maanantai 27. marraskuuta 2017

De Molen Bommen & Granaten

De Molen Bommen & Granaten

Holantilaisen De Molenin muhkea Barley Wine ei välttämättä ole ensimmäinen mieleen juolahtava kesäjuoma, mutta silti se sattui varmaksi valinnaksi keskelle loppukesän iltahämyjä. Tai syksyä se taisi jo olla mutta kumminkin. Tarina näkee päivänvalon hienoisen tuplaunohduksen vuoksi. En muistanut arvion olemassa oloa ensinkään ja elin aina tähän päivään saakka siinä uskossa, että kyseinen pullo piilotteli edelleen olutvarastoni pimeydessä. No perhana, olihan se sittenkin jo tuhottu ja muistin sopukoista mieleen nousikin erinomainen makukokemus, jolle näin marraskuun koleudessa olisi varmasti käyttöä.

Bommen & Granaten on runsas, 11,9-prosenttinen, brittityyliseksi ohraviiniksi kuvailtu olut. Aiemminhan sitä sai jyhkeän 15-prosenttisena, mutta melko runsas kokonaisuus se tällaisena kevytversionakin on. Olut on humaloitu Saazilla ja Columbuksella eli tuo puoli tuntuu elävän hieman vuosien varrella – muistan nimittäin nauttineeni granaattiolueni joskus puhtaasti tsekkihumaloitunakin, mutta mitäpä siihen takertumaan. Oma pulloni on korkitettu keväällä 2016 ja valokuvadokumentaatio todistaa BBE-leiman yltävän aina vuoteen 2041 saakka.

De Molen Bommen & Granaten
Punertava, ruskeahko olut käytännössä olemattomalla vaahdolla. Tuoksu henkii tuhdin lämmintä tunnelmaa runsaan maltaisuuden sekä pitkälti greipin ja sitruksen sävyjä tarjoavan, vahvanlaisen humaloinnin voimin. Makeahkossa tuoksussa on syvää rusinan johdattamaa kuivahedelmäisyyttä, tummahkoa leivän reunaa ja vienoa mausteen kuivuutta. Kypsiäkään hedelmiä ei sovi jättää mainitsematta, lämmön mukana korostuvasta toffeesta puhumattakaan. Aika mukavaa menoa siis.

Maku myötäilee tuoksun syviä sävyjä. Toffeinen, keskitumman leipäinen mallas on alussa hyvin esillä. Sitä seuraa nopeasti kehittyvä hedelmäisyyden aalto, joka alkaa tuoreen omenaisesta, mandariinisesta tunnelmasta päätyen puolivälin jälkeen nousevaan rusinan ja kuivatun luumun tahdittamaan kuivahedelmäisyyteen. Lämpöäkin löytyy ja alun mandariinisuus rotevoituu hiljalleen sitrusmaisemmaksi, lopulta hieman greippiseksikin lopetukseksi, jota sopivan kuiva mausteen potku tukee kivasti. Jälkimaku on makeahkon maltainen, rusinainen ja greippisen havuinen.

Suutuntuma on melko pyöreä, jo alussa huulia tahmaava. Aika hidas, muttei ylettömän tuhti nautinto. Arvokas kumminkin.

Tuomio: Lämminhenkinen ja vivahteikas Barley Wine modernilla humalan puristuksella.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti