutta mitä hekumaa se siellä viispuolikkaan pinnassa olisikaan…

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti