Viskitynnyröity Imperial Stout: Borg Surtur Nr. 8.2 |
- Tyyli: Imperial Stout
- Alk.%: 14,5
- Panimo: Borg Brugghús, Reykjavik, Islanti
- Pantu: Ölgerðin Egill Skallagrímsson, Reykjavik, Islanti
Suomalaisilla
pientislaamotuotteilla menee tällä hetkellä lujaa ja vähän samanlaista surinaa
kuuluu myös muualta pohjolasta. Islantilainen pienpanimotuotanto on alkanut herättää
kiinnostusta entistä laajemmin ja aiemmin ”melko usein” vastaan tullut Einstök
Ölgerð on saanut kaverikseen mm. olutpiirejä kiehtovan Borg Bryghúsin tuotteet.
Näitähän on rantautunut viime aikoina mukavasti Suomeenkin. Välihuomiona on
sanottava, että odotan innolla sitä päivää, kun Suomessa rekisteröidään
olutnimikkeeksi tai brändiksi suussa soljuva ”ölgerö”. Mutta niin…
Reykjavikilainen Borg on
saanut mainetta mm. saarivaltiossa ilmeisen perinteisen savustustekniikan
hyödyntämisen ansiosta. Kukapa ei lampaan lantakasasta kyhätyn nuotion yllä
savustettuja ruokatuotteita halajaisi maistaakseen, saati sitten lantasavussa
heleästi paahdetuista maltaista valmistettua savuolutta juotavakseen haikailisi.
Itseäni ainakin kiinnostaisi. Panimon lantasavuinen Fenrir Nr. 26 onkin saanut
ausseilta tittelin ”World’s Wackiest Beer”. No mikä jottei.
Ja sitten sitä surinaa.
Nimikkeiden valossa varsin tuottelias panimo on koetellut asiakaskunnan
mielikuvien ohella myös oluen valmistuksen rajoja – ainakin Islannin
mittakaavassa. Sen keväällä julkaisemat Surtur 8.1 ja 8.2 -oluet ovat
saaripahasen vahvimmat koskaan valmistetut oluet
14,5-prosentin voimakkuudessaan. Surinamittelua
on harjoitettu useamman erän voimin, mutta muissa numeroyhdistelmissä vahvuudet on säädetty mainittua kaksikkoa maltillisemmiksi, hieman reiluun kymmeneen prosenttiin. Oluet valmistetaan nähtävästi naapruissa toimivan, Egil-lagereistaan tunnetun Ölgerðin Egill Skallagrímssonin laitteilla - ainakin Ratebeerin mukaan.
Nappasin maistoon Jyväskylän
Harry’sin kaapista löytyneen Surtur 8.2:n. Nimessä esiintyvän numeron
perusteella luulin saavani maltillista ja pehmyttä, nimenomaan reilut
kahdeksanprosenttista paahdeherkkua, mutta ensisiemauksen jälkeen suoritettu etiketin
selaus paljasti karun totuuden. Tai no kyllähän sen jo mausta huomasi, että
aika korkealla kuljetaan. Tämän olutkokemuksen myötä ymmärrän hyvin, että
panimo on pitänyt alkoholilukeman maltillisena muiden Surturien kohdalla. Liika on
joskus liikaa.
Puoli vuotta
bourbon-tynnyreissä kypsynyt olut saa panimon muiden imperial stoutien tapaan
nimensä skandimytologian Surturilta eli Surtilta, yhdeltä Muspelia vartioneelta tulijättiläiseltä. Jätti vaelsi ragnarökin aikana ympäri maailmoja sytyttäen ne tuleen palavalla miekallaan, mikä aiemman lantanuotiotarinoinnin
jälkeen pistää kieltämättä hymyilyttämään. Tähän olueen ei tuota menetelmää ole
kuitenkaan käytetty. Se olisikin voinut antaa oman lisäsävynsä vähän
yksioikoiseksi kääntyvään elämykseen.
Surtur viittaa myös Islannissa käytettyyn, mustaa tarkoittavaan sanaan, mikä kuvastaakin tummanpuhuvaa kokonaisuutta hyvin. Nimi aiheutti pientä hämmennystä ensimmäisten Surturien tullessa markkinoille vuonna 2012 ilmeisesti rasistiseksikin koetun kaikunsa vuoksi. Ehkä islantilaisten Suomeakin järjettömämpi historia oluen poliittisen sorsimisen suhteen on jättänyt painavan jälkensä jaloilleen urheasti pyrkivän panimokulttuurin niskaan monessa mielessä.
Borg Surtur Nr. 8.2 |
Musta, houkuttelevan näköinen
olut. Tuoksussa runsasta vaniljaisuutta mokkaista paahteisuutta vasten.
Salmiakki nousee myös esiin.
Maultaan ihan hyvä, joskin kärkäs ja ehkä vähän hervoton. Vahvuus ei tunnu paksuutena ja terävä, alkoholinen salmiakkisuus pääseekin pistämään vähän - aika reilun - ärhäkkäästi. Ajan mukaan homma tasapainottuu, muttei riittävästi. Loppuun iskee vielä lajityypille ominainen, melko runsas humalointi, joka pelaa yhteen salmiakin ja lopulta suhteessa harmillisen ohueksi jäävän paahteen kanssa. Myös alkoholin katkua on lämmön kanssa ilmoilla. Tynnyrin bourbontunnelma ei omassa muhkeudessaan kanna riittävän pitkälle ja vahvan oluen tunnelma jää yllättävän ohkaiseksi, koruttomaksi ja raa’aksi.
Ehkä 14,5-prosenttinen tuote
on jo lähtökohtaisesti tehty liian vahvaksi, eikä useamman prosentin
poisleikkaaminen varmasti tilannetta pahentaisi alkoholin maun ja sen tuoman
kuivuuden oletettavasti harvetessa siinä samalla. Muhkeutta siis toivoisin,
niin makuun, suutuntumaan kuin tunnelmaankin. Tasapainoa voi näissä
vahvuuksissa olla ehkä vähän turhakin peräänkuuluttaa, mutta kivahan
jonkinlainen balanssi kuitenkin olisi. Ei susi, mutta ei vallattomia kehujakaan
ansaitseva imperial stout.
Tuomio: Kärkäs, tynnyröinnistä liiaksi kärkevyyttä saanut, alkujaankin ehkä turhan voimakkaaksi tavoiteltu imperial stout.
Tuomio: Kärkäs, tynnyröinnistä liiaksi kärkevyyttä saanut, alkujaankin ehkä turhan voimakkaaksi tavoiteltu imperial stout.
Pisteet: 34/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti