Menu Päijänteen rantaviivoja mukaillen? (kuva: visitpaijanne.fi) |
Oikeastaan idea lähti liikkeelle ajatuksesta saman alueen
juomatuottajien tarjontaan luottavista olut- ja viiniseteistä, joita
illallisensa kylkeen voisi ravintolassa tilata. Tekijöitähän ei suuren järven
rantamilla tungokseksi asti riitä, mutta silti niin viini- kuin olutpuolikin
olisi helposti katettavissa. Toki ajatuksen idea syventyisi ja järkevöityisi,
mikäli ruokapuolikin noudattelisi samaa määritelmää.
Lautaselle?
Eli… Järvikalahan olisi itsestään selvä raaka-aineaitta,
jota menun tulisi melko laajasti hyödyntää. Voisi jopa harkita, että listoja
olisi valittavana kaksi: toinen järven antimille, toinen sen rantojen
tarjoamisille. Päijänteessä elää kolmisenkymmentä kalalajia sekä mm.
täplärapuja. Maallinen tarjonta sen sijaan vaihtelee sen mukaan, kuinka kauaksi
rantaviivasta halutaan mennä. Tarjonta on joka tapauksessa monipuolista ja
ohjenuorana voisi toimia kyseisen järven kanssa rantaviivaa omaavien kuntien
alueet. Näin mukaan saataisiin leivonmäkeläisen Jukolan Juuston herkut sekä
juustolan isännän sahtivierre.
Järvestä siis ahventa, muikkua, kuoretta ja madetta,
rannoilta eri tilojen ylämaankarjaa sun muuta rotulihaa, karitsaa ja riistaa
sekä vihreitä arvoja, kuten härkäpapuja, villiyrttejä ja perinteisiä pellonantimia. Vaihtoehtoja
pelkästään pohjoispäässä on lukuisia eikä tarjonta tiettävästi kapene
eteläpuolisellakaan alueella.
Luonnonantimia ja maaseudun helmiä alueen yrittäjien palstoilta ja luonnosta. |
Laseihin?
Juomatuottajien lista onkin sitten helposti koostettavissa.
Oluellisesta annista vastaavat jyväksyläläinen, tilausoluitakin mieluusti
rakenteleva HIISI sekä Vääksyn kananavan tuntumassa vaikuttava Kanavan Panimo.
Molemmat vakuuttavia alan osaajia.
Viinisettiä sen sijaan voisi rakentaa jämsäläisen
Uusi-Yijälän Viinitilan sekä Kalkkisten palkitun Pihamaan Viinitilan makujen
ympärille. Uusi-Yijälän pienimuotoinen viinituotanto keskittyy kokonaan tilaviinien
valmistukseen, mutta Pihamaan katalogista voisi nostaa esiin myös esimerkiksi
alkumaljaksi sopivia kuohuviinejä, jälkiruokia tapailevia likööreitä sekä
ruokahalua herätteleviä tisleitä, kuten mansikkapontikkaa. Pihamaan
limonadeista, mehuista ja kuohujuomista saisi kasaan myös alkoholittomia
vaihtoehtoja. Tilan aidot siiderit sopisivat myös olutlistan elävöittäjiksi.
Pienpanimoinnostuksen lomassa kasvanut
pienpaahtimotoimintakin kannattaa huomioida, sillä jo Jyväskylästäkin löytyy kaksi
paikallispaahtimoa: Paahtimo Papu ja Punainen Kirahvi, jotka tarjoavat hyviä
vaihtoehtoja jälkiruokapöytään.
Päijänteen vaikutuspiiriä hieman venyttämällä mukaan
saataisiin myös Lahden Teerenpeli oluineen, tislaamotuotteineen ja siidereineen…
En pistäisi tätä laajennusmahdollisuutta lainkaan pahana asiana.
HIISIn suolainen kesäherkku makeavetisen järven rannalla. |
Missä sitten?
Siinäpä onkin hyvä kysymys. Itse tietty liputtaisin
jyväskyläläisravintoloiden puolesta ihan jo oman sijaintini takia, mutta
myös väestömäärän vuoksi. Kesäaikaan joku pienempikin kuntakeskus varmasti
toimisi ja miksei jonkinlainen maakuntavetoinen pop up –ravintolakin voisi
ajatusta kehittää.
Jyväskylästä mieleen tulisivat lähiruoan kanssa muutoinkin hyvää työtä tekevä Harmooni sekä Vesilinna. Myös Himoksen alueen ravintoloille ajatus voisi sopia sesonkiaikaan hyvin, etenkin kun Uusi-Yijäläkin siinä kyljessä sijaitsee. Viinitilan oma Patapirtti-ravintola oli listallani myös.
Jyväskylästä mieleen tulisivat lähiruoan kanssa muutoinkin hyvää työtä tekevä Harmooni sekä Vesilinna. Myös Himoksen alueen ravintoloille ajatus voisi sopia sesonkiaikaan hyvin, etenkin kun Uusi-Yijäläkin siinä kyljessä sijaitsee. Viinitilan oma Patapirtti-ravintola oli listallani myös.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti