keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Mikkeller Porter


Mikkellerin ”perusportteri” on jostain syystä jäänyt aiemmin kokematta – lieneekö syynä melko ehtivän kiertolaispanimon pirtaan liian tavallinen, erottumaton nimi ja pelkistetty olut. En tiedä, mutta huonoja syitä nuo joka tapauksessa olisivat. Olut tuli äskettäin Alkon valikoimiin, joten en keksinyt syytä olla sitä pois hakematta.

De Proefilla tuttuun tapaan pantu porter näkyy eläneen vahvuutensa suhteen jonkin verran ja tällä kertaa sitä sai mukavan jyhkeänä, kahdeksan prosenttisena näkemyksenä. Pale- ja suklaamaltaiden varaan koostettua, Saazilla humaloitua portteria on kiritetty ruskealla kandisokerilla. Kokonaisuus sopii kauniisti pimenevään vuoden aikaan ja sen mukanaan tuomaan viileyteen.

Mikkeller Porter
Todella tumma olut muhkealla, ruskealla ja kestävällä vaahdolla kuorrutettuna. Kaunis näky syksyn sateisessa pimeydessä. Tuoksu on runsaan paahteinen, jopa kahvinen mutta samaan aikaan tuoreen havuinen, yrttinen ja vehreän pureva. Hieman ruokaisaa savuaromia, tummaa suklaata ja mausteitakin. Erittäin toimiva kokonaisuus.

Eikä maku jää pekkaa pahemmaksi. Nokipannukahvinen paahteisuus sekä nuotiosavussa aateloituneen palvikinkun tuiverrus maalautuvat vasten ympärillä kohoavan männikön tuoretta tunnelmaa. Suklaata, kevyttä leipäisyyttä ja tummaa maltaisuutta - perkeleesti havuja, kevyttä yrttiä ja potkivaa mausteisuutta. Jälkiliuku on mäntyisen terävä, suklaisen paahteinen ja hivenen nokinen.

Tuomio: Terhakasti pureva, nokisen paahtunut porter kaikilla herkuilla. Hemmetin hyvä.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti