torstai 3. marraskuuta 2016

Alkon Jouluoluet 2016

Joulun taikaa...

Joulu kolkuttelee jo ovilla eikä kauppakeskusten käytävilläkään ole enää turvassa "Joulun Parhaat" renkutusten taustamelulta. Onneksi lumisen aloituksen saanut marraskuu tuo valoa odottavan arkeen: Alkon jouluoluet saapuvat tarjolle kuun 11. päivä kaikkiaan 23 tuotteen voimin. Joukossa on useita menneiden vuosien "vanhoja tuttuja" ja paikoin jopa kyllästymiseen asti toistuvia sesonkituotteita. Tietynlainen jatkuvuus on toki hyvästä, eikä koko listaa kannatakkaan kerrasta lähteä siivoamaan. Jonkinlainen tuuletus voisi kuitenkin tehdä terää jo pelkkien oluiden, mutta myös valikoitujen panimoiden suhteen. Rajallinen hyllytila kun pakottaa valikoiman vääjäämättä melko suppeaksi jo lähtökohtaisesti.

Noh, on joukkoon uusiakin tuulia mahtunut. Joulu- ja talviteema paistaa luonnollisesti läpi ja (usein tarpeettomat) maustekikkailut pitävät edelleen pintansa, vaikka se pahin trendi vaikuttaakin onneksi jo taittuneen. Myös ns. suuret oluet loistavat poissaolollaan, mikä on näin harrastajan näkökulmasta todella sääli. Esimerkiksi oikeasti varteen otettavat, lämmittävät jenkit puuttuvat kokonaan.

Katseet kääntyvätkin vahvasti maahantuojien suuntaan: löytyisikö sieltä päästä innostusta nostaa tilausvalikoimaan jotain herkullista? Toivotaan näin. Tokihan tämä perusvalikoimakin jotain tarjoaa ja jos ei sitten muuta, niin parit hyvät perustärpit joulupöytään ja sen ympärille. Tyhjentävää ostolistausta on kuitenkin nyt hankala koostaa, sillä mukana on paljolti tuotteita, joiden ostopäätös tapahtunee hyllyn äärellä, jos sielläkään. Ohimennen täytyy todeta, ettei ajan hermolla oleminen tuntuisi olevan "se juttu" Alkon suunnalla, ainakaan mitä näihin parin viime vuoden joulusatseihin tulee.

Sesongin ulkopuolelta löytyy myös pari kourallista uutuuksia jo marraskuulle ja joulukuussakin tullee kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Ehkä sieltä voisi tilausvalikoiman rinnalle kaivella enemmän innostusta. Fuller'sin Vintaga Alea on mm. huhuttu kertaeräksi tulevan. Toivottavasti pitää paikkansa.

Mmmm...

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
3,98€ / 0,5l
Savuolut / 6,5% / Brauerei Heller, Bamberg, Saksa
Ratebeer: 100/100

Pam! Monen joulu on tätä myöten pelastettu ja mikäli omatkin tilausurkit pääsevät loppumaan, on pitkäripaisesta helppo kantaa lisää savu pirttiin. Se, onko Urbock maailman paras (savu)olut jää kunkin itsensä pohdittavaksi, mutta sen tarjoamaa tunnelmaa ja savunkatkuista symboliikkaa yhdistettynä pettämättömään laatuun ei voi kukaan kiistää. Maineensa veroinen, vähintäänkin. Suorastaan törkyisen hyvä olut.

Schneider Aventinus Weizen-Bock
4,98€ / 0,33l
Eisbock / 12,0% / Schneider Weisse G. Schneider & Sohn GmbH, Kelheim, Saksa
Ratebeer: 100/100

No niin. Muhkea, oluthifistelijöiden suosikkivehnä. Tuttu, muttei niinkään turvallinen, vehnäoluiden kanssa taikojaan tekevien schneidereiden hekumallisen TAP6-weizenbockin jäätislattu, eli mauiltaan ja vahvuudeltaan entisestään tiivistynyt makupala hitaaseen, mutta taattuun nautiskeluun. Nektaria pullon täydeltä. Nähtävästi puolisen euroa ollut hinnankorotuspaineita viime joulun kattaukseen nähden. Olikos tämä jossain välissä tilausvalikoimassakin?

Ayinger Winter Bock
4,69€ / 0,5l
Doppelbock / 6,7% / Brauerei Aying, Aying, Saksa
Ratebeer: 100/100

Sama virsi joka vuosi: Alko ottaa kapeaan jouluvalikoimaan tuotteen, joka on jo vakiovalikoiman kautta hyllyssä. Eri nimi, isompi pullo... Siinä se. Lieventävänä asianhaarana voitaneen pitää sitä tosiasiaa, että kyseessä on tyylilajinsa yksi kauneimmista, parhaimmista ja tunnustetuimmista edustajista eikä panimoakaan voi millään mittapuulla heikoksi nimittää. Saksan parhaimmistoa, helposti. Silti toivoisin joku vuosi rohkeutta heitellä verkkoja vähän syvemmälle, jos vaikka repäisisi ja ottaisi laatudoppelin Ayingerin sijaan jostain muualta. Ihan vain vaihtelun vuoksi. Celebrator kun jo hyllystä löytyy.

Humalove Winter Moo
7,64€ / 0,5l
Sweet Stout / 7,0% / Humalove Brewing, Helsinki, Suomi
Ratebeer: N/A

Milk Stouttia kohtalaisen hyvin viime aikoina esillä olleilta kiertolaisilta. Isäntäpanimoa ei Alkon kuvasto kerro, mutta luotettavasta lähteestä kuultuna Malmgårdilla olisi nyt vierailtu. Maussa luvataan luumuisia ja salmiakkisia tunnelmia mausteita unohtamatta eli kyseessä tuskin lienee peruspaahteinen laktoosipommi kuitenkaan. Hinta on sen verran ronski, että pitänee odotella kokemuskommentteja ennen omien rahojen sijoittamista. Ehkä tuo puoli rauhoittuu jahka Humaloven ja parin muun gypsy-tahon UG Brewery -hanke pärähtää käyntiin.

Ridgeway Insanely Bad Elf Vintage Ale
4,45€ / 0,33l
Barley Wine / 11,2% / Ridgeway, South Stoke, Englanti
Ratebeer: 13/100

Jokuvuotisen tonttuilun aika... Vaikka brittimenoon on kuinka yrittänyt päästä ja päässytkin sisälle, ovat ritkevein tonttuoluet olleet melkoista tervanjuontia. Insanely Bad Elfin reseptiä viilataan vuosittain hieman ja tällä kertaa mukana on tummien ja pale ale -maltaiden ohella Challengeria ja Boadiceaa. Olisiko tänä vuonna valaistumisen paikka? Pitänee aloittaa rohkeuden kerääminen jo nyt...

Kapuziner Winter-Weissbier
3,99€ / 0,5l
Hefeweizen / 5,4% / Kulmbacher Brauerei (Schörghuber), Kulmbach, Saksa
Ratebeer: 76/100

Saksalaiset perusmaut kuuluvat joulunkin aikaan, mutta valitettavasti Kulmbacher ei aivan sinne germaanipanimoiden kärkikastiin ole koskaan kuulunut. Tasaista, vähän tylsää keskilinjaa ilman suuria harha-askelia tallustavan panimon jouluinen vehnäolut on lajissaan ihan kelpo tuote, muttei innosta sen suuremmin. Vaihtelu tekisi tässäkin kohtaa hyvää, vaikka kyllähän moni Kapuzineristä hyvän kumppanin illan viettoon saakin.

Cuvéen tuunattu versio tuli tällä kertaa ja sehän kelpaa hyvin.

Liefmans Glühkriek
9,98€ / 0,75l
Hedelmäolut / 6,5% / Liefmans (Duvel-Moortgat), Oudenaarde, Belgi
Ratebeer: 96/100

Aiemminkin tarjolla ollut, glühweinen tai glögin korvikkeeksi kelpaava olut. On ihan oikeasti hemmetin hyvää hitusen lämmitettynä, pulkkamäen jälkitunnelmissa nautittuna. Valmiiksi vihreään lahjakääröön pakattu, suuri pullo tarjoaa iloa isommallekin porukalle ja sisältö on itseasiassa maustettu versiointi panimon mainiosta Cuvée Brut -oluesta. Oma ostosuoritus jäänee tällä kertaa tekemättä, sillä kellarissa on vielä pullollinen aiempien vuosien sadosta poimittua Glühhiä...

Malmgård Arctic Circle
5,17€ / 0,5l
Aromatisoitu olut / 7,3% / Malmgårdin Panimo, Malmgård, Suomi
Ratebeer: 95/100

Usein toistuva, aina niin odotettu. Ruista ja katajaa, perkele! Tästä minä nautin. Sinällään toivoisi, että Arctic Circle kuuluisi jollain tapaa perusvalikoimaan ja olisi näin saatavilla muulloinkin. Samalla se vapauttaisi joulusesonkiin tilaa Malmgårdin muille tuotteille, sanotaan nyt vaikka että Ruotsiin lähetetylle talvibarleywinelle... Saakelin hannuhanhet. Huhut tosin kertovat, että Malmgårdin Imperial Winter Warmer olisi tulossa kertaeränä tarjolle eli vielä ei kannata heittäytyä länsinaapureille kateelliseksi. Tehdään se vasta sitten, kun näemme kuinka paljon enemmän saamme siitä pulittaa.

Huomasittekkos muuten, että Malmgård uusi tuoteperhettään kesän aikana? Huvila-sarja sulautettiin osaksi Malmgårdin perustuoteperhettä mikä samalla yhtenäisti oluiden ulkoista ilmettä. Minusta ihan hyvä veto. 

Mikkeller Santa's Little Helper 2016
5,19€ / 0,33l
Belgian Strong Ale / 10,9% / Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska (pantu De Proefilla)
Ratebeer: N/A

Pukin pikku apuri is back! Ja jälleen kerran uusitun reseptin voimin. Muhkea belgiale täynnä lämpöä ja tunnelmaa. Niin sanottu varmahaku omalla kohdalla. Löytyy niin suklaamallasta kuin Hallertauta ja Centennialia sekä leikittelevämpää otetta appelsiininkuoren ja korianterin siementen voimin. Kandisokeriakin löytyy. Yksi kattauksen varmoista "no nyt!" oluista.

Beer Hunter's Mufloni Talviporter
3,70€ / 0,33l
Porter / 6,0% / Beer Hunter's, Pori, Suomi
Ratebeer: 74/100

Tuttu ja talvinen porilainen. Ehkä hienoisen rohkeampaa ja uuttakin väriä olisi rannikkoseutumme helmeltä toivonut, mutta sopivaan väliin sovitettuna tässäkin on kelpo kumppani talvi-illan viettoon. Ensitutustuminen hanatuotteen kanssa ei ollut järisyttävä, mutta yhteinen sävel on sittemmin löytynyt. Perushyvä, ei sen ihmeempiä kuitenkaan.

Nøgne Ø Rød Jul
6,98€ / 0,5l
Double IPA / 8,0% / Nøgne Ø (Hansa Borg), Grimstad, Norja
Ratebeer: 36/100

Se, joka väittää ettei Nøgnen oluet kiinnosta, valehtelee. Se, joka toteaa että Nøgnen oluista saa pulittaa mansikoita, on tehnyt oivallisen päätelmän. Se, joka sanoo ettei hyvää DIPAa saa hedelmillä pilattua, ei todennäköisesti ole koskaan laittanut sekaan kuivattua viikunaa tai aprikoosia. Ainakin ajatus vähän kylmää, mutta kaitpa se sitten on sitä joulun ilosanomaa. Mielikuvasta huolimatta tämä kiinnostaa jollain pervolla tavalla, vaikken täysin vakuuttunut olekaan. Humalakattaus on mukavan kuuloinen eli Galaxya, Chinookia ja Cascadea. Luulisi sen puolen pelittävän, joskin paahdetut maltaat vähän ihmetyttävätkin. Hmmm...

Freezing stuff...
The Flying Dutchman Nomad Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA
4,30€ / 0,33l
India Pale Ale / 6,0% / The Flying Dutchman Nomad Brewing Company, Vantaa, Suomi
Ratebeer: N/A

Oluiden nimeämisen perusteella hulluksikin hollantilaiseksi käsitettävä Ronald on taas käynyt Belgiassa keittelemässä ilolientä iloksemme. Lapsuuden traumat nimellään herättävä talvi-IPA kiinnostaa kyllä, lyöhän se tiskiin täyslaidallisen aromaattista puristusta Cascaden, Centennialin, Mosaicin ja Citran voimin. Vastikään oluillaan kansainvälistäkin menestystä ansainnut kiertolainen on vakuuttanut tyylillään, joten tällä tuskin mennään metsään. Tällä kertaa mukavaa variaatiota valikoiman suhteen eli ei "aina" sitä BrewDogin tai Mikkellerin vähän hutaistua joulu-IPAa. Nice!

Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Talvibock
3,99€ / 0,33l
Doppelbock / 9,2% / Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki, Suomi
Ratebeer: N/A

OlutExpoilta jo raportoitiin muhkeasta ja rehdin maltaisesta uutuudesta. Runsas doppelbock kotimaiselta laatupanimolta kiinnostaa ja kovasti. Huhujen perusteella uskoisin tässä olevan passeli olut pirtaani. Uudessakaupungissa on nähtävästi otettu pienemmätkin pullot käyttöön. Siidereitähän on näissä 0,33-litraisissa tainnut aiemmin jo ollakin...

Põhjala Jõuluöö
5,99€ / 0,33l
Imperial Porter / 8,0% / Põhjala, Tallinna, Viro
Ratebeer: N/A

Jouluyön taikaa virolaisittain. Etelänaapurin craft-skenen kirkkain tähti tuikkii nyt iloksemme. Panimon muhkeiden ööhhien sarja on saanut jatkoa jouluisen version myötä ja kieltämättä kaakarouheella ja vaniljalla maustettu paahdenautinto kiinnostaa. Ja kovasti. Kohtalaisen korkein odotuksen lähden tätä hakemahan...

Samuel Adams Winter Lager
3,98€ / 0,33l
Aromatisoitu olut (Tumma Lager / 5,5% / Boston Beer Company, Boston, Massachussetts, USA
Ratebeer: 67/100

"Luontaisin aromein" ja maustein ryyditetty sadamssilainen tekee paluun vuoden harharetken jälkeen. Hinta on nykytrendistä poiketen aiempaa (sentin) edullisempi ja itse olut lienee kasannut itselleen uskollisen kuluttajakunnan. Mikäs siinä, aika harmiton lisä tarjontaan. Valitettavasti valikoiman ainoa jenkkiolut, mikä tietty korpeaa ja kovaa. Tällä ei nimittäin American Strong Alen janoissa kuuhun mennä.

Shepherd Neame Christmas Ale
4,98€ / 0,5l
English Strong Ale / 6,7% / Shepherd Neame, Faversham, Englanti
Ratebeer: 46/100

Sumusaarten sepiniemet ovat tulleet Alkon kautta hyvin tutuiksi ja sinällään emmerdalemaista, pysähtyneen maalaistunnelman konstittomuutta tarjoileva valikoima on ajan myötä alkanut sympaattisuudellaan kiehtomaan. Ei suuria tunteita, ei suuria lupauksia, mukavan "tylsää" brittimenoa alusta loppuun. Ehkä saarilta olisi tähän tyylilajiin vähän iskevämpääkin kampetta löytynyt, mutta turha sitä enää vääntää. Varovainen suositus yllämainitut varoitustekstit huomioiden.

Apuja joulupukille...
Stadin Panimo Belle Saison d'Hiver
5,49€ / 0,33l
Saison / 6,5% / Stadin Panimo, Helsinki, Suomi
Ratebeer: N/A

Jonkinlaista talvisaisonia StaPalta? Sen enempää olut ei sitten kerrokaan, mutta jenkkivetoisesti aromihumaloitua se ainakin on. Maltilliset katkerot (25 EBU), panimolle tyypillinen kuivahumalointi ja esittelytekstin "keskiasteisesti humaloitu, herukanlehtinen, hieman aprikoosinen, yrttinen, raikas" -osuus puhuttelevat oluen potentiaaliseksi testikohteeksi. Miksei jo marraskuun aikana? Lienee jotain sukua taannoiselle La Belle Saisonille.

Stallhagen Brewdolf the Reinbeer
3,55€ / 0,33l
Amber Ale / 6,0% / Stallhagen, Godby, Ahvenanmaa, Suomi
Ratebeer: 79/100

Loppuvuoden avoimella osakeannilla potkua tuotantokapasiteetin kolminkertaistamiseen hakevan ahvenanmaalaispanimon toisinto viimevuotisesta. Luetun perusteella perusvarmaa ja harmitonta tarjoava, varmasti monen joulutunnelmaa hyvin istuva ja monikäyttöinen olut tuttujen ja turvallisten lagerjuomien vaihtoehdoksi.

St-Feuillien Cuvée de Noël
8,98€ / 0,75l
Belgian Strong Ale / 9,0% / Brasserie St-Feuillien, Le Roeulx, Belgia
Ratebeer: 95/100

Ronski belgiolut arvostetulta panimolta. Pullokoko on niinikään tuhti ja aiemmat kokemukset hitusen kylmäksi jättäneestä oluesta eivät innosta uuteen tutusmiseen. Pienessä pullossa olisi voinut harkitakin, mutta nyt jää hyllyyn. Mielipiteestäni huolimatta ilmeisen pidetty ja arvostettu olut. Suosisin silti tälläkin kohtaa valikoiman runsaampaa vaihtelua.

St. Peters Winter Ale
4,99€ / 0,5l
Old Ale / 6,5% / St. Peters, Bungay, Englanti
Ratebeer: 68/100

Brittimenoa rehdissä hengessä. Old Ale kiinnostaa tyylinä kovasti, mutta St. Petersin maitokauppaoluet ovat jättäneet panimosta hieman pelottavankin kuvan. Ehkä tämä sulattaisi sydämeni. Ainakin hieman harvinaisempi oluttyyli Alkon hyllyyn.

Weltenburger Kloster Winter-Traum
3,99€ / 0,5l
Amber Lager / 5,4% / Klosterbrauerei Weltenburg, Kelheim, Saksa
Ratebeer: 95/100

Ikiaikaisen luostaripanimon maltaiset maut lienevät jo varsin tuttuja suomalaisille ja ihan hyvästä syystä. Weltenburgerin makujen äärellä ei nimittäin nenäänsä sovi nyrpistää ja onkin onni, että sen oluet ovat löytyneet kotomaan oluthyllyistä melko kattavasti. Laadukas, perinteinen ja germaanisen särmikäs panimo taitaa maltaiset metkut ja sen kehuja herättävää antia käy mielellään lävitse. Valitsemalla Winter-Traumin tietää saavansa taatusti tasapainoista ja rehtiä lageria. Sesonkiin sopiva, tietenkin vähän yllätyksetön mutta ehkä juuri siksi niin kutkuttava olut.

Sinebrychoff Jouluolut
2,04€ / 0,33l
Tumma Lager / 6,0% / Sinebrychoff, Kerava, Suomi
Ratebeer: 30/100

"Kausikortti avaukseen". Urheilupiireistä tuttu termi, joka sopii tähän kohtaan hyvin. Monille tuttu ja turvallinen, menneisyyttään parempi jouluolut Carlsberg-konsernin suomalaisjaostolta. Tänä vuonna mallasohra tulee Hattulasta. Vähän isompaan janoon tai maisteluun totutteluun. Varmasti kelpo olut joulupöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti