torstai 10. marraskuuta 2016

Kotiolut: Jyskän Panimo Raivain 2016 Oak AgedJyskän Panimo Raivain 2016 Oak Aged
Talvi kuuluu saapuneen jo Etelä-Suomeen ja pakkasen lisäksi kevyitä merkkejä näkyy jo keskisessäkin Suomessa. Mutta nyt sitten vaikuttaa vahvasti siltä, että meillä on ongelma: barley wine –varastot huutavat tyhjyyttään, eikä tuskaa lämmittäne se tieto, että kenties koko vuoden lämmittävin nektari tuli kumottua jo hyvä aika sitten. Puhun nyt pitkin vuotta muilta blogisteilta kehuja keränneestä Jyskän Panimon Raivain rye winesta. 

Laitisen Mika antoi juhannuksen tietämillä pienen puuhapussin, joka sisälsi mm. kiinnostusta herättäneitä mehiläissahteja sun muuta mukavaa. Jyskän Panimon vuosittaisiin klassikoihin kuuluva, jyhkeä ja rukiinen olut on tuttu jo vuoden 2014 painoksen myötä, mutta tällä kertaa sain maistaakseni tammikypsytetyn version. Raivain 2016 Oak Aged on kypsynyt ranskalaisten tammikuutioiden kanssa ollen muutoin samaa erää kuin muiden blogistien arvioimat pullolliset. Maestrolla itsellään näitä vuosikertoja kuuluu kertyneen kellariin aika hyvä kattaus.

Raivain kuuluu myös Mikan ja olutsommelier-kirjailija-toimittaja Maria Markuksen Rakkaudella Pantua –teoksen reseptiarkiston helmiin. Kirjassa annetaan vinkkejä jyhkeän ja vahvan oluen kotivalmistuksen saloihin sekä esitellään Raivainin valmistusta sekä kerta- että tuplamäskäystä hyödyntäen. Rukiin käyttöä kavahtaville on tarjolla myös ohraisempi parlivain vaihtoehto. Kiinnostava ja hyvin koostettu kirja muutoinkin, mitä näin kotioluiden maisteluun keskittyneenä harrastajana olen sitä mielenkiinnosta lueskellut. Tässä lyhyt lainaus kirjan sivuilta:
Tyyliltään olut on barley wine tai paremminkin rye wine, koska keskeisenä elementtinä ovat rukiin toffeiset, leipäiset ja mämmimäiset vivahteet. Ruis tekee oluesta myös poikkeuksellisen öljyisen ja viskoottisen.
Ja vielä itse tekijän tiedonanto oluen tarkemmista salaisuuksista:
Tämä on rukiinen barley wine, eli rye wine. Ruista on kolmena erilaisena maltaana (vaalea, karamelli ja kaljamallas) yhteensä 15 % mallaspohjasta. Olut on Rakkaudella pantua -kirjan testierä, ja tehty kirjan menetelmillä sekä reseptillä. Huhtikuussa olutbloggareille jakamani näytteet olivat tästä perusversio, mutta nyt kyseessä on tammikypsytetty (ranskalaisia tammikuutioita) versio samasta erästä. Pantu tammikuussa 2016, alkoholia 10 %. 

Jyskän Panimo Raivain 2016 Oak Aged
Punertavan ruskea, käytännössä vaahdoton ja hidasliikkeinen olut. Tuoksultaan se on toffeinen, kuivakakkuisen maltainen, kypsä, rusinaisen hedelmäinen ja sopuisan rukiinen, ehkä kevyen pähkinäinen. Tunnelmaa leimaa selkeä, muttei ylitse tunkeva tammisuus, kevyt vaniljaisuus. Lämmin, runsas, monipuolinen.

Maultaan olut on intensiivisempi, lämpöisempi ja kulmikkaampi. Edelleen toffeinen, leivosmaisen maltainen pohja rusinaisin ja kuivatun aprikoosisin teesein. Kevyttä mausteista potkua, vaniljaa, rukiista särmää ja hienovaraista pähkinää... Lämmin, lopussa puumaisen kuiva, yleisesti soljuva ja huulia hieman tahmaava - hiilihappoja on tuskin nimeksikään eli aikamoista, hidasta nektaria lasista löytyy. "Tynnyröinti" on myös jättänyt oman, toimivan leimansa.

Melkolailla täydellinen syysillan viimeistelijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti