keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Riegele Speziator


Jo on jokunen hetki vierähtänyt edellisestä tarinoinnista augsburgilaisen Brauhaus Riegelen maistuvien oluiden ääreltä. Tällä kertaa esiin kaivettiin doppelbockien ator-päätettä nimessään tunnustava, runsas ja miellyttävän maltainen Riegele Speziator, joka ei jätä niin sanotusti kylmäksi hitusen koleammillakaan keleillä. Perusvarmoja ja perinteisiä germaanioluttyylejä mieluusti läpikäyvä, hyvinkin laadukkaita makuja tarjoileva panimo on yksi omaan suuhun ehkä parhaiten kolahtaneista saksalaisista Ayingerien ja Weltenburgereiden ohella.

Aiemminhan blogissa on esitelty panimon premiumimpaan BierManufkatur –sarjaan kuuluva, samanvahvuinen Ator 20 -doppelbock, joka sekin keräsi kehuja osakseen. Sen tarkemmin en näiden kahden oluen eroista ole perillä, mutta nähtävästi jotain eroja spesiaalihinnoitellun sarjan ja ”perusvalikoiman” välillä kuitenkin on. Tai sitten kyseessä on vain oivallinen, sopivasti hintaa nostava vedätys meitä hifistelijöitä kohtaan. Mene ja tiedä, hyvin ovat joka tapauksessa maistuneet nekin. Itse panimosta kirjoitin tujusti iskevän Amaris 50 -pilsin yhteydessä seuraavaa:
Augsburgilainen Brauhaus Riegele on itselleni täysin uusi tuttavuus, joskin sen historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka. Panimon nykyinen nimi on kuitenkin peräisin hieman tuoreemmalta ajalta, tarkemmin sanottuna vuodelta 1884, jolloin Sebastian Riegele hankki sen itselleen. Panimo muutti ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella kaupungin laitamille. ja sen ”uusi” art noveua-tyylinen rakennuskanta on kuuleman mukaan alueen maamerkki. Riegele on Augsburgin suurin yksityinen panimo ja toimii edelleen perheyrityksenä – jo viidennessä sukupolvessa!
Riegele Speziator
Ruskea, hivenen punertava ja valoa kauniisti taittava olut. Tuoksultaan runsaan maltainen, makeahkon limppuinen ja hivenen paahtunutkin. Hienoa, ehkä pippuriin vivahtavaa kuivuutta, kevyttä yrttistä tuiverrusta. Oikein, oikein mainio viileässä illassa.

Maultaan runsas, syvä ja lopetukseltaan jopa intensiivinen. Tummaa, paahtuneen siirappista limppua, jossa pintaan kevyesti paahtunut imelyys tiivistyy kohden loppua nostaen esiin myös kevyen korventuneen, joskin toimivan aromin. Lopetuksessa on korkeimman huipun jälkeen aistittavissa kohtalaista yrttiruohoisuutta sekä vienoa maustemaisuutta valkopippurin ja pähkinän vivahteella. Maltaan muhkeaa mahtiahan tämä olut on alusta loppuun ja monivivahteinen makumaailma yleiseen runsauteen ja kevyeen lämmittävyyteen tekevät tästä mainion takkatulioluen. Runsaat doppelbockit usein todistavat, että lagereistakin löytyy hidasta arvokkuutta, Riegele nousee tähän kastiin heittämällä.

Tuomio: Ensiluokkainen, runsas ja monipuolinen doppelbock hitaaseen nautiskeluun. 

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti