Suomen pohjoisimmat oluet... |
Uusia pienpanimoita syntyy edelleen tasaista yksi per kuukausi –tahtia ja samalla
oluen valmistuksen pohjoisraja on hivuttautunut jo napapiirin korkeudelle. Suomen
pohjoisimmat oluet ovat jo reilun kuukauden ajan lähteneet maailmalle
Rovaniemeltä, kesällä toimintaansa käynnistelleen Lapin Panimon sammioista. Vahvasti
vetämään lähteneen paikallisen tarjonnan lisäksi oluita on saanut satunnaisesti
etelämpääkin ja myös me jyväskyläläiset saimme tästä
äskettäin osamme. Pitihän tuota lähteä Palokan Citymarkettiin ihmettelemään. Ja hyvä että
lähdin…
Latviasta Rovaniemelle muuttaneen Arturs Dutkan ja Antti
Kuivalaisen yhteensopineista ajatuksista reilu vuosi sitten käyntiin lähteneen hankkeen tuotoksia
on saatu maistella syyskuun alusta lähtien. Päämarkkina-alueena toimii
luonnollisesti panimon lähiseutu ja paikallisuus näkyy sen toiminnassa mainostoimisto
Höyryn mestaroimaa ulkoista ilmettä myöten - terveiset Marialle ansiokkaasta työstä! Lapin tunnelmasta onkin hyvä
ammentaa luonnetta ja etenkin moderniin asuun muotoiltu logo keräsi kehuja Olutkellarin
kotiraadilta.
Tuhannen litran eräkoolla operoivan Lapin Panimon
vuosituotantotavoite on vuosina 2017-2018 noin 150 000 litraa, joskin
kapasiteetin venyttäminen äärimmilleen yltäisi jopa 600 000 litraan.
Oluellisen oppinsa VLB Berliinissä, Saksan panimoteollisuuden tutkimus- ja
opetuslaitoksessa, saanut Dutka vastaa panimon oluttuotannosta vanhemman
panimomestarin, lähes 40-vuotisen kokemuksen omaavan Wolfgang Trautnerin
ollessa mukana kehitystyössä. Joukkiota täydentää aiemmin Sinebrychoffin
laaduntarkkailussakin toiminut Heidi Mikkonen, joka panimoemäntänäkin
pohjoisessa tunnetaan.
Pohjoisessa ei ole aivan kepeimmällä linjalla lähdetty
keittelemään. Panimon laiteinvestoinnit pullotuslinjoineen olivat maireat 720 000
euroa, jotka saatiin kasaan miljoonan euron osakeannilla. Lapin lähes 19
miljoonan olutlitran markkinoista ei tällä investoinnilla kateta
prosenttiakaan, mutta persoonallista ja laadukasta olutta arvostava
kuluttajakunta haarukoitunee rovaniemeläispanimon asiakkaiksi aidosti
paikallisen vaihtoehdon houkuttelemina. Alku on ollut lupaava.
Logo keräsi kehuja... |
Mutta niin tekivät myös oluet... |
Kolpeneenharjun pohjavettä valutettiin aluksi Lapin Amber Lagerin
ja Kero Alen valmistusta varten, mutta sittemmin kaksikko on saanut rinnalleen
myös jyhkeästin nimetyn, tumman puhuvan Aihki Dark Lagerin. Palokasta löytyi
ensiyrittämällä panimon molemmat lagerit, mutta eiköhän se Kerokin haaviin vielä
tartu jahka vastaan tulee. Panimolla on aikomus kasvattaa valikoimaa ajan
mittaan mm. sesonkioluilla, eikä nykyään yleisiä tilausoluitakaan ole
mahdollisuuksista unohdettu. Tällä hetkellä tuotanto nojaa kauppavahvuisiin
tuotteisiin, mutta aika näyttää mitä tuleman pitää. Ainakin jo nyt hienosti
toimivasta Aihkista näkisi mieluusti rotevammankin version.
Yleisesti ottaen Lapin Panimon hieman varman päälle pelattu,
joskin laadukkaaksi havaittu ja vahvuuksiin nähden hyvinkin runsasmakuinen aloitus
on mukavaa vaihtelua räjähdysmäisesti yleistyneen debyytti-IPAilun rinnalla –
enpä olisi pari vuotta sitten tätä uskonut sanovani… Mikäli Rollossa halutaan jossain välissä hitusen enemmänkin leikitellä, voisi brettainen Rollofunk olla kovakin sana...
Lapin Lapin Amber Lager
Lapin Panimo, Rovaniemi / Amber Lager / 4,5%
|
Tummankeltainen, punertava olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu
on rusehtavan maltainen, mukavan leipäinen ja yrttisen kukkea. Mallaspuoli on
esillä hyvin, mutta myös rehtiä puristusta on tunnelmaan saatu ja kokonaisuus
onkin varsin runsaan oloinen.
Makumaailma jatkaa tuoksun linjoilla. Edelleen tummahkoa,
runsaan leipäistä maltaisuutta, lopussa yrttistä, kukkaisan kirpakkaa purentaa
sekä mukavasti potkivaa mausteisuutta. Luonteikasta puumaisuuttakin löytyy. Yrttinen ote ja leipäisyys jatkuvat
pitkälle jälkimakuun. Runsas, rehdisti iskevä ja vähän rustiikkinenkin,
mielestäni hyvin koostettu paketti.
Tuomio: Ennakkoluuloton, runsasmakuinen ja maistuva amber
lager pohjoisesta.
Pisteet: 36/50
Lapin Aihki Dark Lager
Lapin Panimo, Rovaniemi / Tumma Lager / 4,6%
|
Tummanruskea, valoa vasten kauniisti punertava runsaalla
vaahdolla. Tuoksussa aika runsaastikin paahtunutta maltaisuutta, kevyempää
limppuisuutta ja ruohikkoista purevuutta. Viljavaa kuivuutta tuntuu maltaasta
nousevan, vaikka kevyttä, siirappikuorisen leivän makeuttakin on läsnä.
Maultaan Lapin tavoin miellyttävän runsas, varsin
avokätisesti paahdetta tarjoileva ja leipäisen maltainen kokonaisuus.
Loppupuolelta löytyy sopivaa, suht hillittyä ruohoyrttisyyttä jälkimaussa
katkeron rinnalle nousevan, kevyen mutta tiiviin leivän kuoren siirappisuuden
sinetöidessä tasapainoisen, toimivan paketin. Myös hienoista suklaan virettä on
ilmoilla ja kolea sää saa halajamaan nokipannukahvia. Miellyttävän paahteinen
esitys.
Tuomio: Kaikin puolin mainio tumma lager, josta kokisi
mieluusti hitusen vahvemmankin version. Vakuuttaa jo näissä vahvuuksissa, mutta
mitä hekumaa se siellä viispuolikkaan pinnassa olisikaan…
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti