keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Fuller's 1845

Fuller's 1845
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 6,3
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Viileistä kesämuisteloista nousi mieleeni yksi syksyyn ja marraskuunkin harmauteen oivallisesti sopiva brittiklassikko. Lontoolaisen Fuller’sin perustamisvuodesta muistuttava 1845 on kuulunut laatupanimon tuotekirjoon jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin Thamesin rannalla juhlistettiin oluttehtaan 150-vuotista taivalta.

1845 on vahvahko britti ale, joka kuuluu Alkon vakiovalikoimaan. Amber-, Chocolate-, Crystal- sekä Pale-maltaiden varaan rakennettu, kauniin punertava olut on viimeistelty Goldings-humalan voimin ja kokonaisuus on varsin romanttinen, perinteitä kunnioittava ja mukaansa tempaava. Valitettavan usein olut kuitenkin jää panimon erinomaisen ESB:n varjoon, vaikka loppujen lopuksi tämä lienee enemmän omaan makuuni. ESBin klassikkostatus ja kulttimaine painavat kupissa paljon ja onhan sekin kieltämättä erinomainen tuotos itsessäänkin… Kaksi pätevää todistetta kehutun brittipanimon osaamisesta siis. 
If bottle conditioning is more art than science, then Fuller’s 1845 might be considered a masterpiece. It’s matured for 100 days prior to its release, allowing the character and depth of flavour to develop into something truly special.

Fuller's 1845

Kauniin kuparinen, runsasvaahtoinen olut hämärtyvässä kesäillassa. Tuoksu on tummahkon maltainen, mallasleipäinen ja pähkinäinen. Mausteista potkua, tummaa kuivahedelmää, kevyttä paahdettakin.

Maultaan oivallinen, vivahteikas ja tasapainoinen. Tummanpuhuva maltaisuus on limppuista, kevyelti paahtunutta ja rouheahkoa. Kypsää, troopista kuivahedelmää, pähkinää, mausteista kuivuutta ja yrttistä purevuutta. Taustalla jopa suklaista kaikua ja paikoin tuoreemmankin hedelmän vaikutusta. Lopussa sopivaa lämmöntunnetta kokonaisuuden ollessa monessa suhteessa taidokas makujen yhteensovitus. Erittäin hyvä ja jämäkkä britti.

Tuomio: Tummahkoa sävymaailmaa esittelevä, varmaotteinen brittiale.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti