torstai 23. marraskuuta 2017

Kellarista: Nøgne Ø Red Horizon 3. edition

Nøgne Ø Red Horizon 3. edition
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 12,5
  • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja

Vuosien mittaan paisunutta kellaria on tullut tässä hiljaksiin tyhjenneltyä ja mukavia yllätysten hetkiä onkin tullut vastaan, kun esiin on noussut sinne tyystin unohtuneita arvojuomia. Norjalaispanimon jo melko pitkähköä Horizon-saagaakin on näköjään tullut aikanaan laitettua jonkin verran talteen ja esimerkiksi tätä punaisen sarjan kolmatta painosta en ole tuoreena koskaan maistanutkaan.

Horizonien Red-sarja sai alkunsa nøgneläisten innostuttua Sake-juomista. Ilmeisesti panimolla on ihan täysveriset vermeetkin japanilaisjuoman valmistusta varten ja jossain vaiheessa Japanista tuotua sakehiivaa keksittiin käyttää myös oluen valmistukseen. Tämä kolmoseditioni on hankittu aikanaan Alkon Arkadian toimipisteen valikoimista, mutta jäänyt jostain syystä ”odottelemaan parempia päiviä”. Esiin kaivamani pullo on pullotettu 20. joulukuuta 2011 ja sen parasta ennen –päiväyskin vilahti ohi vajaa vuosi sitten. Täysin kuranttia tavaraa tämä kuitenkin edelleen on ja kovinkin herkullinen tapaus kaiken kaikkiaan.

Barley Wineksi tyypitetty, 12,5-prosenttinen olut on valmistettu sakehiiva no.9:llä ja sen ilmoitetut IBU-arvot kohoavat sataan. Pulloni on 3. editionin ensimmäistä erää (#742), enkä ole varma, onko toista edes koskaan valmistettu. Red Horizon 2. editionin ensierän numero on nimittäin #741, eli nämä kaksi on keitelty peräperää kypsymään ja ensijulkaisutkin taisivat tapahtua Horizoneille poikkeuksellisesti samana vuonna – olisiko ollut 2012…

Nøgne Ø Red Horizon 3. edition
Punertavan ruskea, vaalean mahonkinen olut olemattomalla vaahdolla. Tuoksu on runsaan maltainen, liköörisen rusinainen ja muutoinkin vahvan kuivahedelmäinen. Keskitumma maltaisuus on osin limppuista, osin leivosmaista, vaalean siirappista. Hunajaa ja sitruksista virettä. Maltainen ja makea, muttei silti imelä.

Maku jatkaa tuoksun linjoilla. Lämmöntunne nousee esiin oikeastaan heti kättelyssä. Runsas rusinaisuus, kypsä kuivahedelmäisyys sekä syvä, vaaleahko ja limppuisen imeltynyt maltaisuus koostavat maun rungon. Mukana mandariinimaista sitrushedelmää, kevyttä mausteenpotkua ja melko runsasta katkeroa. Lämpö korostuu jälkimaussa.

Suutuntuma on miellyttävän soljuva. Se yhdistettynä lämpöön ja rusinaiseen makeuteen saa aikaan ylevän, jylhän olutelämyksen. Päiväyksen paukkumisesta huolimatta moitteettomassa ja maistuvassa kunnossa.

Tuomio: Maltaan mahtia ja kuivahedelmää tursuava arvo-olut.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti