perjantai 3. marraskuuta 2017

Alkon Jouluoluet 2017

On tullut aika...


Kalenteri käy jo marraskuuta, joten on taas aika listata Alkon jouluolutkattaus. Tällä kertaa tarjolle tuodaan kaikkiaan 24 erilaista olutta yhdestätoista maasta. Toistoa viime vuosilta näkyy olevan runsaasti ja ehkä liiankin kanssa, eikä muutamaa ”kestosuosikkia” näemmä saada vaihdettua raikkaampiin tuuliin. Toistossa on toki puolensakin, mikä näkyy muun muassa muutaman laatulagerin sekä maailman parhaan savuoluen läsnäolona. Tuhdit winter warmerit puuttuvat listalta lähes kokonaan, eikä parin odotetun klassikon lisäksi mitään sydäntä pysähdyttävää pommia tänä vuonna löydy.

Oma ostoslistani jääneekin melko lyhkäiseksi, parin pakkohankinnan saadessa seuraa useammasta ”ehkä, mahdollisesti ja jos siltä tuntuu” tapauksesta. Muu valikoima on onneksi skarpannut hieman ja lohtua saa vaikkapa Fuller'sin Vintage Alen kolmesta eri vuosikerrasta.

(Pikkupäivityksiä 6.11.2017)

Bohemia Regent Zimni Speciál

2,49€ / 0,5l

Tuntematon tuttavuus, perusvarmalta tsekkipilsiltä vaikuttava olut kohtuulliseen hintaan. Mahdollinen hankinta ruokapöydän nurkalle johonkin väliin. Ehkä.

Weltenburger Kloster Winter-Traum

3,99€ / 0,5l

Weltenburger kuuluu kolmen suosikkipanimoni joukkoon mitä saksalaisiin lagertuottajiin tulee. Winter-Traum ei tosin ole juuri se olut mitä jouluna heiltä halajan, mutta onneksi Asam Bock löytyy Alkon valikoimista. Pikkupullossa tosin. Winter-Traum on joka tapauksessa laadukas Vienna lajista pitäville ja muillekin hyvien lagereiden ystäville.

Stallhagen Julbock

3,55€ / 0,33l

Ahvenanmaalaispanimon joulupukin tie ei ole aikoihin joulupöytääni vienyt, mutta vuodesta toiseen toistuvana vakiotuotteena sillä vaikuttaa olevan kysyntää. Onhan 12-vuotinen taival kotimaiselle pienpanimo-oluelle jo kunnioitettava saavutus jo itsessään.

Vakka-Suomen Prykmestar TalviBock

3,98€ / 0,33l

Vakka-Suomen Panimon jykevä Talvibock hurmasi viime vuoden joulugaalassa ja on varma hankinta tälläkin kertaa. Perustelut voi lukea vuodentakaisesta postauksestani.

Ayinger Winter Bock

4,49€ / 0,5l

Ayinger on sitten Weltenburgerin kaveri tuossa saksalaisten lagertuottajien topkolmosessa. Kerron nyt salaisuuden, jota ei saa kertoa eteenpäin: Winter Bock on sama olut kuin Alkon vakiovalikoimassa oleva Celebrator. Ai sä sen jo tiesitkin. Ehkä tästä on ollut joskus puhetta. Perhanan hyvä Doppelbock joka tapauksessa.

Oluet poimittu Marraskuun Uutuudet -lehdykästä.

Samuel Adams Winter Lager

3,98€ / 0,355l

Samuel Adamsin Winter Lageria osasi vähän odottaakin. Tai no olisi osannut jos tuotteen olemassaolon muistaisi. Vähän sellainen jokavuotinen ai niin joo, tuokin –tapaus, joka ei aiheuta toimenpiteitä Olutkellarissa. Myönnän, etten ole edes maistanut, mutta kun ei vaan ole napannut.

La Trappe Witte Trappist

2,98€ / 0,33l

Hollantilaistrappisti ei muistaakseni kuulu sinne luostarioluiden kauneimpaan kermaan, mutta kohtuuhintaisena ja kevyehkönä wittinä toiminee etenkin kalaruokien kaverina ja yleisenä keveyttäjänä, josta ei makua jää uupumaan. Perustekemistä, harmiton ja toimiva lisä tarjontaan.

Erdinger Schneeweisse

3,98€ / 0,5l

Erdingerin vehnäolutlinja on tasaisenvarmaa peruspuuhailua. Laatu on kunnossa, lopputulos maistuu, muttei sen suuremmin jää mieleen. Yksi hyvä vehnä muiden vehnien joukkoon. Hieman talvisempana tosin eli tummempana ja ehkä syvempänäkin.

Mikkeller Do They Know It’s Christmas?

3,49€ / 0,33l

Tanskalaiskiertolaisen hinta on positiivinen yllätys, vaikkei olut mahdottomia odotuksia herätäkään. Perusvarmalta ja panimon teot tuntien toimivalta Columbus-Cascade –kooditetulta IPAlta vaikuttaa, mutta rahkeita riittäisi muuhunkin. Tulee kuitenkin napattua testiin, vaikkei vuodentakainen ravintolapiipahdus hurmioittavia pisteytyksiä näy tuottaneenkaan.

Mustan Virran Santa Olaf Christmas Ale

3,99€ / 0,33l

Jenkkihumaloitu Brown Ale Savonlinnasta. Tämä kiinnostaa ja pullokin on söpö. Lahjapotentiaaliakin siis löytyy. Keskiasteisesta humaloinnista vastaavat tutut ja varmat Simcoe, Centennial ja Cascade.

Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole IPA

4,30€ / 0,33l

Toimivaksi havaittu toisinto viime vuodelta. Tuolloin tykkäsin, tykännen tuosta edelleenkin ja haen jos humalanhakuisuus nousee ajatuksiin.

Alkon valikoimissa toistuvat tietyt lainalaisuudet vuodesta toiseen. Niin hyvässä kuin pahassa tontussakin...

Ridgeway Insanely Bad Elf

4,49€ / 0,33l

Terve, sinä taas… Viinainen ja huonokäytöksinen tonttusarja löytää tiensä kerta toisensa jälkeen hyllyihin. Joku tullee taas kerran minulle sanomaan, että hyvää brittiohraviiniähän tuo on, mutta en silti sorru uusintamaistoon. Olen sen jo pariin otteeseen samoin tuloksin tehnyt.

BrewDog Hoppy Christmas

4,59€ / 0,33l

Vähän väsynyttä toistoa takavuosien punkpanimolta, jonka tuore osakkeenomistaja itsekin olen. Toimii, mutta kokeilisin tänä vuonna mieluusti jotain muuta ja raikasta… Tai sitten raskasta, kun Imperial Stoutit ja muut paksut herkut näkyvät kuormasta lähes kokonaan unohtuneen.

Bryggeri Winter Ale

4,64€ / 0,33l

Viime talvena oli tarjolla tämäkin. Mustaherukkainen talviale jäi itseltäni hyllyyn ja jäänee nytkin. Panimon tason tuntien olisin toivonut perusvarmaa, tummanpuhuvaa lageria tai sitten keskisyvää alepäätä tarjolle.

St.Feuillien Cuvée de Noël

4,70€ / 0,33l

Belgiastakin jotain. Vahva ja mausteinen, vaalea Belgi Strong ei muutama vuosi sitten ihastuttanut, mutta voinen harkita tarjonnan kapeudesta johtuen. Ehkä. Näkyy tulevan tarjolle myös perhepakkauksessa eli 1,5-litraisessa elostelukoossa. Tuo itseasiassa vähän houkuttelisi, mikäli vain riittävästi kaatajia löytyisi seuraksi.

Shepheard Neame Christmas Ale

4,98€ / 0,5l

Sepiniemi se vaan painaa. Olen hiljalleen syttynyt perinteikkään panimon eleettömään ja rehdintuntuiseen brittilinjaan, joten tämän läsnäolo lämmittää mieltä. Toivon mukaan myöhemmin myös sisäisenä tunteena. Vahva harkinta tämän kohdalla.

Nøgne Ø Julequad 2017

5,49€ / 0,33l

Norjalaispanimoa vähän toivoinkin taas näyttämölle. Viime vuonna en heidän tuotteeseen tosin tarttunut, mutta nyt vaikuttaa kivalta tapaukselta. Vahvuutta täyskymppi, kuvauksessa lupaillaan lämmintä ja maltaisen muhkeaa menoa. Ensimmäisen kierroksen varaus.

Kaksi kenties kiinnostavinta..?

Tanker Checkmate Porter

3,77€ / 0,33l

Shakki ja matti… Vaikkei Ratebeer-persentiilit huippulukemissa huitelekaan, kiinnostaa tämä virolaisporter panimon aiempien esitysten perusteella.

Stone Xocoveza

4,70€ / 0,33l

Stonen Euro-verstaan tuotokset ovat jättäneet hieman kylmiksi, mutta kieltämättä tämä jenkkipainoksena varsin kehuttu Imperial Stout kiinnostaa. Moderni tölkkipakkaus kalskahtaa näppärältä ja tarttuu melko suurella varmuudella matkaan.

Põhjala Talveöö

5,99€ / 0,33l

Viron kärkipanimon Öö-saaga on kerännyt kehuja ja vakuuttanut itsenikin, vaikkei ihan sitä viimeistä silausta ehkä ole löytynytkään. Talvihenkinen yömyssy lienee kuitenkin myssy paikallaan, joten tähän tilaisuuteen tartutaan.

Chimay Cinq Cents Tripel

9,48€ / 0,75l

Kattauksen ainoa iso pullo on tuttu valkea chimayläinen. Pullokoko rajoittaa ostohinkua kovasti, sillä lajityylinä Tripel ei kuulu aivan omien suosikkieni tuntumaan. Laadukas ja maistuva olut kaiken kaikkiaan ja belgihörhöt hyväksynevät tämän golfaploodein.

Saimaan Brewer’s Special Life After Caffeine

3,49€ / 0,33l

Saimaalta löytyy sarjan outolintu eli Alkon speksein todettuna maustettu olut. Laktoosia ja kahvia löytyy tästä keitoksesta, joka kuvailun mukaan lupailee paahteista ja luumuista tunnelmaa. Tätä pitänee pohtia ja vähän kuulostella… Oluen nimi oli painetussa uutuusluettelossa muuten Pint Before Decaf, mutta jonkinlainen sensuuri näkyy iskeneen verkkosivuille tulon myötä. Etiketti onkin mielenkiintoista nähdä, kun ainakin verkkosivujen kuvassa komeilee tuo "vanha", alkuperäinen nimi.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

3,98€ / 0,5l

Tässä se on, olut jota ilman ei joulua ole olemassakaan. Viranomaispelleilyt lopettivat panimon oman kaupan toimitukset Suomeen, joten pakkohan se on lakki kourassa Alkoon lähteä kerjuulle. Neljän euron hintalappu hiukan hirvittää, mutta kestää hyvin vertailun pitkäripaisen muiden tuotteiden kanssa. Maailman huippua savuoluiden sarjassa.

Stadin Panimo Winter Rye Lager

4,50€ / 0,33l

StaPalta tulee aina kaikkea jännää, eikä menossa ole oikein tahtonut pysyä mukana. Tällä kertaa tarjolla olisi ruislageria, jota kuvaillaan mm. aprikoosiseksi, kypsän sitruunaiseksi sekä päärynäiseksi. Pitänee maistaa itte, niin tietää mistä puhuvat. Ja koska ruis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti