maanantai 21. marraskuuta 2016

Suomi 100 vuotta näkyy myös Alkon oluthyllyssäJuhlavuoteen tutuin hahmoin...

Itsenäinen Suomi juhlistaa tulevana vuonna satavuotista taivaltaan erinäisten juhlallisuuksien ja teemojen muodossa. Juhlan kunniaksi myös juomapuoleen on uhrattu ajatusta ja juhlavuotta varten räätälöityjen makujen ensirynnistyksen pitäisi näkyä Alkonkin hyllyissä jo tämän viikon aikana – eli reilusti ennen kuin edes 99-vuotisjuhlallisuuksiinkaan on saatu hoideltua alta pois. Varaslähtöön on löytynyt kourallinen maltaisten makujen edustajia sekä kohtalainen kattaus muita juomatuotteita, mutta tarjontaa löytynee runsaasti lisää juhlavuoden pyörähtäessä todenteolla käyntiin.

On varsin luontevaa, että satavuotiasta Suomea juhlistetaan kotimaisten pienpanimo-oluiden äärellä, joskin tempauksen viralliseen puoleen osallistumisen kustannuksista pieni, mutta aiheellinen poru nousikin. Etujoukkoihin saatiin kuitenkin tarjolle olutta neljältä kotimaiselta sekä hieman yllättäen yhdeltä tanskalaiselta panimolta. Vähemmän yllättävää toki on, että tuo tanskalainen on Alkon luottopanimo Svaneke. Mutta onpahan edes…

Teerenpeli Suomi 100 Juhlaolut

3,94€ / 0,33l / 5,0% / Erikoisuus (Alkon määritelmä)

Teerenpeliltähän tuli tarjolle myös juhlaviski ja lahtelaistislaamolle harvinaisemmin savuinen sellainen. Kevyttä savuisuutta huhuillaan olevan tarjolla myös saman katon alla toimivan panimon juhlakalussa, mutta tarkempi tyylimääritys on ainakin itselleni vielä arvoitus. Tummahkoa, savumaltailla ryyditettyä olutta on joka tapauksessa Lahdesta tulossa. Humaloinnissa näkyy käytetyn Perleä ja Mandarina Bavariaa eli speksien perusteella odottamisen arvoinen olut kaiken kaikkiaan.

Laitilan Agricola Suomi 100 Juhlaolut

3,96€ / 0,33l / 6,5% / Belgian Ale (Panimon määritelmä)

Agricolahan on seikkaillut laitilalaisten matkassa aiemminkin, mutta nähtävästi toisinto vuoden 2014 pienpanimokattauksen Belgian Strong Alesta jää näkemättä. Tällä kertaa etiketissä seisoo Belgian Ale ja vahvuutta on laskettu aiemmasta kahden prosenttiyksikön verran. Maltaissa pale alea, melanoidin- ja bisquit-laatuja humaloinnin nojatessa East Kent Goldingiin ja Northern Breweriin. Myös muita merkkihenkilöitä soisi näkevän juhlahumun juomakattauksessa ihan yleisestikin...


Prykmestar Terva Suomi 100 Juhlaolut

5,46€ / 0,50l / 6,1% / Tumma Lager (Alkon määritelmä)

Uudestakaupungista tulee tämän viisikon odotetuin olut, ainakin jos katsotaan puhtaasti Olutkellaristin lasien läpi. Hitusen paahtunut, tervasiirapilla ja katajanmarjoilla terästetty dunkler bock kuulostaa sen verran puhuttelevalta, että pitänee alkaa suunnittelemaan matkaa mökkimiljöön hongikon katveeseen, ihan vain optimaalisen fiiliksen saavuttamiseksi.


Bryggeri Vuosisata Suomi 100 Juhlaolut

5,74€ / 0,33l / 10,0% / Vahva lager (Alkon määritelmä)

Joku vääräleuka voisikin todeta, että ”mikäpä sen suomalaisempaa kuin ylivahva viinalager”.  Tokkopa Sofiankadulla kuitenkaan on tärpätin keittoon aikaa lähdetty haaskaamaan, mutta kyllähän tämä melko mairean vahvuinen lagerolut herättää sekä kutkuttavaa kiinnostusta että hienoisen pelonsekaisia tuntemuksiakin. Vaikkei väri tietty koko totuutta kerrokaan, huojentaa pähkinänruskeaksi kuvattu, samea ulkoasu mieltäni melkoisesti. Luotto Suomen kenties tasalaatuisimman ja varmaotteisimman panimon osaamiseen on tässä kohtaa vahvempaa kuin itse olut, joten ehdottomasti testiin tämäkin.

Svaneke Säkkijärven Polkka Suomi 100 Juhlaolut

5,99€ / 0,50l / Stout & Porter (Alkon määritelmä)

Valtioiden välinen huomaavaisuus on erinäisten juhlatapausten kohdalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja siksipä me saamme osaksemme tanskalaisen kädenojennuksen Svaneken juhlaoluen muodossa.  Kuuden euron hintaan myyntiin tuleva, lakritsilla maustettu paahde-elämys on kieltämättä kekseliäästi nimetty, mikä nostaa sympaattisen, joskin aina niin tasapaksun panimon osakkeita hitusen. Säkkijärven Polkasta itselleni tulevat nimittäin aina mieleen Viipurin radiomiinat ja niihin liittyvä, paikallisista varmasti loputtomalta tuntunut ”ikivihreän” renkutus.

Ihan mukavasti on suomalaisuutta saatu puettua oluiden muotoon, mutta kyllähän juhlavuosi vajaaksi uhkaa jäädä ilman satavuotis-sahtia tai edes pientä rukiin kosketusta. Maatiaishumalatkin kuulostaisivat sinällään kivoilta ideoilta jo ihan perinteisen lainsäädännönkin puitteissa ja miksipäs ei HIISIltäkin voisi jokin unohdettu suomalainen suokristus löytyä varastosta... Mutta aloitetaan juhlavuoteen valmistautuminen nyt tällä kattauksella ja katsotaan mitä tuleman pitää. Jostain syystä jäin elättelemään ajatusta, että saas nähdä tuoko oktoberfest-sekoiluissa kunnostautunut Hartwallkin jossain vaiheessa jonkinlaisen Balttiassa pannun, ihanan ”craft henkisen” lisänsä kattaukseen… Toivottavasti ei.

Se, että onko Bornholmissa valmistetun, etiketillään tuotehausta läpi päässeen Suomi-oluen mukana olo kuinka perusteltua, onkin sitten vähän niin ja näin… Mutta onhan tuolla listoilla vaikka mitä muutakin ”kivaa” ja ”juhlavaa”, kuten hitusen epäilyttävästikin mainostilaa saanut juhla-Kossu, tammitettu Jallu sekä alati lisääntyvästä Viron matkailusta muistuttava, juhlallinen Vana TallinnTumma Lakritsi Suomi 100 Vuotta (jonka saanee Tallinnan satamasta puoleen hintaan).

Kotimaiset viinitilat näkyvät jääneen tuontiartikkelien jalkoihin vain Finnviinin palkitun Sametti-viinin sekä Punaisen Tuvan Viinitilan Mahlaskumpan pitäessä pientuottajien lippua salossa. Juhlaviinejä tulee mm. Ranskasta ja Italiasta luxemburgilaisen, espanjalaisen ja ranskalaisen kuohuvan ohella. Altian viinojen vastapainoksi tarjolla on asiaankuuluvat juhlavuosikonjakit, mutta ehkä eniten touhussa huvittaa nimikikkailut, kuten Oodi Vapaudelle Suomi Finland 100 Cava Semi Seco ja kumppanit. Se toki täytyy todeta, että ainakin osalla tuontiviinaksista on kotimaista näkemystä taustalla. Esimerkiksi juuri esille nostamani semisekava Cava Semi Seco-viritys on saanut kuvituksensa muotisuunnittelija Katri Niskasen kynästä ja juoman on ideoinut Social Winesin kaupallinen johtaja Liisa Tirronen.

Fun fact: tätä kirjoittaessani Alko astui 2000-luvulle avaamalla verkkokauppansa.

Kippis!

2 kommenttia:

 1. Teerenpeli Suomi 100 Juhlaolutta ehätin jo maistamaan. Tuoksu oli raikas, makukin, vaikka body on keveämmässä sarjassa. Joisin toistekin. Rakkaus omaan kotimaahan ja osaaviin tekijöihin tulee näkymään valinnoissa. Tuo Vana Tallinn ei tule päätymään ostoskoppaani, ei täällä eikä etelässä.

  FinFlincka -71

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teerenpeli onkin juuri lasissa ja hyväähän tämä kieltämättä on. Myös aiemmin kokeillut Prykmestar ja Bryggeri toimivat myös hyvin. Eipä noita muualla tehtyjä vuosijuomia oikein kiinnosta ostella, lähinnä huvittaa nuo punkut ja kuoharit. Sahtia sen olla pitäisi.. :)

   Poista