tiistai 22. marraskuuta 2016

Mallaskosken kauppauutuudet: Dark Mood, Tough Luck ja Last LaughNenäpäivä Mallaskoskella?

Seinäjokelainen Mallaskosken panimo tuo päivittäistavarakauppoihin syyskuussa kolme mielenkiintoista olutta. Tough Luck on panimon ensimmäinen 4,7% vahvuinen India Pale Ale, Last Laugh on Mallaskosken klassikoihin kuuluva Amber Lager uudessa pakkauksessa ja Dark Mood taas trendikkääseen rukiiseen pohjautuva paksu tumma lager.

Näillä sanoilla alkoi Olutkellarinkin jo hyvän aikaa sitten vastaanottaman näytepaketin saatekirje. Kolme synkeän humoristisesti nimettyä olutta, joista kaksi oli tyystin uusia tuttavuuksia ja kolmannestakin oli muistijälki useamman vuoden takaa. Oluet tuli testailtua syyskiireiden keskellä ja nyt kun ne näyttävät jo levittäytyneen pitkin pitäjien oluthyllyjä, lienee sopiva hetki avata sanaista arkkua makukokemuksista. 

Oluiden mukana tuli myös panimon logolla ja pohojammaalaista sielun kurjuutta viestivällä tekstin pätkällä varustettu juomalasi, sekä itse panimon pääjehun eli Iso-Jykän naamalla koristeltu lasinalunen. Oluita maistellessani pohdiskelin, että olisi ollut kova juttu sijoittaa parrakkaan kaljupään kuva myös lasin pohjaan, jolloin se kurkistaisi sieltä aina nautintoastian kallistuessa kohti suuta. Mutta joo, sitten asiaan. Aloitetaan tummemmasta moodista 

Mallaskosken Dark Mood

Ruisolut / Tumma Lager
4,7%
Pisteet: 32/50

Dark Mood on pimeneviin syysiltoihin sopiva, tummanpuhuva lager. Makuprofiililtaan se on pehmeän rukiinen. ”Olimme erittäin tyytyväisiä Black Imperial Rye –olueen ja erityisesti siinä käytettyyn simcoe-humalaan. Tähän pohjautuen halusimme luoda hieman kevyemmän, pt-kauppaan sopivan oluen”, avaa Jyri ideaa oluen taustalla.

Pils-, ruis-, crystal-, savu- ja suklaamaltasta koottu, Simcoella ja Centennialilla humaloitu ruislager kuulosti mukavan syksyiseltä paketilta ja osoittautuikin varsin mukiinmeneväksi, sopivan rukiiseksi vaihtoehdoksi markettien hyllymetreille.

Kotikaljamaisen ruskea, suht kevytvaahtoinen olut. Tuoksultaan tumman maltainen, rukiisen leipäinen ja limppuisesta imeltyneisyydestään huolimatta hieman kuiva.

Maultaan varsin toimiva, ehkä hitusen kova mutta samalla myös melko runsas. Rukiisen leipäistä, tumman puhuvaa mallasta, kevyttä siirappisuutta ja yrttistä purevuutta. Tasapainoinen ja maistuva.

Tuomio: Mukavan rukiinen lager. 

Mallaskosken Tough Luck 

Session IPA
4,7%
Pisteet: 33/50
Tough Luck iskee nimensä mukaisesti kuin salama laakealla pellolla. Olut on katkerotasoltaan korkea, mutta makuprofiililtaan silti tasapainoinen. Se on rapsakan hedelmäinen, hyvän juotavuuden IPA. ”Tough Luck suunniteltiin vastaukseksi janoisten oluenystävien kyltymättömään IPA-huutoon”, kertoo panimomestari Jyri Ojaluoma.

Uudenkarhean sessio IPAn kovana kohtalona oli olla – ainakin pisteiden valossa – kolmikon pätevin tuotos perusvarmana ja mutkattomana, silti sopivan rapeana ja raikkaana esiintyvänä humalailoitteluna. Rungossa ripaus vehnämallasta Centennialin, Pekon ja Amarillon hoitaessa toimivan humaloinnin vastuutehtäviä.

Vaalea, kirkas olut erittäin runsaalla vaahdolla. Tuoksu on mainio. Trooppista hedelmää, sitruksista pirteyttä kevyttä makeutta tarjoavaa, vaaleaa mallaspohjaa vasten. Myös vienoa yrttisyyttä taitaa löytyä.

Maultaan hyvä, raikas ja sopuisan rapsakka. Keskirunsasta tropiikin hedelmäisyyttä, loppua kohden nousevaa sitruksen purevuutta sekä vaalean leipäistä, kevyttä maltaisuutta. Loppurutistukseen kietoutuu tuoksussa mainittua yrttisyyttä sekä hennon mausteista potkua. Näppärä ja pirteä vaikutelma kaikin puolin.

Tuomio: Puhdaslinjainen, selkeä ja tasapanoinen sessio-olut.

Mallaskosken Last Laugh Amber Lager

Vienna / Amber Lager
4,7%
Pisteet: 32/50
Amber Lager on Mallaskosken klassikkotuote, joka on vuosien varrella tapahtuneista tuoteuudistuksista huolimatta ainoana oluena pysynyt panimon valikoimassa jo vuodesta 2009. Siksi olut on saanut nimekseen Last Laugh. Amber Lager on pehmeän maltainen, tasapainoinen ja tyylikkäästi humaloitu, punertava lagerolut. Amerikkalainen cascade-humala antaa oluelle sen raikkaan hedelmäisen loppusilauksen.

Se parhaiten nauraa, joka on jo jossain määrin yleisölle tuttu hahmo. Punertava, Cascadehumaloitu amber lager on ollut kätevä kumppani kesäisten grillitouhujen äärellä, mutta taitaa tässä olla parikin vuotta vierähtänyt edellisestä kohtaamisesta. Uusittu nimi, uusittu ulkokuori, vanha tuttu sisältö. Ja varsin hyvä, tasapainoinen sellainen.

Punertava, vaaleahkon ruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksultaan leipäisen maltainen, kevyen toffeinen ja ehkä vienon hedelmäinenkin.

Maultaan avautuneempi, varsin hyvä. Punertavaa maltaisuutta leipäisellä reunalla, karamellia ja sopuisan sitruksista puristusta. Hillitty, tasapainoinen ja vahvuuteen nähden rungokaskin. Toimii hyvin.

Tuomio: Varmaotteinen, punertavan ruskea lager.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti