torstai 2. marraskuuta 2017

VIP: Uudempaa Seppälää ja Sissi Bisseä á la Brewcats


Time for brewolucion...

Tulipa allekirjoittaneenkin otettua vihdoin ensikosketus etenkin aloitusaikoinaan suurta kohua herättäneen Tytökin panee –kollektiivin eli Brewcatsien tuotantoon. Tilaisuus oli itseasiassa varsin juhlallinen, voisi sanoa jopa että poikkeuksellinen, sillä olut oli tarjolla Jyväskylän uuden Kauppakeskus Sepän ennakkoavajaisissa, jota myös VIP-tilaisuutena tykättiin mainostaa. Varsinaiselta maistelumenulta se ei kuitenkaan löytynyt, sillä virallisen avajaiskattauksen puolella oli tarjolla vain erivärisiä viinejä sekä kuohuvampaa juotavaa, mutta keskukseen myymälänsä avannut Carlings paikkasi tilannetta Laitilan siidereiden ja munapitäjässä valmistetun Sissi Bissen voimin.

Tilaisuuden pikkunaposteltava oli koostettu paikallisten tuottajien raaka-aineista ja etenkin sormiannosten ylämaankarjatartar sulatti sydämen. Juomapuolelta ei kuitenkaan paikallista mallasjuomaa löytynyt. Seppä-olut olisi ollut hyvä peliliike, sillä onhan näitä kauppias-, bändi-, brändi- ja kaupunginosaoluita jo aika hyvä pino tehty aiemminkin ja kylässä olisi asiaan vihkiytynyt panimokin ollut. Kauppavahvuisena se olisi löytänyt paikkansa keskuksen kyljessä kiinni olevan Prisman hyllystä ja olisi tarjonnut hyvän lisän ravintolamaailman karjaloiden ja sollien harmaaseen tarjontaan. Ruohonjuuri sen sijaan haisteli tämän makuraon ja tuo HIISIn kanssa räätälöidyn tyrnioluen pian hyllyynsä…

No mutta. Brewcatsiä oli tosiaan saatavilla VIPissä, kunhan vain hieman osasi etsiä. Harvinaisen epäsuomalainen olo siinä craftitölkki kädessä vaatekauppoja kierrellessä oli. Tuntuu kuin olisi vieraillut jonkinlaisessa utopiassa, tai vieläkin vakavampaa: maamme rajojen ulkopuolella, vapaassa Euroopassa. Vuosikymmeniä jatkunut aivopesuperinne näkyy toimivan, sillä hieman varovainen ja syntinen tunne painoi takaraivossa läpi tepastelun.

Ja mitäpä sitä muutakaan parin oluen jälkeen, kuin mennä huutelemaan kansanedustajalle. Paikalla oli tosiaan silmäätekeviä ihan maamme johtoportaasta lähtien ja hetken mietinnän jälkeen totesimme, että intissähän sitä on aikanaan tavattu. Muutama sananen alkoholipolitiikasta, tulevasta lakiuudistuksesta ja muista päivänpolttavista. Edustajan oma kanta kaupparajan nostoon oli vielä epävarma, mutta onneksi minulla oli blogin puolella muistissa, mitä vaalikoneen Viinit kauppoihin? –kysymykseen oli tullut vastattua. Pianhan se nähdään kuinka kepulin sormi napille osuu…

Papun kahvitarjoilu ja tiskiltä ostettu Cortado...
Kylmien ja haaleiden virvoitusjuomien ohella myös kahvia oli tarjolla, kun paikallinen luomukahveihin erikoistunut Paahtimo Papu siirsi kahvilatoiminnan ja -kaupan keskustasta Seppään. Olin jokin aika sitten sopivasti lukenut monitoimiblogisti-Rollen kahvintuoksuista tajunnanvirtaa käsittelevän kirjoituksen, jossa kehuttiin Cafe Cortadon erinomaisuutta. Papun väkihän se Rollenkin oli aiheen pariin tutustuttanut, joten suositus oli tilaisuudessa hyvä testata. Se osuikin kuin nenä nokkaan enkä taida juuri muuta enää kahvilaistunnoilla juodakaan. Mainiota! Seppä-teemaista kahvia tuli muutes paahtimoväelle ehdoteltua, mutta katsotaan.

Koska kyseessä oli varsin sosiaalinen patsastelutilaisuus, jäi tarkemmat makuveistelyt Brewcatsien tuotoksestakin tekemättä. Parista tölkillisestä sai kuitenkin hyvin kiinni ja maistuva, kevyt brittibitterihän se tosiaan oli. English Pale Ale, Bitter… Jotain sellaista. Olut on tosiaan valmistettu Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla Brewcats-poppoon toimesta. Alla vielä ylöskirjailtua tarinaa tölkin ääreltä:

Brewcats x Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Bitter / English Pale Ale
4,7% 35 IBU
Maku on miellyttävä, brittihenkisen maltainen mutta hiilihappojen kohtalaisen voimakkaan olemuksen ansiosta pirteä. Mallaspuoli on toki odotetun kevyt, mutta sopivan leipäisyyden, kevyen toffeen tuntua antava. Humalointi soi kovempaa. Se on rehdin purevaa, hennon brittisitruksista ja puumaisen tasapainoista. Raikas, silti mukavan pubimainen. Ehkä keveydestään hieman kulmikas. Pisteet siellä 33/50 tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti