Jyskän Panimo Raivain 2016 Oak Aged |
Talvi kuuluu saapuneen
jo Etelä-Suomeen ja pakkasen lisäksi kevyitä merkkejä näkyy jo keskisessäkin
Suomessa. Mutta nyt sitten vaikuttaa vahvasti siltä, että meillä on ongelma:
barley wine –varastot huutavat tyhjyyttään, eikä tuskaa lämmittäne se tieto,
että kenties koko vuoden lämmittävin nektari tuli kumottua jo hyvä aika sitten.
Puhun nyt pitkin vuotta muilta blogisteilta kehuja keränneestä Jyskän Panimon
Raivain rye winesta.
Laitisen Mika antoi
juhannuksen tietämillä pienen puuhapussin, joka sisälsi mm. kiinnostusta
herättäneitä mehiläissahteja sun muuta mukavaa. Jyskän Panimon vuosittaisiin
klassikoihin kuuluva, jyhkeä ja rukiinen olut on tuttu jo vuoden 2014 painoksen
myötä, mutta tällä kertaa sain maistaakseni tammikypsytetyn version. Raivain 2016
Oak Aged on kypsynyt ranskalaisten tammikuutioiden kanssa ollen muutoin samaa
erää kuin muiden blogistien arvioimat pullolliset. Maestrolla itsellään näitä vuosikertoja kuuluu kertyneen kellariin aika hyvä kattaus.
Raivain kuuluu myös
Mikan ja olutsommelier-kirjailija-toimittaja Maria Markuksen Rakkaudella Pantua
–teoksen reseptiarkiston helmiin. Kirjassa annetaan vinkkejä jyhkeän ja vahvan
oluen kotivalmistuksen saloihin sekä esitellään Raivainin valmistusta sekä
kerta- että tuplamäskäystä hyödyntäen. Rukiin käyttöä kavahtaville on tarjolla
myös ohraisempi parlivain vaihtoehto. Kiinnostava ja hyvin koostettu kirja
muutoinkin, mitä näin kotioluiden maisteluun keskittyneenä harrastajana olen sitä
mielenkiinnosta lueskellut. Tässä lyhyt lainaus kirjan sivuilta:
Tyyliltään olut on barley wine tai paremminkin rye wine, koska keskeisenä elementtinä ovat rukiin toffeiset, leipäiset ja mämmimäiset vivahteet. Ruis tekee oluesta myös poikkeuksellisen öljyisen ja viskoottisen.
Ja vielä itse tekijän
tiedonanto oluen tarkemmista salaisuuksista:
Tämä on rukiinen barley wine, eli rye wine. Ruista on kolmena erilaisena maltaana (vaalea, karamelli ja kaljamallas) yhteensä 15 % mallaspohjasta. Olut on Rakkaudella pantua -kirjan testierä, ja tehty kirjan menetelmillä sekä reseptillä. Huhtikuussa olutbloggareille jakamani näytteet olivat tästä perusversio, mutta nyt kyseessä on tammikypsytetty (ranskalaisia tammikuutioita) versio samasta erästä. Pantu tammikuussa 2016, alkoholia 10 %.
Jyskän Panimo Raivain 2016 Oak Aged |
Punertavan ruskea, käytännössä vaahdoton ja hidasliikkeinen
olut. Tuoksultaan se on toffeinen, kuivakakkuisen maltainen, kypsä, rusinaisen
hedelmäinen ja sopuisan rukiinen, ehkä kevyen pähkinäinen. Tunnelmaa leimaa
selkeä, muttei ylitse tunkeva tammisuus, kevyt vaniljaisuus. Lämmin, runsas,
monipuolinen.
Maultaan olut on intensiivisempi, lämpöisempi ja
kulmikkaampi. Edelleen toffeinen, leivosmaisen maltainen pohja rusinaisin ja
kuivatun aprikoosisin teesein. Kevyttä mausteista potkua, vaniljaa, rukiista
särmää ja hienovaraista pähkinää... Lämmin, lopussa puumaisen kuiva, yleisesti
soljuva ja huulia hieman tahmaava - hiilihappoja on tuskin nimeksikään eli
aikamoista, hidasta nektaria lasista löytyy. "Tynnyröinti" on myös
jättänyt oman, toimivan leimansa.
Melkolailla täydellinen syysillan viimeistelijä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti