perjantai 17. marraskuuta 2017

Kolme pientä liskoa: Fat Lizard 51 Roadkill IPA, 101 California Pale Ale & Raspy Mary Double IPA


Kolme pientä liskoa...
Tölkkipakkausten tuleminen craft-yrittäjienkin ulottuville on konkretisoitunut viime aikoina alati kasvavan tölkkioluttarjonnan muodossa. Uusien oluttyylien päätyminen alumiinipakkausten suojiin on levinnyt jo melko laajalle, mutta pientoimijat ovat tuoneet mukaan uusia kujeita muillakin tavoin: on pikkutölkkiä, liimattavaa etikettiä ja lasin korvikkeeksikin kelpaavaa tölkkimallia. Espoolainen Fat Lizard surffailee tämän aallon kenties korkeimmalla harjalla.

Liskopanimo toi maitokauppoihin omat 360-tölkkinsä, joita seurasivat Alkon valikoimiin syksyllä tarjotut pikkutölkit. Alkujaan odotin, että nämä 0,25-litraiset tölkkipakkaukset olisi suunnattu oikeasti tuhdeille, runsaille ja hidasliikkeisille oluttyyleille barley wineistä imperial stoutteihin. Sen sijaan tölkkikolmikon oluet edustavatkin American Pale Ale-, IPA- ja Double IPA –tyylejä, mikä oli sinällään hienoinen yllätys. Näitä tyylejä kun joisi ihan mieluusti sen ”normaalin” määrän eli 0,33-litraa tai puolikkaankin.

Koko kokoajattelu on joka tapauksessa aiheellinen. Pienempi neljänneslitrainen vaihtoehto on omakohtaisesti hyvin toivottu uutuus, jonka soisi jatkossa yleistyvän. Nythän monet panimot ovat siirtyneet maisteluystävällisempiin pullokokoihin vaihtamalla puolilitraiset pienempiin ja kyllä siihen rinnalle vielä nämä askelta pikkuruisemmatkin minusta sopivat. Ainakin vahvempien tuotteiden kohdalla, mutta miksei muutenkin. Aina on toki poikkeuksensa, mutta missäpä asiassa näin ei olisi.

Pienet tölkit ovat liskoilta mieluisa pelin avaus, johon tulikin tartuttua heti tilaisuuden tultua. Sittemmin Alkon puolella on tarjottu Fat Lizardin tölkkien kohdalla lähinnä eioota, mutta toivottavasti jatkoa olisi tuloillaan. Ainut valituksen aihe mitä linjasta oikeastaan löydän, on että joko tölkin muoto, kuviointi tai ne molemmat yhdessä tekevät pakkauksista hyvin energiajuomamaisia…

Fat Lizard 51 Roadkill IPA

India Pale Ale / 6,5%
Pisteet: 36/50
Perusvarma ja hyvälaatuinen IPA. Humalina Columbus, Centennial, Amarillo ja Simcoe (65 IBU). Panimon tarinointi aiheesta kuuluu näin:
Bittersweet classic American IPA. Careful, the beverage you are about to enjoy has lots of taste and high drinkability. The intense hopping is balanced with caramalts, which make this West Coast style IPA a bitter sweet journey to the last drop.
Meripihkainen, runsaanlaisesti vaahtoava olut. Tuoksu on sitrushedelmän rymistelyä keksimäistä runkoa vasten. Mukavaa sitrushumua täydentää kevyempi neulasmaisuus sekä hienoinen pihkaisuus.

Maku on tuoksua syvempi. Edelleen monipuolista sitrusta, greippisen purevaa otetta männyn neulasmaisella ja pihkaisella lisämausteella. Mallaspuoli kulkee mukana keksimäisenä ja selvästi esillä olevana. Se tuo kokonaisuuteen hyvää jämäkkyyttä humalapuolen rymistelyn vastapainoksi. Hyvä IPA.

Tuomio: Toimiva lisko-IPA Espoosta.

Fat Lizard 101 California Pale Ale

American Pale Ale / 5,4%
Pisteet 33/50
Amarillolla ja Cascadella humaloitu American Pale Ale. IBUja löytyy 30 yksikön verran ja meno on varsin raikkaan tuntuista, hyvin toimivaa ja näpsäkkää.
An American Pale Ale with balanced bitterness. This is our classic 80´s Californian style pale ale. The hopping is well balanced without too much bitterness. Smooth taste and highly drinkable character makes this pale ale easy to enjoy can after can.
Kevyen oranssinen, keltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on hyvin sitruksinen, havuinen ja aromaattisuudessaan varsin raikas.

Sama meno jatkuu maun puolella. Sitrusta ja havua, vienoa pihkaa vasten vaaleaa ja kepeää mallasrunkoa. Lopun rutistus voisi olla napakampikin mutta toimii tyylissä varsin mainiosti. Miellyttävää juotavaa kaikenkaikkiaan.

Tuomio: Näppärä APA näppärässä pikkutölkissä.

Fat Lizard Raspy Mary Double IPA

Double IPA / 8,0%
Pisteet: 38/50
Citralla, Chinookilla ja Magnumilla humaloitu Double IPA, jonka valmistuksessa on käytetty vadelmapyrettä. Se ei ole marjaolut, vaan marjalla maustettu humalapommi (100 IBU).
Raspy Mary has an intense 100 IBU hopping. This is not a raspberry beer. Raspberry is used to add a subtle fruit aftertaste which balances the otherwise strong hoppy flavors. It's a hoppy journey can after can.
Pesuvetisen samea, harmahtavan oranssi ja punertava, kohtalaisesti vaahtoava olut. Raikas ja aromaattinen tuoksu henkii hedelmälihaisaa verigreippiä ja sitruunaa sekä murskatun vadelman mehukkuudesta esiin pistävien siementen kirpeyttä.

Maku kulkee samaa tietä. Verigreippiä löytyy, samoin sitrusta ja ehkä havuakin. Vadelma viestii tuoksun teesein, joskin nyt vahvempana kaikuu sormissa muhennetun vatunlehden aromi. Aika rapeakin tuo lopun greippinen rutistus on ja kokonaisuus on todella fressin oloinen. Kenties ensimmäinen humalapommi, jossa marjalisä ei terrorisoi lopputulemaa läsnäolollaan. Hienoa!

Tuomio: Rapea ja monipuolisen sitrushedelmäinen humalapommi sopivalla vadelman kosketuksella aateloituna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti